ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Διακόσμηση κουζίναςΠροτάσεις για την ανακαίνιση και διακόσμηση της κουζίνας, συμβουλές για κατάλληλη υλικά για τους πάγκους και ιδέες για τους χρωματικούς συνδυασμούς .
Η κουζίνα είναι από τους πιο σημαντικούς χώρους ενός σπιτιού, και από τους πιο «ακριβούς», στην περίπτωση που θέλετε να την αναδιαμορφώσετε ή να την ανακαινίσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάσετε όλες τις επιλογές πριν προχωρήσετε σε ένα έργο οποιουδήποτε μεγέθους. Είτε σχεδιάζετε απλά σχέδια για το χώρο των ονείρων σας, είτε προσπαθείτε να σχεδιάσετε μια σημαντική αναδιαμόρφωση, παρακάτω θα βρείτε έξυπνες ιδέες και συμβουλές για την κουζίνα.
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ανακαινίσεις της κουζίνας κοστίζουν αρκετά χρήματα. Αφού, η καλή απόδοση της επένδυσης σημαίνει ότι ο χώρος πρέπει να είναι σκόπιμος: φωτεινός, οργανωμένος και στυλάτος.
Προτού ξεκινήσετε μια ανακαίνιση – αναδιαμόρφωση κουζίνας, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε τι θέλετε να αλλάξετε από το χώρο. Έχετε μια ξεπερασμένη κουζίνα που απαιτεί μια συνολική αλλαγή; Τα υλικά είναι παλιάς εποχής και χρειάζονται μια ανανέωση; Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας; Ψάχνετε για εύκολες αλλαγές για να δώσετε νέα ζωή στο χώρο; Μόλις εντοπίσετε τα προβλήματα στην κουζίνα, καθορίστε ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας και αποφασίστε εάν πρόκειται να εκτελέσετε μόνοι σας το έργο ή να προσλάβετε έναν εργολάβο.
Πριν ξεκινήσετε μια αναδιαμόρφωση κουζίνας ή οποιοδήποτε άλλο είδος μεγάλου έργου στο σπίτι σας, σκεφτείτε τις λεπτομέρειες, ώστε να μην κάνετε λάθη κατά την ανακαίνιση. Μερικά από αυτά, είναι ο φωτισμός, ο εξαερισμός, ή χάνοντας κάποιο πιθανό αποθηκευτικό χώρο. Μιας και έχουμε αναλύσει όλα τα στοιχεία για την αλλαγή της κουζίνας, αντλήστε μερικές ιδέες από τον απόλυτο οδηγό μας, που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την τέλεια κουζίνα.

Χρώματα για την κουζίνα

Advertisement
Κουζίνα με ξύλινους πάγκους
Με όλα τα διαφορετικά είδη χρωμάτων στην αγορά, η επιλογή ενός χρώματος μπορεί να καταλήξει ως μια πολύ δύσκολη επιλογή. Γενικά, οι λευκές κουζίνες, αλλά και κουζίνες σε μπεζ αποχρώσεις είναι οι πιο δημοφιλείς ιδέες για το χρώμα του συγκεκριμένου χώρου, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κουζίνας και Μπάνιου.
Βέβαια, και το μαύρο φαίνεται να είναι η νέα τάση για την κουζίνα. Παρόλο που είναι ένα χρώμα παράτολμο και το αποφεύγουμε, προσδίδει μια κομψότητα στο χώρο, ειδικά αν το χειριστούμε σωστά. Στην κουζίνα το μαύρο δεν το έχουμε συνηθίσει. Ειδικά εάν η κουζίνα είναι μικρή ή δεν έχει καλό φωτισμό, το μαύρο είναι παρακινδυνευμένη επιλογή. Εμείς όμως συλλάξαμε τις πιο μοντέρνες μαύρες κουζίνες για να αντλήσετε έμπνευση.
Τα καλά νέα είναι ότι το χρώμα βαφής μπορεί να μεταβληθεί εύκολα, οπότε αν θέλετε ένα τολμηρό, καλό θα είναι να προτιμήσετε το χρώμα παρά το πλακάκι (το οποίο είναι πιο ακριβό και πιο δύσκολο να αντικατασταθεί). Προτού, επιλέξετε το χρώμα της κουζίνας σας καλό θα είναι να εξετάσετε τον χώρο σας και να επιλέξετε μια απόχρωση βάση του συνολικού στυλ.

Ζεστά ή έντονα χρώματα

Κουζίνα σε έντονο χρώμα
Τα ζεστά χρώματα, όπως το κόκκινο, δίνουν μια πιο κεφάτη ένταση στο χώρο, σε αντίθεση με το λευκό που προσφέρει μια καθαρή και φρέσκια αισθητική. Μια άλλη δημοφιλής επιλογή είναι να επιλέξετε μια μονοχρωματική παλέτα χρωμάτων.
Συνήθως στις κουζίνες δεν επιλέγονται ιδιαίτερα έντονα χρώματα. Φέτος όμως η μόδα επιτάσσει ένταση αλλά σε συγκεκριμένα σημεία της κουζίνας. Προτιμήστε ένα έντονο πορτοκαλί ή μπλε σε έναν από τους τοίχους ή στις λεπτομέρειες του χώρου. Καλό θα είναι να αποφύγετε τα έντονα χρώματα σε όλους τους τοίχους, και να προτιμήσετε να παίξετε με 2 διαφορετικές αποχρώσεις σε ντουλάπια και τοίχους.

