ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Η Περιφέρεια Αττικής τοποθετείται
, μέσω του PikosApikos.gr, στα αιτήματα και στις διαμαρτυρίες πολιτών και τοπικών συλλογικών οργανώσεων, σχετικά με την κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως.
Με επιστολή της στο PikosApikos.gr, η Περιφέρεια Αττικής παραθέτει τις θέσεις της στην ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των κατοίκων και των τοπικών συλλογικών οργανώσεων της περιοχής του ιστορικού αθηναϊκού πάρκου, για την κατάσταση στην οπαία βρίσκεται.
Αναλυτικά η τοποθέτηση:
Θέμα: Σχετικά με την από 20/7/2017 ανάρτησή σας υπό τον τίτλο «Ανοιχτή διαμαρτυρία στη Ρένα Δούρου για το Πεδίον του Άρεως…»
Κύριε διευθυντά,
Σχετικά με την ανάρτησή σας υπό τον τίτλο «Ανοιχτή διαμαρτυρία στη Ρένα Δούρου για το Πεδίον του Άρεως…», σας αποστέλλουμε παρατηρήσεις σχετικά με τις αιτιάσεις των Επιτροπών Κατοίκων για τη λειτουργία του Πεδίου του Άρεως:
1. Ουδείς, πολίτης ή συλλογικότητα, διαθέτει το αποκλειστικό μονοπώλιο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
2. Η Περιφέρεια Αττικής, ως φορέας του Δημοσίου που κρίνεται και λογοδοτεί στους πολίτες, αποφασίζει και ενεργεί στην κατεύθυνση της προστασίας του Δημοσίου Συμφέροντος, της δημόσιας υγείας,
της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της για την προάσπιση των δημόσιων, ανοικτών σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, χώρων, όπως το Πεδίον του Άρεως. Και αυτό μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μέσα από σειρά συνεργειών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς – είτε πρόκειται για την Ελληνική Αστυνομία είτε για τον ΣΕΓΑΣ.
3. Πάγιος γνώμονας της δράσης της Διοίκησης της Περιφέρειας είναι η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα χώρων όπως το ΠτΑ.
4. Μαξιμαλισμοί, διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, συστηματική παραπληροφόρηση αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, άνευ ουσίας και ειλικρινούς ενδιαφέροντος για αλλαγή των δεδομένων που έχουν σωρευθεί εδώ και δεκαετίες.
5. Η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής με αίσθηση της ευθύνης της απέναντι στους πολίτες, ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα ενέργειες στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της καθημερινότητας του ΠτΑ, με στόχο αυτό να καταστεί ο πνεύμονας πρασίνου και ο πόλος πολιτισμού που αρμόζει στην πόλη της Αθήνας, στην Περιφέρεια της Αττικής.
6. Οι όψιμοι «παρκολόγοι», «υπερευαίσθητοι» και άλλοι αυτοαναγορευθέντες σε αποκλειστικούς «προστάτες» του ΠτΑ, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία, πλην της προσωπικής τους προβολής καθώς και της συνέχισης της απαξίωσης ενός δημόσιου χώρου.
7. Ειδικότερα, σχετικά με τη λειτουργία του ανακαινισμένου κτιρίου Οικονομίδη: Σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης του κτιρίου Οικονομίδη, η ανακαίνιση του οποίου ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2017. Η διαδικασία αυτή θα αποδώσει το κτίριο στο κοινό ως χώρο εστίασης και πολιτισμού. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Καμία καθυστέρηση, καμία αβελτηρία. Αντιθέτως. Επιτάχυνση των διαδικασιών με τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπόμενων από το νόμο προκειμένου να θωρακιστούν οι αποφάσεις της Διοίκησης προς όφελος των πολιτών – χρηστών του Πεδίου.
8. Σχετικά με τα δύο μικρά περίπτερα / αναψυκτήρια στο κέντρο του Πάρκου (Γαρδένια): Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ολοκλήρωσε το έργο της ανάπλασης των δύο περιπτέρων – αναψυκτηρίων σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, από τη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης. Τα δύο περίπτερα δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της ανάπλασης που εκτελείτο την εποχή εκείνη. Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως διεκόπη το 2012, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργολάβου ο οποίος κηρύχτηκε έκπτωτος, και έγινε εφικτό να συνεχιστεί μόνον από το 2015 με νέα εργολαβία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Πλέον η λειτουργία των δύο περιπτέρων αναμένεται για το επόμενο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.
9. Σχετικά με τη φύλαξη: Για τη φύλαξη του Πάρκου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία του δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού. Έτσι σήμερα στο Πάρκο στο έργο της φύλαξης εργάζονται συνολικά 7 άτομα ανά βάρδια σε 24ωρη βάση (διπλασιάσαμε το καλοκαίρι τη φύλαξη) η παρουσία των οποίων είναι απολύτως αισθητή και χρήσιμη στους επισκέπτες. Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινή διαπίστωση, τόσο των ΜΜΕ που επισκέφθηκαν το χώρο όσο και των πολιτών, η διαρκής αύξηση των επισκεπτών του Πάρκου παράλληλα με αντίστοιχη μείωση των περιστατικών παραβατικότητας στο μεγαλύτερο μέρος του. Το γεγονός αποδεικνύει ότι τα πράγματα αλλάζουν προς θετική κατεύθυνση.
