ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Πώς οι μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν τις Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας σε κλείσιμο , τους ωφελούμενους στο δρόμο , τους απλήρωτους φτωχούς εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ και τις νέες μητέρες σε εκτρώσεις:

- ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Το 2013 δημιουργήθηκαν Δομές Καταπολέμησης της Φτώχειας στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας ( με πληθυσμιακά κριτήρια ) με δομές όπως Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Υπνωτήρια, Κοινωνικά Φαρμακεία κ.λ.π.

Το έργο ανέλαβαν κατά πλειοψηφία ΜΚΟ με σύμπραξη με τους Δήμους και οι υπάλληλοι – συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ( στην πλειοψηφία τους εξειδικευμένοι επιστήμονες ) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να εξυπηρετήσουν τους ωφελούμενους με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όχι μόνο ως προς την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών ( φαγητό, ρούχα, φάρμακα κ.λ.π. ) αλλά και με υπηρεσίες όπως συνεδρίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης με Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, ενημέρωση τους επί βασικών τους δικαιωμάτων, μαθήματα ξένων γλωσσών – εικαστικών κ.λ.π., διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων σε θέματα ψυχικής υγείας αλλά και σε θέματα πρωτοβάθμιας υγείας. 
Σημειώνουμε ότι το 80 % του προϋπολογισμού αφορούσε μόνο μισθούς και ΙΚΑ, δηλαδή οι εργαζόμενοι από την αρχή του προγράμματος μπήκαν και στο καθημερινό αγώνα προσέλκυσης χορηγιών για να μπορέσουν οι Δομές αυτές να λειτουργήσουν. Στον αγώνα αυτό συνάντησαν και συναντούν καθημερινά τη δυσπιστία των συμπολιτών τους αλλά προσφάτως και την έντονη δυσαρέσκεια τους για τις ενέργειες της Κα Φωτίου και του Σύριζα με σχόλια όπως « τα φάγανε τα λεφτά στους πρόσφυγες και τους Ρομά », « ζητήστε τα από τον Τσίπρα» κ.ο.κ.
Οι νέοι εργαζόμενοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό ( κάτι που αποτυπώθηκε και στην μελέτη αξιολόγησης τους ). Σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και νέες εγκαταστάσεις δημιούργησαν ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δομές.
Ένα παράδειγμα: Στο Δήμο του Πειραιά ναι μεν ο δήμος Πειραιά παραχώρησε ένα χώρο στον Πύργο του Πειραιά ( αυτόν που ολοένα τον γκρεμίζουν ) αλλά ο χώρος ήταν ένα γιαπί. Με προσέλκυση χορηγιών, έξοδα του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων αλλά και με την προσωπική εργασία των εργαζομένων ο χώρος αυτός μεταμορφώθηκε σε λειτουργικό και φιλόξενο χώρο φιλοξενίας αστέγων και άλλων άπορων συμπολιτών μας. Το Υπνωτήριο γέμισε από τις πρώτες μέρες και γίνονται εργασίες επέκτασης του γιατί δυστυχώς οι άστεγοι αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πρόσφατο τηλεοπτικό αφιέρωμα που είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για τον τρόπο λειτουργίας της.
- Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ
« Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς »
Το 2015 δημοσιεύτηκε η μελέτη αξιολόγησης της λειτουργίας των Δομών Καταπολέμησης της Φτώχειας ( είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία τη REMACO ). H μελέτη αυτή ήταν ένας ύμνος.
Όμως η Κα Φωτίου επέμενε ότι δεν παρέλαβε τίποτα από την προηγούμενη κυβέρνηση και έπρεπε να φτιάξει δήθεν το πρόγραμμα από την αρχή. Τον Οκτώβριο του 2015 που έληξε το ΕΣΠΑ 2007-2013 άρχισαν και οι διαδοχικές παρατάσεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην μισθοδοσία του προσωπικού και το θρίλερ με τις θέσεις εργασίας.
Η Φωτίου έσπασε μία προκήρυξη σε τρεις. Τα Γραφεία Διαμεσολάβησης τα έκανε Κέντρα Κοινότητας ( τα οποία ακόμα να λειτουργήσουν βέβαια ) και τα πήγε στους Δήμους, τα Συσσίτια – Παντοπωλεία – Κοινωνικά Φαρμακεία τα έκανε « Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών », τα Υπνωτήρια - Υποδοχή Αστέγων κάτι άλλο με παρεμφερή ονομασία. 
- Η ΔΗΘΕΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ
Η Φωτίου φώναζε με σθένος ότι οι προσλήψεις του προσωπικού αυτού δεν ήταν νόμιμες γιατί δεν ήταν με διαδικασία ΑΣΕΠ . Επίσης φώναζε ότι ευνοήθηκαν οι μεγάλοι Δήμοι στο παλιό ΕΣΠΑ . Αντί λοιπόν να ελέγξει τους φακέλους των υπαλλήλων αυτών και να προσθέσει Δομές σε Δήμους που θεώρησε ότι αδικήθηκαν προτίμησε να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία τι κάνει….
Μειώνει ραγδαία τον αριθμό των Δομών στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας ( με το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού σε φτώχεια ) , μειώνει το προσωπικό και θέτει συγκεκριμένη μοριοδότηση για τις προσλήψεις του προσωπικού ( γιατί το παλιό προσωπικό αν και επιτυχημένο έπρεπε να φύγει ).