Απαλές αποχρώσεις

Κουζίνα σε απαλές αποχρώσεις
Αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα αλλά δεν θέλετε να δώσετε ένταση στην κουζίνα, τότε προτιμήστε αποχρώσεις που είναι μεν έντονες, αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργούν ένταση. Το πετρόλ, το κυπαρίσσι και το κόκκινο είναι τρείς αποχρώσεις που «παίζουν» πολύ στη διακόσμηση της κουζίνας.
Οι χρωματικοί συνδυασμοί για την κουζίνα είναι πάρα πολλοί. Σημασία, όμως, έχει το στυλ που θέλετε να έχει ο συγκεκριμένος χώρος. Με γνώμονα, λοιπόν, το στυλ μπορείτε να βρείτε μια απόχρωση που θα την αναδείξει καλύτερα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει καλά την κουζίνα σας ώστε να βρείτε ποια σημεία της θέλετε να τονίσετε και ποια να κρύψετε.

Ντουλάπια κουζίνας

Ντουλάπια κουζίνας
Τα ντουλάπια καταλαμβάνουν το ένα τρίτο των προϋπολογισμών ανακαίνισης κατά μέσο όρο. Είναι αυτά που ουσιαστικά καθορίζουν και όλη τη διακόσμηση του συγκεκριμένου χώρου. Είτε αγαπάτε το μοντέρνο, είτε το κλασσικό στυλ, οι επιλογές που υπάρχουν είναι αρκετές. Κάποια υλικά και χρώματα, ωστόσο, προσθέτουν έξυπνες πινελιές δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα διακόσμησης.
Αν και η αντικατάσταση όλων των ντουλαπιών μπορεί να αποφέρει μεγάλη απόδοση στις επενδύσεις, αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι τρόποι ανακαίνισης των ντουλαπιών. Μερικούς από αυτούς είναι η προσθήκη φωτισμού, προσθήκη ταπετσαριών ή αυτοκόλλητων ή απλά ένα βάψιμο. Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να δώσετε ξανά ζωή στα παλιά σας ντουλάπια.

Συμβουλές για το πως θα επιλέξετε τα κατάλληλα ντουλάπια

Υπάρχουν πολλά στυλ ντουλαπιών που είναι κατάλληλα για παραδοσιακές ή μοντέρνες κουζίνας. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ντουλάπια που ταιριάζουν με το συνολικό χρωματισμό και ύφος της κουζίνας. Αρχικά, επιλέξτε πως θα είναι οι πόρτες του ντουλαπιού, καθώς είναι τα πιο ορατά σχεδιαστικά στοιχεία στην κουζίνα. Οπότε, το στυλ της πόρτας είναι μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πρέπει να κάνετε.
Αν έχετε μικρό χώρο, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ντουλάπια που προσφέρουν έξτρα εξοικονόμηση χώρου. Μερικά από αυτά είναι τα γωνιακά ντουλάπια καρουσέλ με τις παραδοσιακές πόρτες. Στη συνέχεια, επιλέξτε από τι υλικό θα είναι τα ντουλάπια της κουζίνας σας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ντουλαπιών. Μπορείτε να επιλέξετε από ανοξείδωτο χάλυβα, μελαμίνη, μέταλλο ή ξύλο. Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για ντουλάπια είναι το μασίφ ξύλο.
Πόρτες ντουλαπιών κουζίνας
Τέλος, επιλέξτε το στυλ και το χρώμα των ντουλαπιών. Μερικά από τα πιο δημοφιλή στυλ των είναι τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά ντουλάπια. Τελευταία, είναι της μόδας τα ντουλάπια σε έντονο χρώμα. Αν προτιμήσετε κάτι τέτοιο, φροντίστε οι τοίχοι της κουζίνας και γενικά οι λεπτομέρειες να είναι σε απαλές αποχρώσεις.
Αν θέλετε ένα πιο κομψό στυλ, προτιμήστε τα λευκά ντουλάπια. Τα επίπεδα ντουλάπια είναι μια εξαιρετική επιλογή για σύγχρονες κουζίνες. Μπορείτε να πάρετε ντουλάπια χωρίς χειρολαβή για ένα κομψό και εκλεπτυσμένο στυλ. Υπάρχουν επίσης πόρτες με ενσωματωμένο ντουλάπι που σας επιτρέπουν να βλέπετε τους μεντεσέδες.

