ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Η τεχνοτροπία με σφουγγάρι είναι μια πολύ μοντέρνα και απλή τεχνική για να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου. Έχει αγαπηθεί πάρα πολύ, διότι δε χρειάζεται να έχεις προηγούμενη εμπειρία για να την εφαρμόσεις σωστά. Επίσης, οι τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι μπορούν να κρύψουν κάποιο μικρό ελάττωμα, ή ψεγάδι του τοίχου, καθώς σχηματίζουν σχέδια. Είναι ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να αλλάξεις εντελώς τη διακόσμηση και το στυλ
του χώρου σου, φέρνοντας κάτι ξεχωριστό. Από την άλλη πλευρά, η τεχνική αυτή δεν ενδείκνυται για το βάψιμο όλων των τοίχων ενός δωματίου.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Αρχικά, το αποτέλεσμα που προκύπτει από την εφαρμογή της τεχνικής είναι πανέμορφο, αλλά μπορεί να γίνει κουραστικό στο βλέμμα σε τόσο μεγάλες επιφάνειες. Είναι σημαντικό η διακόσμηση σου να έχει έναν αέρα απλότητας, ώστε να σου επιτρέπει να χαλαρώνεις. Δεύτερον, θα σου έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο να εφαρμόσεις την τεχνική σε όλους τους τοίχους ενός δωματίου. Σίγουρα, οι τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι είναι απλές στην εφαρμογή, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν απαιτούν χρόνο. Φαντάσου να πρέπει να περάσεις όλους τους τοίχους του σαλονιού με ένα σφουγγάρι και θα καταλάβεις για τι διαδικασία μιλάμε. Όμως, ας δούμε τη διαδικασία εφαρμογής της τεχνοτροπίας με σφουγγάρι.

6 βήματα για να εφαρμόσεις τις τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι στο χώρο σου!

Βήμα 1ο: Προμηθεύσου τα απαραίτητα υλικά

Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι αρκετά τυπικά και όμοια με αυτά που χρειάζεσαι στο κλασικό βάψιμο. Χρειάζεσαι έναν κουβά αστάρι, δηλαδή κόλλα για τον τοίχο, ώστε η μπογιά να έχει καλή εφαρμογή. Επίσης, χρειάζεσαι ένα χρώμα που θα λειτουργήσει σαν βάση, το οποίο συνήθως έχει ουδέτερο και ανοιχτό χρώμα. Για να εφαρμόσεις τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι, προμηθεύσου ένα, ή δύο χρώματα της επιλογής σου, τα οποία θα απλωθούν πάνω από τη βάση. Κάνε μια νοητή σημείωση σχετικά με τα χρώματα: Συνηθίζεται η βάση να είναι μια πιο ανοιχτή απόχρωση του χρώματος που έχεις διαλέξει να φαίνεται πιο πολύ. Αυτό γίνεται, ώστε να υπάρχει μια σχετική ομοιομορφία.
Θα χρειαστείς 1- 2 σφουγγάρια θαλάσσης, ή απλά σφουγγάρια κουζίνας. Τα σφουγγάρια θαλάσσης είναι καλύτερη επιλογή, αν θέλεις να φαίνονται πιο έντονα τα σχέδια πάνω στον τοίχο. Τέλος, θα χρειαστείς ένα ρολό βαψίματος, ένα σκαφάκι για τη μπογιά, αρκετή χαρτοταινία, ένα μεγάλο χαρτόνι και πλαστικά γάντια για να προστατεύσεις τα χέρια σου. Έχε υπόψιν σου, πως στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά ρολά για τεχνοτροπίες, τα οποία μπορείς να ζητήσεις στα χρωματοπωλεία. Αν φοβάσαι πως η εφαρμογή με το σφουγγάρι μπορεί να είναι δύσκολη, τότε τα ρολά είναι μια πιθανή λύση στο πρόβλημα σου.

Βήμα 2ο: Προετοίμασε το έδαφος

Αφού συγκεντρώσεις όλα τα απαραίτητα υλικά, είναι ώρα να αποφασίσεις σε ποια, ή ποιες επιφάνειες θα εφαρμόσεις τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι. Αυτό είναι το στάδιο, όπου ασφαλίζεις το χώρο και βεβαιώνεσαι ότι μπορείς να δουλέψεις με άνεση. Μια πολύ μοντέρνα τάση είναι οι τεχνοτροπίες για τζάκι. Αυτό σημαίνει, πως αν έχεις τζάκι στο σαλόνι σου, μπορείς να βάψεις τον τοίχο που το περιβάλλει με τεχνοτροπία. Έτσι, θα ενισχύσεις την ηγετική θέση αυτού του σημείου στη διακόσμηση σου. Αφού διαλέξεις τον τοίχο, όπου θα εφαρμόσεις την τεχνική, πρέπει να ασφαλίσεις το χώρο γύρω του.
Στρώσε εφημερίδες στο πάτωμα, κάλυψε τους διακόπτες στον τοίχο και κόλλησε λίγη χαρτοταινία στη γωνία που σχηματίζει ο τοίχος με τους διπλανούς του. Δε θα ήθελες να βάψεις κατά λάθος και τους διπλανούς τοίχους, έτσι δεν είναι; Στη συνέχεια, φόρεσε πρόχειρα ρούχα και γάντια, ώστε να μπορέσεις να ξεκινήσεις τη διαδικασία. Όταν έρθει η ώρα να προετοιμάσεις το αστάρι και τις μπογιές, θυμήσου να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες στις συσκευασίες τους. Έτσι, θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
τεχνοτροπίες με σφουγγάρι

