Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνουν τα νούμερα που βρίσκονται μέσα σε τρίγωνα στις πλαστικές συσκευασίες και μπουκάλια;
Πρόκεται για τους κωδικούς ταυτοποίησης πλαστικού, που αφορούν το είδος πλαστικού που έχει χρησιμοποιηθεί, την ανακυκλωσιμότητα αλλά και την καταλληλότητα του.
1. PETE ή PET: Τερεφθαλικό Πολυαιθυλένιο (πολυεστέρας)
Παραδείγματα αυτού του υλικού είναι τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο διαρρέουν χημικές ουσίες στις τροφές, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές. Επίσης η θερμότητα που αναπτύσσεται σε κλειστούς χώρους όπως στα αυτοκίνητα είναι ένας ακόμη παράγοντας που αυξάνει τη διαρροή. Θα πρέπει λοιπόν να μην ξαναχρησιμοποιούνται, να μη θερμαίνονται και να μην εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία (π.χ. ηλιακή ακτινοβολία).
2. HDPE ή PE-HD: Υψηλής περιεκτικότητας πολυαθυλένιο
Παραδείγματα αυτού του τύπου είναι τα μπουκάλια γάλακτος και χυμών, μπουκάλια απορρυπαντικών και κάποια παιχνίδια. Θεωρείται μία πιο ασφαλής επιλογή πλαστικών, παρόλο που κάποιες μελέτες έδειξαν διαρροή ουσιών (ύποπτες για ενδοκρινολογικές διαταραχές) σε τροφές ειδικά μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία (π.χ. ηλιακή ακτινοβολία).
3. V ή PVC: Πολυβινυλοχλωρίδιο
Το PVC χρησιμοποιείται σε πάρα πολλούς τομείς της ζωής μας. Ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εύκαμπτο υλικό (π.χ. παιχνίδια, μεμβράνες συσκευασίας, είδη ρουχισμού, κουρτίνες μπάνιου), ως υλικό μέσης σκληρότητας (π.χ. σωληνώσεις, ελαστικά μέρη αυτοκινήτου) και ως σκληρό έως άκαμπτο υλικό (π.χ. οικοδομικά υλικά). Θεωρείται πλέον πολύ επικίνδυνο και για την υγεία και για το περιβάλλον γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε η χρήση τους.
4. LDPE ή PE-LD: Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο
Παραδείγματα αυτού του τύπου είναι σακούλες τροφίμων και πλαστικές σακούλες καταστημάτων. Θεωρείται σχετικά ασφαλές.
5. PP: Πολυπροπυλένιο
Παραδείγματα PP είναι τα δοχεία γιαουρτιού, μαργαρίνης, καλαμάκια και μπουκάλια κέτσαπ. Θεωρείται σχετικά ασφαλές.
6. PS: Πολυστυρένιο
Κάποια παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι τα πλαστικά ποτήρια του καφέ, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα μιας χρήσης, κ.α. Πρέπει να αποφεύγεται γιατί διαρρέει στα τρόφιμα (κυρίως όταν είναι ζεστά και λιπαρά) ουσίες (στυρένιο) τοξικές για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Δείτε επίσης: Ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα με χιόνια και καταιγίδες!
7. Other: Όλα τα υπόλοιπα πλαστικά
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όλα τα πλαστικά που δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες. Το πολυκαρβονικό (PC) και η μελαμίνη είναι χαρακτηριστικά πλαστικά αυτής της κατηγορίας.
Η χρήση του πολυκαρβονικού (PC) έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που έχουν συσχετίσει με την δισφαινόλη Α (BPA), του πρωταρχικού συστατικού του PC. Σε πολλές χώρες επίσης έχει απαγορευτεί η χρήση του στην παραγωγή κάποιων προϊόντων όπως τα μπιμπερό. Δυστυχώς οι ιδιότητες του (ανθεκτικότητα σε θερμοκρασίες, σκληρό και διαφανές) το κατατάσσουν στα πολύ δημοφιλή είδη πλαστικών όπως πιάτα, ποτήρια, μπιμπερό, αθλητικό εξοπλισμό, κ.α.
Εκατοντάδες μελέτες τα τελευταία χρόνια συνέδεσαν την BPA με πλήθος σοβαρών προβλημάτων όπως καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτης, κ.α. Η δισφαινόλη Α επηρεάζει το αμυντικό και αναπαραγωγικό σύστημα του οργανισμού, είναι ορμονικός διαταράκτης (επειδή μιμείται τις ανθρώπινες ορμόνες), ενώ ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου.
Η μελαμίνη επίσης χρησιμοποιείται ευρέως σε πιάτα, ποτήρια, κουτάλια, κτλ. Η κατανάλωση ζεστών γευμάτων σε δοχεία μελαμίνης προκαλεί διαρροή αυτής της χημικής ουσίας στο φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μελαμίνη καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
ΠηγήΠηγή
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.