Πάτωμα κουζίνας

Ξύλινο πάτωμα κουζίνας
Υπάρχει μια σειρά από διάφορες επιλογές, όταν πρόκειται για την επιλογή ενός υλικού για το πάτωμα της κουζίνας. Ο χώρος έχει πολλή κίνηση; Ο προϋπολογισμός σας είναι «σφιχτός»; Εξετάστε τις συμβουλές μας για την επιλογή υλικού για το δάπεδα της κουζίνας, και επιλέξτε το υλικό που ταιριάζει και λειτουργεί καλύτερα στο χώρο σας.
Το ξύλινο δάπεδο είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και παρέχει μια πιο κλασσική εμφάνιση, σε σχέση με άλλα υλικά. Επιπλέον, είναι μια φθηνή και εναλλακτική λύση για το πάτωμα. Τα υλικά όπως ο φελλός και το μπαμπού, μεταξύ άλλων, είναι εξίσου από τις οικονομικές ιδέες για το δάπεδο της κουζίνας.
Αν σας αρέσει το κλασσικό στυλ , τότε μπορείτε να επιλέξετε τα πλακάκια που δίνουν στο χώρο την αίσθηση της καθαριότητας, ενώ είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου. Τα κεραμικά πλακάκια λερώνουν δύσκολα και, παράλληλα, είναι αδιάβροχα. Σε περίπτωση που επιλέξετε αυτή την επιλογή, επιλέξτε πλακάκια που έχουν υποστεί αντιολισθητική επεξεργασία. Μια επιλογή που είναι η ιδανικά στην περίπτωση που έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι.

Πάγκοι κουζίνας

Κόκκινος πάγκος κουζίνας
Όπως το δάπεδο, έτσι και η επιλογή ενός πάγκου κουζίνας βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, από την εμφάνιση και την αισθητική μέχρι το κόστος και τη συντήρηση. Μια ποικιλία υλικών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάγκους κουζίνας, είναι ο γρανίτης, το μάρμαρο, το γυαλί, ο ανοξείδωτος χάλυβας και ο επεξεργασμένος χαλαζίας. Δείτε παρακάτω μερικά από τα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά, και διαλέξτε το κατάλληλο για τη δική σας κουζίνας.

Γρανίτης

Μαύρος πάγκος γρανίτη
Ο γρανίτης είναι ένα 100% φυσικό υλικό, το οποίο κόβεται σε διαχειρίσιμα μεγέθη για την εύκολη επεξεργασία του, και στη συνέχεια λαμβάνει ένα λεπτό φινίρισμα. Ως φυσικό υλικό έχει και υψηλό κόστος αγοράς. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ένας καθημερινός καθαρισμός με νερό και ήπιο καθαριστικό οικιακής χρήσης θα βοηθούσε στη συντήρησήτους. Επιπλέον, έχει μεγάλη αντοχή στη θερμοκρασία και στα γδαρσίματα.

Χαλαζίας

Πάγκος από χαλαζία
Ο πάγκος από χαλαζία κερδίζει σε δημοφιλία, σε σχέση με την γρανίτη, εξαιτίας της ποικιλίας και τις ομοιομορφίας των χρωμάτων του. Οι μορφές του είναι πολλές και διαφορετικές, σε αντίθεση με τα φυσικά πετρώματα. Όπως ο γρανίτης, έτσι και ο χαλαζίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή ίσως και να κοστίσει περισσότερο λόγω του ότι οι πλάκες από χαλαζία πωλούνται σε μικρές διαστάσεις (λειτουργικά ζητήματα). Γεγονός που απαιτεί περισσότερες για μια ολοκληρωμένη κατασκευή.

Γυαλί

Γυάλινος πάγκος κουζίνας
Ο γυάλινος πάγκος είναι τεχνολογικά ότι πιο εξελιγμένο υπάρχει. Από αισθητικής πλευράς είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι ανθεκτικός και μπορείτε να βρείτε γυαλί σε πάρα πολλές αποχρώσεις, δίνοντας έτσι μοναδικό στυλ στην κουζίνα. Έχει μεγάλη αντοχή στη θερμότητα και τους λέκέδες. Τοπόθετείται και καθαρίζετε εύκολα, και γενικά το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό.

Νησίδα κουζίνας

Νησίδα κουζίνας
Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους χώρους σε ένα σπίτι, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο σχεδιασμό μιας νησίδας. Ενώ δεν υπάρχει καμία καθορισμένη φόρμουλα που να αναφέρει ποιο πρέπει να είναι το μέγεθος μιας νησίδας, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές μέτρησης που μπορούν να βοηθήσουν.
Ένας καλός κανόνας είναι να επιτρέψετε τουλάχιστον 36-48 ίντσες μεταξύ της περιμέτρου της νησίδας με τα γύρω έπιπλα, ώστε να υπάρχει περιθώριο για τους ανθρώπους να μετακινούνται.
Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην ύπαρξη μιας νησίδας στην κουζινα, από επιπλέον καθίσματα μέχρι και επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Δεδομένου ότι η νησίδα είναι ένα έξυπνο στοιχείο σε οποιοδήποτε σχεδιασμό κουζίνας, έχουμε συγκεντρώσει ιδέες με νησίδες για να περιηγηθείτε και να αντλήσετε έμπνευση.

