ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας... φτωχαίνουν!


Μπορεί μια μικρή πρωινή πολυτέλεια, όπως ένας λάτε σε μεγάλο μέγεθος των 4,5 ευρώ, να μην φαίνεται απαγορευτικός σε μια σκληρά εργαζόμενη που νιώθει να τον έχει κερδίσει με...
τη δουλειά της. 

Όμως στο τέλος του χρόνου, ένα ποσό που πλησιάζει τα 1.000 ευρώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί οπουδήποτε αλλού. Δεν είναι όμως μόνο ένας ακριβός καφές το πρόβλημα! Υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δέκα συνήθειες που αφαιρούν από την πολύτιμη ρευστότητά μας.
Αν εντοπίσουμε μικρές λεπτομέρειες που προέρχονται από μια εποχή που  τα έσοδά μας ήταν μεγαλύτερα και τις “διορθώσουμε”, θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη δεν θα έπρεπε ποτέ να μας καθοδηγεί στις αποφάσεις μας. 

1. Συνεχίζουμε τις αυθόρμητες αγορές 
Είναι μια τελευταία αδυναμία στην οποία υποκύπτουμε οι περισσότερες – ακόμα και σε περίοδο βαθιάς κρίσης. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Effie Hellas Consumer Survey, κλαδικού φορέα για την καταναλωτική συμπεριφορά στην Ελλάδα, επτά στους δέκα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ψώνια, ενώ οι αυθόρμητες αγορές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοραστικής συμπεριφοράς, με το 40% του δείγματος να δηλώνει πως προχωρά σε τέτοιες ενέργειες. Βέβαια, τα ψώνια δεν σημαίνουν για όλους το ίδιο. 

Στους μεγαλύτερους των 35 ετών το σούπερ μάρκετ κατέχει τη μερίδα του λέοντος, ενώ στους νεότερους άλλες προϊοντικές κατηγορίες είναι πιο σημαντικές. Όταν νιώθουμε και βλέπουμε ότι κάποια όρια ξεπερνιούνται, θα πρέπει, λένε αρκετοί σύμβουλοι, να αφήνουμε τις πιστωτικές μας κάρτες στο σπίτι. Τόσο απλά… 

2. Αφήνουμε τα φώτα ανοιχτά
Εκτός από το προφανές που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, η ΔΕΗ έχει εκδώσει χρήσιμες συμβουλές για την πραγματική μείωση του κόστους των λογαριασμών. Μπορεί, λοιπόν, να φαίνονται βαρετά όλα αυτά αλλά αξίζει να γνωρίζει κάποιος ότι αντικαθιστώντας λαμπτήρες ενεργειακής κατηγορίας Β με αντίστοιχη Α+  κατηγορία εξοικονομεί ενέργεια σε ποσοστό 70%. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε μερικές έξυπνες μετατροπές στο σπίτι μας. Να τοποθετήσουμε το ψυγείο μας μακριά από το θερμαντικό σώμα ή την ηλεκτρική κουζίνα και να προβλέψουμε να μην το βλέπει ο ήλιος γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση της ηλεκτρικής του ενέργειας μέχρι και 30%. Ή να ζεσταίνουμε το φαγητό μας στον φούρνο μικροκυμάτων κι όχι στον κανονικό φούρνο και γενικά να σκεφτόμαστε πολύ καλά ποιες ενεργοβόρες συσκευές χρησιμοποιούμε με ευκολία…  

3. Πάμε παντού με αυτοκίνητο
Ο περιορισμός αυτής της συνήθειας είναι ένα δραστικό μέτρο εξοικονόμησης που έχει ουσιαστικό όφελος σε μια περίοδο που το κόστος της βενζίνης αλλά και της συντήρησης ενός αυτοκινήτου είναι εξαιρετικά ακριβό εξαιτίας της επιβάρυνσης των φόρων. Αν υπολογίσουμε και το κόστος των χώρων στάθμευσης, ίσως η μικρή αυτή θυσία αποδειχθεί σωτήρια για το πορτοφόλι μας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και το περπάτημα εξασφαλίζουν στο τέλος του μήνα όχι μόνο μεγαλύτερη ρευστότητα αλλά και καλύτερη φυσική κατάσταση

4. Αγοράζουμε χωρίς προγραμματισμό στο σούπερ μάρκετ
Σε μια εποχή που οι προσφορές προϊόντων στο 50% της τιμής σε εβδομαδιαία  βάση, εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να οργανώσουμε το μενού της εβδομάδας σε πολύ χαμηλότερες τιμές, είναι αφελές να ψωνίζουμε μόνο με βάση την επιθυμία μας για συγκεκριμένο φαγητά. Η έγκαιρη ενημέρωση για τις εβδομαδιαίες προσφορές εξασφαλίζει με την κατάλληλη οργάνωση γεύματα στη μισή τιμή. 