10. Σχετικά με τις Παιδικές Χαρές: Οι δυο παιδικές χαρές που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο Πεδίο του Άρεως, η μικρή κοντά στη λεωφόρο των Ηρώων και η μεγαλύτερη δίπλα στον Άγιο Χαράλαμπο είναι απολύτως ικανοποιητικά εξοπλισμένες, πλήρως προσβάσιμες στο κοινό και σε πλήρη λειτουργία με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η παιδική χαρά των εφήβων δεν ήταν ενταγμένη μέσα στο σχέδιο της ανάπλασης και γι’ αυτό δεν έχει ανακαινιστεί. Δεν σταματάμε εδώ. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονται με στόχο όχι απλά τη λειτουργία, αλλά τη συμβολή των παιδικών χαρών στην κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου.
11. Σχετικά με το φωτισμό του Πάρκου: Στο θέμα του φωτισμού έχουν γίνει σοβαρές πρόοδοι, συνιστά ένα ευαίσθητο θέμα όπου ναι μεν εντοπίζονται προβλήματα, ωστόσο γίνεται προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισής τους. Επανειλημμένως ο ηλεκτροφωτισμός του Πεδίου και της πλατείας Πρωτομαγιάς υπήρξε «θύμα» βανδαλισμών και κλοπών ανταλλακτικών και καλωδίων όλα τα προηγούμενα χρόνια της εγκατάλειψης και προ της διασφάλισης της φύλαξης, που λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες. Πλέον εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης της καλωδίωσης και των βλαβών γενικότερα, οι οποίες ολοκληρώνονται, με στόχο, ο ηλεκτροφωτισμός να επανέλθει μόνιμα κατά τις βραδινές ώρες.
12. Σχετικά με φυλασσόμενες τουαλέτες του Πάρκου: Για τη λειτουργία των τουαλετών του Πάρκου βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, διαγωνισμός προκειμένου να ανατεθεί η τριετής εργολαβία καθαριότητας και επομένως να διασφαλιστεί το προσωπικό για τον καθαρισμό τους.
13. Σχετικά με το προσωπικό του Πάρκου: Η υποστελέχωση των υπηρεσιών δεν αφορά αποκλειστικά το Πεδίο του Άρεως αλλά το σύνολο της δημόσιας διοίκησης. Παρόλα αυτά η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής υπερδιπλασίασε το προσωπικό της αρμόδιας Διεύθυνσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχει εν ενεργεία εργολαβία συντήρησης ηλεκτρολογικών / μηχανολογικών υποδομών, άρα υπάρχει ηλεκτρολόγος και άλλοι εξειδικευμένοι τεχνικοί και προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Για την ακρίβεια του πράγματος, σημειώνεται ότι 4 και όχι 7, στους 14 υπαλλήλους, είναι διοικητικοί.
14. Σχετικά με τον προϋπολογισμό του Πάρκου: Η Διοίκηση της Περιφέρειας λειτουργεί με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση σήμερα στο Πεδίο του Άρεως. Για του λόγου το αληθές, οι πολίτες μπορούν να αναζητήσουν όλα τα σχετικά στοιχεία, που βρίσκονται καταγεγραμμένα στον ετήσιο προϋπολογισμό της Περιφέρειας και που ψηφίζεται κάθε χρόνο από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. Για παράδειγμα: Σήμερα η Περιφέρεια δαπανά – και θα συνεχίσει να δαπανά – μηνιαίως περί τις 60.000 ευρώ μόνον για τη φύλαξη και τη συντήρηση του πρασίνου
(720.000 ετησίως). Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν, ως ήδη προγραμματισμένα και ενταγμένα στον προϋπολογισμό έργα:
– Οι δαπάνες για τις εκτελούμενε,ς αυτή τη στιγμή, συντήρηση και αποκατάσταση του εξοπλισμού, των Η/Μ εγκαταστάσεων, του περιβάλλοντος χώρου και των παιδικών χαρών, συνολικού προϋπολογισμού 370.000 ευρώ για το 2017
– Οι διαγωνισμοί για καθαριότητα και συντήρηση πρασίνου 3ετούς διάρκειας, συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ
– Η μελέτη για την ανακαίνιση του Green Park, προϋπολογισμού 75.000 ευρώ και το έργο που θα ακολουθήσει, και φυσικά έπεται συνέχεια
15. Σχετικά με την παραβατικότητα στο Πάρκο: Η υποχρέωση για ένα εθνικό σχέδιο δράσης σε ό,τι αφορά φαινόμενα τοξικοεξαρτήσεων, αποτελεί συλλογικό πεδίο ευθύνης, όπου εμπλέκονται η κυβέρνηση και σειρά αρμόδιων παραγόντων. Την ίδια στιγμή πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το φαινόμενο δεν δημιουργήθηκε «χθες» αλλά συνιστά την αποκρυστάλλωση χρόνιων παθογενειών, μακροχρόνιας εγκατάλειψης, αδυναμίας αποτελεσματικής αστυνόμευσης, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πολύχρονης και πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε, με άλλα λόγια, μπροστά σε φαινόμενα που μεγιστοποιούν παρόμοιες καταστάσεις – γνωστές σε όλες τις μητροπόλεις της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να δράσει και να παρέμβει η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε σχέση με το Πεδίο του Άρεως – ενίοτε μάλιστα υπερβαίνοντας και τις αρμοδιότητές της. Πλέον, στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, και ιδιαίτερα με την προγραμματική σύμβαση με τον δήμο Αθηναίων, εξειδικευμένους φορείς όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τα συναρμόδια υπουργεία, αθλητικούς, πολιτιστικούς φορείς κ.ο.κ, η Περιφέρεια αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των φαινομένων παραβατικότητας. Και τούτο μέσα από την πύκνωση των εκδηλώσεων πολιτισμού, αθλητισμού και εν γένει της επισκεψιμότητας. Η εικόνα του Πάρκου και των επισκεπτών του όλο το τελευταίο διάστημα μάλλον ενισχύει την πρόβλεψη αυτή.
Με εκτίμηση,
Το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top