Αποθηκευτικοί χώροι

Κουζίνα με βιβλιοθήκη
Ο αποθηκευτικός χώρος σε μια κουζίνα μπορεί να φαίνεται σαν δευτερεύουσα σκέψη μέχρι να σκεφτείτε όλα τα είδη διατροφής, τα πιάτα, τα ποτήρια και τα τηγάνια που σκοπεύεται να αγοράσετε. Επομένως, καλό θα είναι να σκεφτείτε από την αργή που θα αποθηκεύσετε τον εξοπλισμό και τα απαραίτητα αξεσουάρ της κουζίνας.
Ευτυχώς υπάρχουν πολλά μέρη για να ένα λειτουργικό αποθηκευτικό χώρο στον κουζίνα. Στην περίπτωση που δεν έχετε μια αποθήκη ή ένα έξτρα δωμάτιο που θα μπορείτε να είναι αποθήκη, σκεφτείτε εναλλακτικούς τρόπους αποθήκευσης. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους είναι να κρατήσετε χώρο στα ντουλάπια και τους πάγκους και να τοποθετήσετε εκεί τα πράγματα που χρειάζεστε. Έτσι θα είναι πάντα οργανωμένα και η ακαταστασία θα λείπει από το χώρο.

Διακόσμηση κουζίνας

Κουζίνα με λευκούς πάγκους
Εάν μια πλήρη ανακαίνιση δεν είναι στα σχέδια σας ή δεν το budget σας δεν είναι αρκετό, τότε μέσα από την διακόσμηση μπορείτε να την ανανεώσετε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία. Σε ένα ελαφρύ και φωτεινό δωμάτιο που αισθάνεται ήδη μεγαλύτερο, αλλάξτε το χρώμα στους τοίχους ή απλά αλλάξτε τα στοιχεία του φωτισμού.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αλλάξετε τα ντουλάπια, μπορείτε να τα βάψετε ή να ζωγραφίσετε πάνω τους όμορφα σχέδια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διακοσμήσετε την κουζίνα σας με diy οικονομικές ιδέες και να την κάνετε να μοιάζει με ένα πολυτελή χώρο. Οι DIY κατασκευές είναι οι πιο δημοφιλείς ιδέες που μπορούν να αλλάξουν το συγκεκριμένο χώρο.
Άλλες δημιουργικές επιλογές για την ανανέωση της κουζίνας περιλαμβάνουν την εμφάνιση προσωπικών σας διακοσμητικών αντικειμένων, όπως βιβλίων μαγειρικής και φωτογραφιών. Ένας εξίσου οικονομικός τρόπος για να κάνεις μια αξιοσημείωτη διαφορά στα ντουλάπια και τα συρτάρια είναι να αλλάξετε τα χερούλια. Να θυμάστε ότι με την έμπνευση και την δημιουργικότητα μπορείτε να κάνετε θαύματα, ακόμη και με χαμηλό budget.

Ιδέες γεμάτες «έμπνευση»

Γκρι κουζίνα
Το Recons προσφέρει ατελείωτη έμπνευση και ιδέες για όλα τα δωμάτια στο σπίτι σας, μέσα και έξω. Έτσι, μπορείτε να βρείτε εκπληκτικές ιδέες διακόσμησης για την κουζίνα, είτε είναι για εσωτερικούς χώρους είτε για εξωτερικούς. Τι εννούμε; Αντλήστε ιδέες για μοντέρνες και όμορφες κουζίνες εξωτερικού χώρου. Επιπλέον, μην ξεχάσετε να διαβάσετε τα πράγματα που πρέπει να έχει κάθε κουζίνα, αλλά και πως θα την ανανεώσετε αλλάζοντας μόνο την όψη του ψυγείου.

Ανακαίνιση κουζίνας

Κουζίνες
Αναμφισβήτητα η κουζίνα αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς χώρους σε ένα σπίτι, καθώς είναι ο πιο πολυσύχναστος χώρος της οικίας μας. Το βασικότερο σε μία κουζίνα είναι να είναι πρακτική ώστε να κινείσθε άνετα σε αυτήν και να βρίσκεστε εύκολα αυτά που χρειάζεστε. Εκτός όμως από την πρακτικότητα η κουζίνα του σπιτιού μας πρέπει να είναι και εμφανίσιμη, καθώς είναι βασικό στοιχείο διακόσμησης, αλλά παράλληλα να είναι και ανθεκτική ώστε να αντέξει σε βάθος χρόνου.
Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών επιλέγουν να κάνουν ανακαίνιση στην κουζίνα τους, ειδικά σε παλιές κουζίνες με πολλά προβλήματα. Η ανακαίνιση κουζίνας μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτούνται άλλες εργασίες στο σπίτι. Τα σύγχρονα νοικοκυριά επιλέγουν έναν ενιαίο χώρο μεταξύ της κουζίνας και του σαλονιού. Τα σημερινά έπιπλα κουζίνας, άλλωστε, είναι υψηλής αισθητικής και έτσι ο χώρος της ανακαινισμένης κουζίνας με το σαλόνι δένουν αρμονικά.
Αρχικά, λοιπόν, κατά την ανακαίνιση της κουζίνας θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την εργονομία και τον φωτισμό. Ώστε να κάνετε πιο εύκολα και ευχάριστα της δουλείες σας, ενώ μην ξεχάσετε να έχετε επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους. Τέλος, κατά την ανακαίνιση της κουζίνας μην παραλείψετε να εξασφαλίσετε τον σωστό εξαερισμό του χώρου, είτε με φυσικούς τρόπους, όπως τα παράθυρα, είτε με κάποια ηλεκτρική συσκευή.