5. Υπερβαίνουμε λεπτά ομιλίας και data 
Τις περισσότερες φορές είμαστε τόσο περήφανες για τα προγράμματα χρήσης σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που έχουμε κλείσει που δεν υπολογίζουμε, αν μπορούμε να μείνουμε πιστές στα πλαίσια που ορίζει ένα πρόγραμμα με περιορισμένες παροχές. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι στην περίπτωση που ξεπερνάμε τα όρια ενός προγράμματος το κόστος κλήσεων και αναζήτησης στο internet απογειώνεται. Μάλιστα συμβαίνει πολύ συχνά να υπερβαίνουμε κάθε μήνα τα όρια και να υπερχρεωνόμαστε. Ας σκύψουμε πάνω στις πραγματικές μας ανάγκες και να κλείσουμε ένα ανάλογο πρόγραμμα. 

6. Τρώμε έξω 
Μπορεί να είναι μια μερίδα φαγητό των 6-7 ευρώ κατά μέσο όρο που παραγγέλνουμε από το κοντινό εστιατόριο που εξυπηρετεί το γραφείο, ή μια σχεδόν καθημερινή έξοδος με φίλες. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη δαπάνη μπορεί να εκτοξεύσει τα έξοδά μας, χωρίς να προσφέρει την αντίστοιχη σχέση ποιότητας-τιμής. Η μόδα του «φέρνω-το-φαγητό-μου-από-το-σπίτι» δεν έχει επικρατήσει τυχαία στη σημερινή εποχή της εκλογίκευσης των δαπανών. 

7. Πετάμε φαγητό 
Που ισοδυναμεί με πέταμα χρημάτων. Πέρα από το ηθικό κομμάτι της κίνησης που φαίνεται προκλητική σε μια περίοδο πείνας και εξαθλίωσης των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων, το φαγητό στα σκουπίδια δείχνει έλλειψη προγραμματισμού. Όλες μπορούμε να προβλέψουμε μικρότερες ποσότητες, να αξιοποιήσουμε εγκαίρως το περίσσευμα για ένα ακόμα γεύμα ή τέλος να ψωνίσουμε με αυστηρή λίστα μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. 

8. Πληρώνουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας κουπόνια ή προσφορές
Ειδικά σε online περιβάλλον αγορών, οι προσφορές είναι διάχυτες. Ας εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνουν οι ίδιες οι εταιρείες και οι ενδιάμεσοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε εκπτωτικά κουπόνια, για να αποκτήσουμε ένα οποιοδήποτε προϊόν σε χαμηλότερη τιμή. Είναι σχεδόν ανόητο να πληρώνουμε πια την αρχική τιμή για κάτι που, αν αναζητήσουμε έξυπνα, θα το εντοπίσουμε σε έκπτωση. 

9. Καταναλώνουμε πολλά ποτά
Μπορεί οι συστάσεις των γιατρών να εξυμνούν το ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το δείπνο μας αλλά τα βραδινά ποτά που επαναλαμβάνονται σε καθημερινή βάση δεν ευνοούν την τσέπη μας. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής μελέτης RARHA-SEAS, το ελληνικό σκέλος της οποίας πραγματοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), η χώρα μας προηγείται στην εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ (44%) σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της έρευνας που είναι στο 43,1%. 

Κρασί, μπίρα, ούζο ή τσίπουρο και τελευταία τα βαριά οινοπνευματώδη είναι η σειρά προτιμήσεων των Ελλήνων, ενώ επιλέγουμε να πίνουμε σε εξωτερικούς χώρους και πολύ λιγότερο στο σπίτι σε σχέση με τους Ευρωπαίους. 

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το 10,5% των συμμετεχόντων ήπιαν καθημερινά αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες. Με την αύξηση των αλκοολούχων ποτών και την ευαισθητοποίηση στους κινδύνους που κρύβει αυτή η συνήθεια, μπορούμε να βρούμε πολλούς λόγους για να περιορίσουμε τα ποτήρια…  

10. Συνεχίζουμε να καπνίζουμε
Ποιο είναι το πραγματικό κόστος αυτής της συνήθειας; Τα 4 ευρώ κατά μέσο όρο που κοστίζει ένα πακέτο επώνυμης μάρκας ή η ανυπολόγιστη ζημιά στην υγεία; 

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, η Ελλάδα παραμένει η ευρωπαϊκή χώρα με τους αναλογικά περισσότερους καπνιστές, ενώ καταγράφει 200 χιλιάδες νοσηλείες ετησίως και 1 για κάθε 10 εισαγωγές σε νοσοκομείο για νοσήματα των καπνιστών. 

Προηγούμενη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, (2013) υπολόγισε τη δαπάνη που προκαλούν οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία σε 1 δισ. 193 εκατ. για το δημόσιο χρήμα στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε 524 εκατ. ιδιωτικής δαπάνης. 

Σε αυτό το ποσό οι ερευνητές προσθέτουν το έμμεσο κόστος, ύψους 1,5 δισ., για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα επιβαρύνει οικονομικά, δηλαδή σε όρους δαπανών και απώλειας εργασίας, την κοινωνία σε ύψος περίπου 3,5 δισ. ευρώ ή σχεδόν 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. 

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και το ετήσιο κόστος ενός καπνιστή που ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, επιβαρύνει το ατομικό μπάτζετ και θα έπρεπε να μας οδηγήσει σε άμεση διακοπή!



Πηγή: http://ift.tt/2yuCFzE
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top