ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Έχετε ξεχάσει τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο σπίτι (για πολλοστή φορά!),
μετά βίας θυμάστε το μαγαζί που δειπνήσατε με την αγαπημένη σας τις προάλλες, και ξεχάσατε το ραντεβού σας με τον οδοντίατρό σας (πάλι!).

Μήπως όλα αυτά ακούγονται σαν γνώριμη ιστορία, και μήπως είστε εσείς ο πρωταγωνιστής; Αν όλα αυτά συμβαίνουν στην καθημερινότητά σας τότε δεν μπορεί παρά να αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει σε εσάς στην ηλικία των 40! Για εσάς που μόλις σβήσατε είτε 16 κεράκια είτε 60, και έχετε αναπτύξει προβλήματα μνήμης, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε τις τυπικές αιτίες της κακής μνήμης που μπορεί να οδηγήσουν στη μείωση γνωστικών λειτουργιών.
1. Κατάθλιψη
Όταν οι άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί, μπορεί να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να θυμηθούν πράγματα εξαιτίας της ενασχόλησής τους με τα αρνητικά τους συναισθήματα. Δυστυχώς, κανείς δεν εξαιρείται από την κατάθλιψη, και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε μικρά παιδιά, που εκτίθενται συχνά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί ενδεικτικά από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, την έλλειψη εκτίμησης από τα μέλη της οικογένειας, την απώλεια δουλειάς… Αρνητικά συναισθήματα συμπεριλαμβανομένου του θυμού, του φόβου και του άγχους επίσης συμβάλλουν στην αμνησία και στην αδυναμία συγκέντρωσης ενός ατόμου. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθούν να θυμηθούν. Η καθήλωσή τους στα αρνητικά συναισθήματα και στις επώδυνες καταστάσεις στη ζωή τους δυσχεραίνουν τη θύμηση.

2. Διανοητική σύγχυση
Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να φέρουν εις πέρας πολλά έργα μαζί φιλοδοξώντας να τα διεκπεραιώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια συναρπαστική και προκλητική δραστηριότητα για κάποιους, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διανοητική σύγχυση και άγχος. Τη στιγμή που το μυαλό τους είναι υπερφορτωμένο με τα πράγματα που πρέπει να κάνουν, είναι πιθανό να βιώσουν την εμπειρία της διανοητικής σύγχυσης. Το μπερδεμένο μυαλό δυσχεραίνει τη μνήμη, ενώ αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από την επικέντρωση σε ένα πράγμα τη φορά.
3. Αδυναμία έκφρασης αληθινών συναισθημάτων
Υπάρχουν άτομα που έχουν εκπαιδευτεί να κρύβουν τα αληθινά συναισθήματά τους από φόβο, ντροπή ή υπερηφάνεια. Έχουν την τάση να παραμελούν τη συναισθηματική πτυχή της ζωής τους, έτσι ώστε να μην είναι πλέον σε επαφή με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. 
Παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή βοηθά τους ανθρώπους να αποδίδουν καλά σε θέσεις εργασίας ή μελέτες, ακόμα και όταν η ζωή τους βρίσκεται σε χάος, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά μειονεκτήματα στη μνήμη τους. Ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο μέρη, το αριστερό και το δεξί. Το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου ρυθμίζει τη λογική, ενώ το δεξί διευκολύνει τις καλλιτεχνικές και συναισθηματικές λειτουργίες. 
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τακτικά είναι σε θέση να αποκτήσει την αίσθηση της ισορροπίας στον τρόπο που σκέφτεται. Μία δυνατή και ισχυρή μνήμη λοιπόν είναι συνώνυμη με την ενίσχυση και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου, αναπτύσσεται η λογική σας, αλλά θα πρέπει επίσης να εργαστείτε για τη βελτίωση της δημιουργικής πλευρά σας.
4. Κατάχρηση Ναρκωτικών
Δυστυχώς, υπάρχουν άτομα που μετά από μερικές δοκιμές των ναρκωτικών έγιναν χρήστες. Εκτός από σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, η κατάχρηση ναρκωτικών και ο εθισμός οδηγούν στη μείωση της μνήμης, καθώς οι ουσίες αυτές επηρεάζουν το μέρος του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένο με τις γνωστικές λειτουργίες. Ως αποτέλεσμα, η μνήμη χειροτερεύει, εκτός εάν αντιμετωπιστεί σωστά (μαζί με την καταπολέμηση του εθισμού).

5. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Με βάση την επιστημονική έρευνα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, αλλά και ψυχικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των ζημιών της αναδρομικής μνήμης σας. Η μνήμη αυτή είναι αρμόδια για την εκπαίδευση και την ανάκτηση των αναμνήσεων που σας εμποδίζει από το να γίνετε ξεχασιάρης. 
Ωστόσο, η κατανάλωση αλκοόλ και ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους προσωρινής απώλειας της μνήμης. Όταν η συνήθεια της κατανάλωσης συνεχίζεται, τα μέρη του εγκεφάλου λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα οξυγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στο σύνολο του κεντρικού νευρικού συστήματος.

6. Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος ανανεώνει το σώμα και το μυαλό σας, ενώ επισκευάζει τα φθαρμένα κύτταρα και τους ιστούς. Επιπλέον, εγκεφαλικά κύματα δημιουργούνται ενόσω εσείς κοιμάστε, και αυτά είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση αναμνήσεων στον εγκέφαλό σας. Αυτά τα κύματα του εγκεφάλου επίσης μεταφέρουν τις μνήμες στον προμετωπιαίο φλοιό, το τμήμα του εγκεφάλου σας που αποθηκεύει μακροπρόθεσμες μνήμες. 
Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, οι μνήμες δεν είναι σε θέση να κινηθούν προς τον προμετωπιαίο φλοιό, και αυτό οδηγεί στη βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Έτσι, οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 με 8 ώρες για να βελτιώσουν τη μνήμη τους και να αποτρέψουν τυχόν επιδείνωση του μετωπιαίου λοβού τους, που μπορεί να οδηγήσει σε νοητική έκπτωση.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top