Α. Συμβουλές για μια επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας

Μια όμορφη και χρηστική κουζίνα μπορεί να ομορφύνει και να διευκολύνει αρκετά την καθημερινότητά σας. Για πολλούς είναι το σημαντικότερο δωμάτιο ενός σπιτιού, για αυτό αρκετός κόσμος προχωράει σε ανακαίνιση κουζίνας είτε πραγματοποιώντας μικρές μεμονωμένες εργασίες ή σαν μέρος μιας γενικής ανακαίνισης σπιτιού.

Κουζίνα

Οι απαιτήσεις που έχουμε όλοι από την κουζίνα μας είναι πολλές και τα στάνταρ που πρέπει να καλύπτει ακόμα περισσότερα. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι σε μια ανακαίνιση κουζίνας, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις τεχνικές εργασίες, όπως ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παλιά κατασκευή. Πάμε, λοιπόν, να δούμε μερικές συμβουλές για μια πετυχημένη ανακαίνιση κουζίνας.
  • Σκεφτείτε από πριν: Όταν επανασχεδιάζετε μια κουζίνα βάλτε την λειτουργικότητα πρώτη. Ότι σχήμα και να έχει προσέξτε να διατηρήσετε το εργονομικό τρίγωνο. Κουζίνα-νεροχύτης-ψυγείο σε τριγωνική διάταξη με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μέτρα.
  • Κάντε χώρο: Το μεγαλύτερο λάθος σχεδιασμού είναι η μη πρόβλεψη ικανοποιητικών χώρων αποθήκευσης. Βάλτε βαθιά συρτάρια για να αποθηκεύετε σκεύη και ντουλάπια μεγάλα για να κρύβετε συσκευές και να τις διώξετε από τον πάγκο.
  • Ασφάλεια: Λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ασφάλεια στη κουζίνα. Στρογγυλεμένες γωνίες, επιλογή πλακιδίων που δεν γλιστράνε, πορτάκια από ασφαλή υλικά και φούρνοι σε ύψος για ενήλικες θα αποτρέψουν κάποια ατυχήματα και άσχημα καψίματα.
  • Προσοχή στο πάτωμα: Επιλέξτε αντιολισθητικά υλικά για το πάτωμά σας. Ειδικά πλακίδια, βιομηχανικά πατώματα ακόμα και πέτρες δίνουν την αίσθηση που εσείς θέλετε να προβάλετε αρκεί να τα χρησιμοποιήσετε σωστά.
  • Μέγεθος του παραθύρου και της πόρτας: Αν τα ντουλάπια πρέπει να βρίσκονται μεταξύ, ας πούμε, ενός τοίχου και ενός παράθυρου, το μέγεθος του παραθύρου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
  • Υπάρχει επαρκής χώρος στον τοίχο για διακόπτες: Κυρίως όταν κάποιος μπαίνει σε ένα δωμάτιο θα υπάρχει χώρος για τους διακόπτες και τις πρίζες ώστε το χέρι να φτάνει εύκολα ή θα πρέπει να μπει σε κάποια πλευρά από ντουλάπι;
  • Φούρνοι μικροκυμάτων: Μην υποθέσετε ότι μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί ένα ντουλάπι που θα μπει ένας τέτοιος φούρνος βολικά και με τέλεια εφαρμογή. Πολλά μοντέλα απαιτούν κάποιο κιτ εντοιχισμού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά η εγγύηση δεν θα είναι σε ισχύ.
  • Μεγάλοι νεροχύτες: Αν αγαπάτε τους μεγάλους νεροχύτες προσέξτε για το πόσο βαθιά είναι η γούρνα μπροστά και πίσω, αλλά και το μήκος και το πλάτος. Ίσως αυτό δημιουργήσει προβλήματα στην εγκατάσταση της βρύσης. Αυτό επηρεάζει επίσης και παρακείμενα ντουλάπια. Για αυτό προσοχή στα βαθειά.
  • Εστίες και φούρνοι, το ένα πάνω στο άλλο: Σε αυτήν τη διάταξη, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα της συσκευής. Συνήθως, όταν χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μάρκες, η εγγύηση μπορεί να μην είναι σε ισχύ.
  • Απορροφητήρες: Εάν δεν χρησιμοποιείτε το ίδιο εμπορικό σήμα απορροφητήρα με την εστία μπορεί να μην ταιριάζει με το ύψος ή το βάθος της εστίας στον πάγκο.

