ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ο διάσημος ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου έγινε παρά τις αντιδράσεις. Οι εικόνες κάνουν το γύρο του διαδικτύου...

Τις βάσεις για την καθιέρωση του πιο φαντασμαγορικού εθίμου του ελληνικού Πάσχα, του ρουκετοπόλεμου, έβαλαν φέτος τα συνεργεία του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα όσα υποσχέθηκαν στους θιγόμενους κατοίκους μείωσαν αισθητά τον φετινό αριθμό των ρουκετών σε λιγότερες από 10.000, τη στιγμή που το 2015 έπεσαν πάνω από 120.000. Επιπλέον οι ρίψεις ξεκίνησαν όπως είχε ανακοινωθεί στις 22:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου περιορίζοντας έτσι τη διάρκεια του εθίμου σε μόλις 2 ώρες. Τα συνεργεία των δύο ενοριών πραγματοποίησαν 5 μεγάλεις ρίψεις ρουκετών, με στόχο τα αντίπαλα καμπαναριά και μάλιστα με μεγάλα διαστήματα διακοπών δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε αυτοκίνητα και πεζούς να κυκλοφορούν με ασφάλεια πέριξ των δύο εκκλησιών καθόλη τη διάρκεια του εθίμου.
Παρά τις συντονισμένες πιέσεις που δέχθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, με αναφορές ακόμα και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, τελικά κράτησε ισορροπίες όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας μία τελευταία ευκαιρία στο χιώτικο έθιμο να αναβιώσει στη σωστή του διάσταση. Έτσι η παρουσία της Αστυνομίας υπήρξε εντελώς διακριτική χωρίς να εμφανιστεί στα συνεργεία των δύο ενοριών. Στους χώρους ρίψεις βρίσκονταν σε όλη τη διάρκεια αιρετοί του δήμου αλλά και προσωπικότητες του Βροντάδου, διατρανώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέλησή τους υπέρι της συνέχισης του εθίμου.


Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η στάση ενός θιγομένου κατοίκου που συνεχώς προκαλούσε τα συνεργεία των δύο ενοριών είτε βγαίνοντας στο μπαλκόνι και κάνοντας χειρονομίες, είτε εμφανιζόμενος έξω από το σπίτι του την ώρα που ξεκινούσαν οι μαζικές ρίψεις ρουκετών. Στον αντίποδα, εξαιρετική υπήρξε η στάση της πλειονότητας των θιγομένων κατοίκων, πάνω στους οποίους οφείλουν να στηριχτούν οι αρχές για τον διάλογο της επόμενης ημέρας...

Πηγή: politischios.gr, astraparis.gr
Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top