ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Λάμπει μοναχικό, στο χιονισμένο τοπίο της Σουηδίας. Το «Ηλιακό αβγό» είναι μια σάουνα δημόσιας χρήσης, έργο του καλλιτεχνικού ντουέτου Ματς Μπίγκερτ και Λαρς Μπέργκρστρεμ. Ύψος, πέντε μέτρα, πλάτος, τέσσερα.

Το όλο πρότζεκτ παρήγγειλε το γραφείο εργολαβιών Riksbyggen, προς τιμήν της ανάπτυξης του αστικού τοπίου της Κίρουνα, η οποία περιλαμβάνει τη μετακίνηση ολόκληρων συνοικιών της πόλης, καθώς το έδαφος έχει διαβρωθεί λόγω εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος επί δεκαετίες.

Στα 69, συνολικά, επίχρυσα φύλλα ατσαλιού που καλύπτουν το εξωτερικό του «αβγού» καθρεπτίζεται στο βάθος η Κίρουνα, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας

Οι Μπίγκερτ και Μπέργκστρεμ αντέδρασαν στην πρόκληση με μια -σε οβάλ σχήμα- σάουνα, σύμβολο αναγέννησης και, παράλληλα, φόρος τιμής στα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος της Κίρουνα. Κατασκεύασαν το «Ηλιακό αβγό», έχοντας ως πρόθεση να είναι δυνατή η μεταφορά του (αποσυναρμολόγηση κομμάτι-κομμάτι και εκ νέου συναρμολόγησή του σε άλλα σημεία της πόλης).

«Οι σάουνες είναι μέρη που γοητεύουν» αναφέρουν οι δύο Σουηδοί καλλιτέχνες. «Όταν το γραφείο Risbyggen μας ζήτησε να ερμηνεύσουμε καλλιτεχνικά την Κίρουνα, νιώσαμε ότι ήταν φυσικό να εξερευνήσουμε έναν χώρο που ενώνει και ενθαρρύνει τη συζήτηση. Οι σάουνες είναι ιερά και απαραβίαστα μέρη όπου μπορείς να συζητήσεις το κάθε τι, από το πιο μεγάλο στο πιο μικρό» υπογράμμισαν οι Ματς Μπίγκερτ και Λαρς Μπέργκρστρεμ.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Πηγή: http://ift.tt/2rzuhHN
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top