Β. Χρήσιμα ερωτήματα σχετικά με την ανακαίνιση κουζίνας

1. Πότε και γιατί χρειάζομαι ανακαίνιση κουζίνας;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανακαίνιση κουζίνας. Πιθανώς να υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα (πχ. ηλεκτρολογικές βλάβες, κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα ντουλάπια, πιθανές διαρροές σε σωληνώσεις κλπ.). Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που πολύ απλά θέλουμε να ανανεώσουμε τον χώρο μας και να του δώσουμε μια καινούργια αισθητική. ΚουζίναΌπως προαναφέραμε, λόγω της καθημερινής χρήσης του χώρου, αλλά και του δεδομένου ότι η κουζίνα έχει ίσως το μεγαλύτερο κόστος ανακαίνισης συγκριτικά με τα υπόλοιπα δωμάτια ενός σπιτιού, τα υλικά που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά και υψηλής αντοχής.
2. Τι υλικά να χρησιμοποιήσετε
Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα υλικών κατασκευής, σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες, σχέδια, υφές και χρώματα. Κατά συνέπεια, θα αναρωτηθείτε πώς είστε σίγουροι ότι οι επιλογές που κάνετε, θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της μακροζωίας. Σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι το αν έκαναν τη σωστή επιλογή στα υλικά, από άποψη αντοχής στον χρόνο και την καθημερινή τους χρήση. Σε αυτό το σημείο, πρέπει φυσικά να συνυπολογίσετε και την οικονομική σας δυνατότητα, όσον αφορά το όλο εγχείρημα.
3. Πώς θα επιλέξετε ποιο πακέτο ανακαίνισης χρειάζεστε;
κουζίνα
Οι επιλογές που έχετε για μια ανακαίνιση είναι πάρα πολλές. Το μέγεθος και το πλήθος των εργασιών που θα επιλέξετε εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες του χώρου σας και τις δικές σας προτιμήσεις. Ένα εξειδικευμένο συνεργείο ανακαίνισης θα μπορέσει με μια αυτοψία του χώρου να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει για το τι πραγματικά χρειάζεστε.
Βασικοί παράγοντες που πρέπει να σκεφτείτε πριν διαλέξετε κάποιο πακέτο ανακαίνισης είναι:
  • Ο προϋπολογισμός σας και το κόστος ανακαίνιση στο οποίο θέλετε να κινηθείτε.
  • Ο λόγος που κάνετε την ανακαίνιση κουζίνας. Δηλαδή, θέλετε την ανανέωση του χώρου ή αν υπάρχουν βλάβες που χρειάζονται επισκευή;
  • Αν επιθυμείτε την ανακαίνιση μόνο της κουζίνας σας ή θα χρειαστείτε υπηρεσίες ανακαίνισης και για τους υπόλοιπους χώρους.
  • Αν θα προμηθευτείτε μόνοι σας τα υλικά ή θα τα προμηθεύσει το συνεργείο ανακαίνισης.
  • Το μέγεθος της κουζίνας σας