Βήμα 3ο: Άπλωσε το αστάρι

Το αστάρι είναι μια ειδική κόλλα, η οποία χρησιμοποιείται για να εφαρμόζεται πιο εύκολα και ομοιόμορφα το χρώμα. Μερικοί προσπερνούν αυτό το βήμα, αλλά θεωρούμε ότι είναι αρκετά σημαντικό, ενώ δεν είναι δύσκολο να απλωθεί. Ας δούμε τη διαδικασία, λοιπόν. Αρχικά, διάβασε τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία για να δεις πώς προτείνεται να αραιώσεις το αστάρι. Στη συνέχεια, ρίξε μια μικρή ποσότητα στο σκαφάκι, πιάσε το ρολό βαψίματος και ξεκίνα δουλειά. Όλος ο τοίχος που πρόκειται να βαφεί με την τεχνοτροπία πρέπει να περαστεί πρώτα με κόλλα. Πρόσεχε πολύ, γιατί οι λεκέδες από αστάρι εξαφανίζονται πολύ δύσκολα από επιφάνειες και υφάσματα. Αφού περάσεις όλο τον τοίχο, μπορείς να τον αφήσεις να στεγνώσει για 2- 3 ώρες, ή και παραπάνω, αν στο χώρο υπάρχει πολύ υψηλή υγρασία.

Βήμα 4ο: Πέρασε το χρώμα- βάση

Αφού στεγνώσει το αστάρι, είναι σειρά του πρώτου χρώματος, στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως ως βάση. Το χρώμα αυτό είναι, συνήθως, μια πιο ανοιχτή απόχρωση από το χρώμα που θα χρησιμοποιήσεις αργότερα για να εφαρμόσεις την τεχνοτροπία βαψίματος. Όσο για το τι μπογιά θα χρησιμοποιηθεί, αυτό είναι δικό σου θέμα. Ένας συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος μπογιάς είναι το πλαστικό. Ο τρόπος που θα περάσεις τον τοίχο με το χρώμα- βάση είναι πάρα πολύ απλός. Θα βάψεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που βάφουμε παραδοσιακά τους τοίχους. Θυμήσου πως το χρώμα αυτό δε θα φαίνεται πολύ, αλλά ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός προς το δεύτερο χρώμα, για το οποίο θα μιλήσουμε διεξοδικά παρακάτω.

Βήμα 5ο: Εφάρμοσε την τεχνοτροπία

Έφτασε η στιγμή που περίμενες. Αφού στεγνώσει η βάση σου, μπορείς να εφαρμόσεις τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ποτέ ξανά, ξεκίνα με πειράματα πάνω σε χαρτόνι. Εξοικειώσου με το βάψιμο σε χαρτόνι, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η προσπάθεια σου. Ας δούμε την κίνηση που πρέπει να κάνεις. Βύθισε ένα μέρος του σφουγγαριού στη μπογιά και στράγγιξε το λίγο για να μη στάζει.
Στη συνέχεια, ξεκίνα να βάφεις το χαρτόνι με κυκλικές κινήσεις, ταμπονάροντας. Μη χρησιμοποιείς το σφουγγάρι, όπως το ρολό, δηλαδή απλώνοντας μπογιά πάνω στην επιφάνεια. Το σφουγγάρι χρησιμοποιείται για να αποτυπώσεις όμορφα αφηρημένα σχέδια πάνω στον τοίχο σου. Λοιπόν, προσπάθησε να μην το πιέζεις πολύ, αλλά να κάνεις απαλές κινήσεις, οι οποίες ακολουθούν ένα μοτίβο. Μην περιμένεις να εξαφανιστεί εντελώς το χρώμα- βάση, γιατί δεν είναι αυτός ο αντικειμενικός σκοπός. Αντιθέτως, προσπάθησε να δημιουργείς ομοιόμορφα μοτίβα από σχέδια.
Όταν εξοικειωθείς με την κίνηση αυτή πάνω στο χαρτόνι, μπορείς να περάσεις στον τοίχο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιο μεγάλο και ένα πιο μικρό σφουγγάρι. Έτσι, τα σχέδια θα μοιάζουν πιο πλούσια και καλοδουλεμένα. Σκοπός είναι να περάσεις ολόκληρο τον τοίχο με το σφουγγάρι, με απαλές και ρυθμικές κινήσεις. Μην ξεχνάς να στραγγίζεις το σφουγγάρι κάθε φορά που ανανεώνεις τη μπογιά. Έτσι, δε θα υπάρχει κίνδυνος να στάξει πάνω στον τοίχο.
τεχνοτροπία με σφουγγάρι

Βήμα 6ο: Καθάρισε το χώρο

Άφησε τη μπογιά να στεγνώσει για αρκετές ώρες, προτού ακουμπήσεις τον τοίχο. Οι τεχνοτροπίες τοίχου με σφουγγάρι χρειάζονται αρκετό χρόνο για να σταθεροποιηθούν. Στο μεταξύ, μπορείς να καθαρίσεις και να θαυμάσεις το έργο σου. Πρώτα πρώτα, μην ξεχάσεις να αφαιρέσεις τη χαρτοταινία, με την οποία είχες προστατεύσει τους τοίχους. Τράβηξε τη πολύ προσεκτικά, ώστε να μην ξεφύγει καθόλου μπογιά. Μάζεψε από το χώρο τις εφημερίδες και καθάρισε τα σύνεργα βαψίματος σου, ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη φορά. Τώρα είμαστε έτοιμοι! Μπορείς να καμαρώσεις το έργο των χεριών σου με υπερηφάνεια και να απολαύσεις τη νέα σου διακόσμηση.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top