ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr / iatrikanea

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις λογαριασμών, έχουν ενταθεί. Μέσα στην αγωνία της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους της, στο τέλος του έτους, έχουν φτάσει να κατάσχουν 2.000.000 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς την ημέρα. 

Από την μία η εφορία μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), και από την άλλη ο ΕΦΚΑ μέσω του ΚΕΑΟ στέλνουν κατασχετήρια για λογαριασμούς στις τράπεζες (όλες) σε χρόνο μηδέν. 1000 κατασχετήρια την ημέρα στέλνουν με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να έχουν επιβάλει σε 1.000.000 ανθρώπων, κατασχέσεις των λογαριασμών τους και αναμένεται να προβούν στο επόμενο διάστημα σε άλλο 1.000.000. Και να σκεφτεί κανείς ότι 4.800.000 χρωστούν στην εφορία.

Από τις κατασχέσεις δεν γλιτώνει κανείς. 

Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που δεν είχαν ιδέα ότι χρωστούσαν βρέθηκαν να μην έχουν από την μια στιγμή στην άλλη ούτε ένα ευρώ στον λογαριασμό τους. 

Απλοί άνθρωποι, βρίσκονται ξαφνικά με κατασχεμένους λογαριασμούς. Μπορεί να είστε συνδικαιούχοι σε λογαριασμό (μάνα - γιος, μάνα - κόρη, δύο συνεργάτες, αδέλφια κλπ) αν είστε με κάποιον που χρωστάει στην εφορεία ή στο ΚΕΑΟ κινδυνεύετε να σας πάρουν τα μισά από τα χρήματά σας. Και δεν υπολογίζουν αν είναι σύνταξη, μισθός ή ένα νοίκι. 

Ενα χρέος που δεν μπορεί να φαντάζεστε μπορεί να είναι η αιτία που θα σας επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που πριν από δεκαπέντε χρόνια (πραγματικό) είχαν βρεθεί στην διοίκηση μιας εταιρείας, η εταιρεία να έχει κλείσει, να έχει πτωχεύσει, να έχει αλλάξει χέρια και επειδή μπορεί να φαινόταν στο σύστημα ότι χρωστούσε, είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ να προβαίνουν σε κατάσχεση λογαριασμών του τότε διαχειριστή. Έχουν κατάσχει έτσι σε ανθρώπους που απλά είχαν υπαλληλική θέση - διοικητική για ένα μικρό διάστημα, η εταιρεία να έχει καταβάλει τις οφειλές της, η εφορία ή ο ΕΦΚΑ να μην είναι ενημερωμένοι και να χρειάζεται να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι δεν είναι ΄ελέφαντας', ότι δεν χρωστά. Πώς;  Δικαστικά. Τι σημαίνει αυτό το καταλαβαίνετε όλοι. Χρόνο, δικαστήρια, έξοδα και φυσικά όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία θα είναι κατασχεμένοι λογαριασμοί. 

Παίρνουν ό,τι βρουν, ακόμα και 0,01 λεπτά. Ό,τι βρίσκει, το σύστημα το δεσμεύει και το αποδίδει στην ΑΑΔΕ ή το ΚΕΑΟ.

Οι τράπεζες από την άλλη με το που τους έρθει το κατασχετήριο, αυτοστιγμή δεσμεύουν όλους τους λογαριασμούς του οφειλέτη. Αφήνουν μόνο τον ακατάσχετο (αν έχει δηλωθεί σωστά στο ΤΑΧΙS). Και φυσικά δεν ειδοποιούν. Ο φορολογούμενος το μαθαίνει όταν πάει να πληρώσει για κάτι, με τα λεφτά που νομίζει ότι έχει στον λογαριασμό του και διαπιστώνει ότι δεν του έχουν αφήσει ούτε ευρώ. 

Έχει ενδιαφέρον, ότι παρόλο που μπορεί να πληρωθεί το ποσό που οφείλεται για να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μπορεί να περάσουν και 2 και 3 εβδομάδες γιατί οι τράπεζες επικαλούνται φόρτο εργασίας.
Και τα λεφτά που έχουν αποδοθεί; Έχουν χαθεί. 

Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν πληρώσει ολόκληρη την οφειλή αλλά τα χρήματα που η τράπεζα απέδωσε δεν επιστρέφονται!!!

Από την 1η Ιανουαρίου τα πράγματα πρόκειται να γίνουν τραγικά. Αυτό θα συμβεί γιατί με βάση τον νόμο αν δεν πληρώνεις έστω και μία οφειλή τρέχουσα και όχι μόνο τις ρυθμίσεις θα χάνονται όλες οι ρυθμίσεις. Άρα και αυτές που έχουν διασωθεί των 120 δόσεων θα χαθούν και θα καλείται κανείς να πληρώσει τα πάντα με ρύθμιση 12 δόσεων. Δηλαδή θα κληθεί κάποιος που πληρώνει 50 και 100 Ευρώ ρύθμιση να πληρώσει ξαφνικά 1000 Ευρώ δόση ή πολλαπλάσια, μαζί με τα τρέχοντα. ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ.

Υπάρχουν άνθρωποι που με τον τρόπο αυτό, έχουν καταστραφεί από την μια στιγμή στην άλλη οικονομικά. Και αυτό γιατί ενώ δεν τους έχουν αφήσει ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμό τους καλούν να πληρώσουν την οφειλή που τους καταλογίζουν προκειμένου να τους κάνουν άρση της κατάσχεσης. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ακόμα και τοκογλύφοι που κάνουν χρυσές δουλειές. 

Εταιρείες που τα βγάζουν με τα χίλια ζόρια και παλεύουν με την κρίση μετά από την κατάσχεση κλείνουν. Δεν μπορούν να βρουν το κεφάλαιο που χρειάζεται να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους και το κυριότερο οι εισπράξεις τους λόγω των POS πάνε στους κατασχεμένους λογαριασμούς και δεν τους μένει τίποτα για να κινηθούν και να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα.

Έρχονται και οι πλειστηριασμοί
Και μετά από αυτό σε λίγο θα κάνουν και πλειστηριασμούς ακινήτων. Μέχρι σήμερα το βασικό μέτρο αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση είναι, όπως αναφέρθηκε, η κατάσχεση τραπεζικών καταθέσεων. Ακολουθεί η κατάσχεση εισοδημάτων στα χέρια τρίτων, όπως είναι η κατάσχεση ενοικίων, ενώ το μέτρο το οποίο ακόμη δεν λαμβάνεται σε πολύ μεγάλη έκταση είναι αυτό της κατάσχεσης ακινήτων. Ωστόσο, η κατάσχεση ακινήτων είναι ένα μέτρο το οποίο πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες καθώς θα προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι προϊστάμενοι των Εφοριών αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδουν κατασχετήρια σε μεγάλη κλίμακα προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Οι πλειστηριασμοί, προς το παρόν, δεν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα, καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί και μια ειδική εγκύκλιος για καθορισμό ως τιμής εκκίνησης της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι της αντικειμενικής που ισχύει σήμερα.
Το πρόβλημα όπως εξελίσσεται είναι ήδη τεράστιο και θα γίνει δισθεόρατο. Είναι ένα πρόβλημα που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές. Και αυτό γιατί αφορά πάρα πολύ κόσμο και εταιρείες. Τον νόμο τον ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και μάλιστα έβαλε και τον περιορισμό στις τράπεζες να αποδίδουν τα χρήματα που βρίσκουν στους λογαριασμούς εντός 10 ημερών (2013 - Μαυραγάνης). Θα περίμενε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μια αριστερή κυβέρνηση θα παρουσίαζε πιο κοινωνικό πρόσωπο. Ομως επιδεικνύει μια φοβερή αναλγησία και το χειρότερο (ακόμα και χθες στην Βουλή) οι υπουργοί παρουσιάζουν μια αλαζονεία απίστευτη. Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζουν ότι όλοι αυτοί οι οφειλέτες είναι μπαταχτσήδες ή το χειρότερο να ακούς να λένε αφού χρωστάνε, πρέπει να πληρώσουν, άρα καλά τους κάνουν!!!
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top