Γ. Μερική ή γενικη ανακαίνιση κουζίνας

Ένας επιπλέον λόγος, όπου χρειάζεται ηα νακαίνιση στην κουζίνα είναι οι αλλαγές στις ανάγκες των χρηστών. Για παράδειγμα, τα ηλικιωμένα άτομα δεν μπορούν να σηκώνουν βάρη, να ανεβάζουν βαριά αντικείμενα σε υψηλά ράφια, να στέκονται πολύ ώρα όρθια κτλ. Μια κουζίνα που απευθύνεται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με ειδικές ανάγκες έχει διαφορετικό σχεδιασμό από μια τυπική κουζίνα. Επίσης, αν σε μια οικογένεια αλλάξει η σύνθεση των μελών, για παράδειγμα προστεθούν νέα μέλη, τότε ενδεχόμενα η κουζίνα να χρειαστεί επανασχεδιασμό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σε ένα ενδέχεται να απαιτηθεί ανακαίνιση κουζίνας. Η ανακαίνιση μπορεί να είναι μερική ή ολική.
  • Μερική ανακαίνιση
Τραπεζαρία
Σε αυτήν την περίπτωση το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο μπορεί να αποφασίσει ότι μερικές στοχευμένες αλλαγές μπορούν να βελτιώσουν τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα του χώρου. Για παράδειγμα, μια συχνή βελτίωση είναι το φρεσκάρισμα των πορτών των ντουλαπιών και των συρταριών της κουζίνας. Οι πόρτες μπορούν να βαφούν σε μια νέα απόχρωση, να ανανεωθεί το χρώμα τους ή να καλυφθούν με ταπετσαρία. Η λύση αυτή πέρα από οικονομική μπορεί να δώσει αμέσως νέο αέρα στην κουζίνα. Ωστόσο, το υλικό των πορτών πρέπει να επιτρέπει το βάψιμο, δηλαδή οι πόρτες πρέπει να είναι ξύλινες και όχι καπλαμάς ή βακελίτης. Μια άλλη ιδέα είναι η αλλαγή των πόμολων των ντουλαπιών και των συρταριών.
Ο πάγκος της κουζίνας και ο νεροχύτης, αποτελούν επιφάνειες που καταπονούνται από λεκέδες, χαρακιές, καυτά σκεύη, υπολείμματα τροφών και καφέδων κτλ. Μια αλλαγή του πάγκου της κουζίνας και του νεροχύτη θα δώσει αμέσως τον αέρα της καθαριότητας στο χώρο. Εκτός από τον πάγκο μπορεί να αντικατασταθεί και η πλάτη της κουζίνας. Στη μερική ανακαίνιση μπορεί να γίνει φρεσκάρισμα στους τοίχους είτε κρατώντας την ίδια απόχρωση είτε επιλέγοντας μια άλλη απόχρωση. Επιπλέον μπορεί να γίνει αλλαγή υφασμάτων όπως κουρτινών και τραπεζομάντιλων.
  • Γενική ανακαίνιση
Η γενική ανακαίνιση είναι μια σχετικά δύσκολη εργασία και για αυτό πρέπει να την αναλαμβάνει ένας εξειδικευμένο συνεργείο. Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές φορές οι ένοικοι δεν εγκαταλείπουν την κατοικία τους κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης. Αυτό σημαίνει, ότι το συνεργείο θα πρέπει να έχει υπολογίσει το χρόνο παραλαβής των υλικών, των συσκευών, των επίπλων, του πάγκου, του νιπτήρα, της μπαταρίας κτλ.Λευκή κουζίνα
Προτού ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων υλικών και επίπλων θα πρέπει να γίνει αποξήλωση των παλαιών. Η κουζίνα αποξηλώνεται από ειδικό συνεργείο, το οποίο αναλαμβάνει την αφαίρεση των πλακιδίων των τοίχων και του δαπέδου. Το συνεργείο είναι επίσης υπεύθυνο για την απομάκρυνση των άχρηστων υλικών και μπαζών, καθώς και για τον καθαρισμό του χώρου. Από εκεί και έπειτα μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τα συνεργεία.
Όσον αφορά στην υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση αυτή γίνεται με βάση τη μελέτη και το νέο σχεδιασμό της κουζίνας. Οι παροχές ζεστού και κρύου νερού τοποθετούνται στο κέντρο του νεροχύτη περίπου 50-60 εκ πάνω από το δάπεδο. Λίγο πιο κάτω δημιουργείται η αποχέτευση. Οι πρίζες τοποθετούνται στην πλάτη της πάγκου τη κουζίνας, στη θέση του ψυγείου και αλλού. Επίσης στην θέση της κουζίνας προβλέπεται ειδική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Χοντρικά, μία πρίζα τοποθετείται ανά ένα μέτρο, αλλά αν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες συσκευές μπορούν να προβλεφθούν περισσότερες πρίζες. Οι πρίζες του πάγκου τοποθετούνται 20-30 εκατοστά πιο πάνω από τον πάγκο και πρέπει να διαθέτουν καπάκι ασφαλείας. Αν πρόκειται για εντοιχισμένο ψυγείο, η πρίζα πρέπει να τοποθετείται ψηλά ώστε να είναι δυνατή η αποσύνδεση χωρίς τη μετακίνηση του ψυγείου. Παροχή ρεύματος επίσης πρέπει να προβλέπεται και για τον απορροφητήρα.

Δ. Ποια είναι τα στάδια ανακαίνισης κουζίνας; 