Μέχρι οι Δομές αυτές να χρηματοδοτηθούν με το νέο ΕΣΠΑ δίνει συνεχόμενες παρατάσεις της τελευταίας στιγμής στους εργαζόμενους μέσω κρατικού προϋπολογισμού και δημιουργώντας κάθε είδους δημιουργική καθυστέρηση εξόφλησης της μισθοδοσίας τους.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι συνεχίζουν και παραμένουν στις θέσεις μη θέλοντας να αφήσουν αβοήθητους τους ωφελούμενων των Δράσεων αυτών ακόμα και όταν είχαν συμπληρώσει το ανώτατο των 40 μηνών εμπειρίας παραμένοντας για άλλη μία φορά απλήρωτοι.
Κάποιοι συνάδελφοι τους αρχίζουν και αποχωρούν όταν έληγε κάποια σύμβαση ( το ΦΕΚ της ανανέωσης – παράτασης έβγαινε μετά την αποχώρηση τους και δικαιωματικά έμπαιναν ΟΑΕΔ ) .
- ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ « ΑΝΕΡΓΟΥΣ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Οι εργαζόμενοι έχοντας φτάσει αισίως τους 4 – 6 μήνες απλήρωτοι αρχίζουν και καταθέτουν τα χαρτιά τους στις πρώτες προκηρύξεις . Σημειώνει χιουμοριστικά μία εργαζόμενη « Πήγα στο ΚΕΠ για γνήσιο υπογραφής γιατί μας ζητάνε μία υπεύθυνη δήλωση ότι όντως εργαστήκαμε στα συγκεκριμένα προγράμματα – ό,τι δηλώσεις είσαι ένα πράγμα. Η υπάλληλος στα ΚΕΠ μου λέει – τι πιστεύετε, θα σας πάρουν στην προκήρυξη ; Της λέω μπα, δεν έχω μόρια ανεργίας μόνο εμπειρίας αλλά τι να κάνω , είπα να τα καταθέσω τα χαρτιά μου. Άντε να εξηγήσεις τώρα ότι κάνεις τα χαρτιά σου στον φορέα που είναι ο τωρινός σου εργοδότης και ξέρεις ότι δεν έχεις και ελπίδα πρόσληψης και όχι μόνο αυτό του καταθέτεις και υπεύθυνη δήλωση ότι όντως δούλεψες σε αυτόν λες και δεν το ξέρει ότι είσαι υπάλληλος του !» 
Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την υποψία όλων μας – οι « άνεργοι» συνάδελφοι μας μετά από ένα break 4 μηνών στην πλειοψηφία τους ( 150 μόρια αθροιστικά με την εμπειρία ) και με υποψία παράλληλης μαύρης εργασίας επέστρεψαν για να μας φάνε τις θέσεις όσο εμείς παλεύαμε να κρατήσουμε τις Δομές ανοιχτές, να βρίσκουμε τα απαραίτητα είδη για τη λειτουργία τους όντας απλήρωτοι και εξαθλιωμένοι ενώ αυτοί ξεκουράζονταν…
Οι θέσεις ελάχιστες, ειδικά για όσους δεν είναι Κοινωνικοί Λειτουργοί ( δόξα και τιμή στον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ). Στα νησιά και την επαρχία όμως έχει εξασφαλιστεί εντοπιότητα για τα τοπικά τους βύσματα madebyΣΥΡΙΖΑ.
- ΜΙΑ ΕΚΤΡΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ
Σήμερα 27 Φεβρουαρίου μία μέρα πριν το οριστικό κλείσιμο των Δομών ( η Φωτίου είπε ότι θα καλυφθούν από το ΚΕΑ οι ωφελούμενοι μέχρι να ανοίξουν οι νέες Δομές – νομίζω ξέρουμε όλοι ποιοι το παίρνουν και ποιοι δεν το παίρνουν ) έχοντας φάει το επικοινωνιακό πρήξιμο της Φωτίου και του ΣΥΡΙΖΑ για τους ΡΟΜΑ και τη νέα γραμματεία για τους ΡΟΜΑ και για τα σπίτια για τους μετανάστες διαβάζω μία δυσάρεστη είδηση.
Μία μάνα ενός 8χρονου αγοριού εργαζόμενη στις Κοινωνικές Δομές ( δε θέλω να κοινοποιήσω το όνομα της ) διέκοψε την κύηση της γιατί λόγω της πολύμηνης αναμονής για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων ( μάλλον μετά το Πάσχα – ποιανού έτους δεν ξέρουμε ακόμα ) αλλά και βλέποντας ότι δεν έχει τα απαιτούμενα μόρια για να προσληφθεί κατάλαβε ότι δε θα μπορεί να εξασφαλίσει τις ανάγκες του και έτσι ένα παιδί δε θα γεννηθεί ποτέ ελέω ΣΥΡΙΖΑ.
- ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
28 Φλεβάρη είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας των Δομών . Οι ωφελούμενοι συμπολίτες μας μένουν ακάλυπτοι για τουλάχιστον 2 μήνες ( γιατί η διαδικασία των προσλήψεων και της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ) χωρίς planB.
Πολλά παιδιά δε θα γεννηθούν ποτέ και οι νέοι επιστήμονες που εργάζονταν στις Δομές θα ακολουθήσουν τους φίλους τους που έχουν ήδη μεταναστεύσει σε χώρες στο εξωτερικό.
Tobraindrain και η φτωχοποίηση του ελληνικού πληθυσμού συνεχίζεται…
Το Κείμενο αυτό συντάχθηκε από εργαζομένους από διάφορες Δομές Φτώχειας.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top