Ανάλογα με την έκταση την ανακαίνισης που επιθυμείτε υπάρχει πλήθος εργασιών τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε, ώστε ναψμεταμορφώσετε ριζικά την κουζίνα σας. Δηλαδή, από περίπλοκες τεχνικές εργασίες μέχρι μικρές αλλαγές σε διακοσμητικά στοιχεία,. Έτσι, ανάλογα με τις εργασίες που θα επιλέξετε, τα βασικά στάδια που ακολουθούνται συνήθως σε μια ανακαίνιση κουζίνας είναι:
  • Σχεδιασμός
Σχεδιασμός κουζίνας
Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες θα συζητήσετε με το συνεργείο ανακαίνισης τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε και ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας. Στη συνέχεια ο εξειδικευμένος επαγγελματίας θα μελετήσει το χώρο και θα σας προτείνει ιδέες και λύσεις που θα βασίζονται στις προσωπικές σας επιθυμίες, αλλά θα αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την κουζίνα σας.
  • Αποξηλώσεις
Αποξήλωση κουζίνας
Οι εργασίες της ανακαίνισης ξεκινούν με την αποξήλωση της παλαιάς κουζίνας. Σε αυτό το στάδιο θα γίνει αποξήλωση των παλιών εγκαταστάσεων και επίπλων. Κατά την εργασία αυτή αποξηλώνονται τα παλιά έπιπλα κουζίνας, τα πλακίδια που συνήθως βρίσκονται στον τοίχο ανάμεσα στα ντουλάπια της κουζίνας ή και στους υπόλοιπους τοίχους της κουζίνας, ο σοβάς, οι υδραυλικοί διακόπτες της κουζίνας και οι παλαιοί πριζοδιακόπτες.
  • Εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Υδραυλικές εργασίες
Οι αλλαγές και οι επισκευές των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι από τις πρώτες εργασίες που γίνονται σε μια ανακαίνιση κουζίνας καθώς απαιτούνται αρκετά μερεμέτια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εγκατάσταση νέων σωληνώσεων καθώς θα σε συνοδεύουν για αρκετά χρόνια.
  • Δόμηση και μερεμέτια
Μερεμέτια
Αφού έχουν περαστεί όλες οι εγκαταστάσεις είναι η στιγμή για επιδιορθώσεις στους τοίχους ή το δάπεδο. Στο στάδιο αυτό γίνονται τυχόν σοβατίσματα, τοποθέτηση γυψοσανίδας, αλλαγή κουφωμάτων ή εγκατάσταση καινούργιου πατώματος.
  • Έπιπλα κουζίνα και είδη υγιεινής
Κουζίνες
Αφού έχουν τελειώσει οι τεχνικές εργασίες, τοποθετούνται τα καινούργια έπιπλα και τα είδη υγιεινής. Τα έπιπλα που θα επιλέξετε μπορούν είτε να κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς είτε να είναι έτοιμα και να γίνει απλά η τοποθέτηση.
  • Ελαιοχρωματισμοί και τελευταίες πινελιές
Κουζίνα
Στο τελικό στάδιο γίνεται το βάψιμο κουζίνας και τοποθετούνται οι πρίζες, οι διακόπτες και τα φωτιστικά. Στη συνέχεια η κουζίνα είναι έτοιμη για να τη διακοσμήσετε όπως εσείς επιθυμείτε.
Πηγή
Τίτλος οδηγούΠεριγραφή οδηγούΕκτενής Περιγραφή οδηγού
Ο απόλυτος οδηγός για το σαλόνιΠλήρης οδηγός για διακόσμηση σαλονιού και οργάνωση επίπλωνΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση σαλονιού, την οργάνωση επίπλων, και τους χρωματικούς συνδυασμούς του καθιστικού.
Ο απόλυτος οδηγός για την κουζίναΠλήρης οδηγός για διακόσμηση και ανακαίνιση κουζίναςΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση κουζίνας, την ανακαίνιση, τα κατάλληλη υλικά για τους πάγκους και τους χρωματικούς συνδυασμούς.
Ο πλήρης οδηγός για την τραπεζαρίαΟδηγός για την διακόσμηση τραπεζαρίας και το ιδανικό δάπεδοΠροτάσεις για διακόσμηση τραπεζαρίας, κατάλληλο φωτισμό, ιδανικό δάπεδο, χρώματα και στυλ διακόσμησης που μπορείτε να επιλέξετε.
Ο απόλυτος οδηγός για το υπνοδωμάτιοΟδηγός για διακόσμηση υπνοδωματίου και επιλογή κρεβατιούΠροτάσεις για διακόσμηση υπνοδωματίου, χρωματικούς συνδυασμούς, ιδανική επιλογή κρεβατιού, και σωστού φωτισμού.
Ο πλήρης οδηγός για το μπάνιοΠλήρης οδηγός για διακόσμηση μπάνιου και υλικά για το πάτωμαΌλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διακόσμηση μπάνιου, τον σωστό φωτισμό, τα κατάλληλη υλικά για το πάτωμα και τις ιδανικές μπανιέρες/ντους.
Ο απόλυτος οδηγός για το βρεφικό δωμάτιοΟδηγός για διακόσμηση βρεφικού δωματίου και ιδανικών επίπλωνΠροτάσεις για διακόσμηση βρεφικού δωματίου, χρωματικούς συνδυασμούς, απαραίτητων επίπλων και σωστού φωτισμού.
Ο απόλυτος οδηγός για το παιδικό δωμάτιοΟδηγός για χρώματα παιδικού δωματίου και κατάλληλα έπιπλαΣυμβουλές για χρώματα παιδικού δωματίου, κατάλληλο φωτισμό, ιδανικά έπιπλα, και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους.
Ο απόλυτος οδηγός για το εφηβικό δωμάτιοΟδηγός για διακόσμηση εφηβικού δωματίου και έπιπλαΠροτάσεις για διακόσμηση εφηβικού δωματίου, κατάλληλα χρώματα, ιδανικά έπιπλα και αποθηκευτικούς χώρους. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε είναι εδώ.
Ο απόλυτος οδηγός για το φοιτητικό σπίτιΟδηγός για διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού και επιλογή επίπλωνΠροτάσεις για διακόσμηση φοιτητικού σπιτιού, χρωματικούς συνδιασμούς, επιλογή επίπλων και εξοπλισμών και κατάλληλο φωτισμό.
Ο απόλυτος οδηγός για την ανακαίνιση σπιτιούΟδηγός ανακαίνισης σπιτιού, ιδέες και λύσειςΠλήρης οδηγός για ανακαίνιση σπιτιού,διαμόρφωση εξωτερικού χώρου και κήπων,συστήματα σκίασης και πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top