ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0


Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (human papilloma virus) δηλαδή ο HPV είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση παγκοσμίως. Πιο συχνά αναφερόμαστε στο πως επιδρά στις γυναίκες προκαλώντας καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όμως έχει αποδειχθεί πως ο HPV μπορεί να είναι θανατηφόρος και για τους άνδρες. Ο ιός HPV στους άνδρες συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση καρκίνου στην στοματική περιοχή και το φάρυγγα. Ο αριθμός αυτών των τύπων καρκίνου έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, και οφείλεται στην αύξηση του ιού HPV στους άνδρες.
Το στοματικό σεξ μεταδίδει εξαιρετικά εύκολα τον ιό HPV, και αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση και εξέταση για κονδυλώματα, έχει δυσάρεστη εξέλιξη. Ιατρικές μελέτες δείχνουν αύξηση πάνω από 300% στις περιπτώσεις καρκίνου στο στόμα, στη γλώσσα και το φάρυγγα στους άνδρες, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και απαιτεί πρόληψη και έγκαιρη θεραπεία στην περίπτωση παρουσίας του ιού HPV. Το προφυλακτικό αν και εφόσον χρησιμοποιείται στο στοματικό σεξ δεν προστατεύει απόλυτα, διότι υπάρχει επαφή με σημεία του δέρματος γύρω που δεν καλύπτονται, άρα μπορούν να μεταδώσουν τα κονδυλώματα.
Άτομα που κάπνιζαν όταν εκτέθηκαν στον ιό HPV στην εφηβεία τους και στη δεκαετία των είκοσι είναι ομάδα υψηλότερου ρίσκου, διότι ο ιός παραμένει ενεργός στον οργανισμό για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης άτομα με μεγάλη εναλλαγή ερωτικών συντρόφων  που κάνουν συχνά στοματικό σεξ αποτελούν την πιο ευπαθή ομάδα για τον καρκίνο στο στόμα ή στο φάρυγγα.Το εμβόλιο ενάντια στον HPV πρώτα εγκρίθηκε για τις γυναίκες και καθυστέρησε να είναι διαθέσιμο για άνδρες. Από το 2011 όμως το εμβόλιο Gardasil είναι εγκεκριμένο για άνδρες και γυναίκες, και προστατεύει από τον καρκίνο.
Όπως δηλώνει ο αφροδισιολόγος δερματολόγος στο ιατρικό κέντρο MC Medical Center Δρ. Δημήτριος Καραφουλίδης, «Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε πλέον είναι το εμβόλιο HPV. Προστατεύει εναντίον τεσσάρων τύπων του ιού, από τους οποίους οι δύο ευθύνονται για καρκίνο.»
Το εμβόλιο δίδεται σε τρεις δόσεις, και συνίσταται σε όλους τους άνδρες πριν γίνουν σεξουαλικώς ενεργοί, δηλαδή από την ηλικία των εννέα έως τα εικοσιέξι τους χρόνια.
Ακόμα όμως και αν ένας άνδρας είναι μεγαλύτερος και με ενεργή σεξουαλική ζωή, μπορεί και πρέπει να κάνει το εμβόλιο.
Στην περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για ύπαρξη κονδυλωμάτων στην στοματική περιοχή, απαραιτήτως πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση και επίσης να εξεταστεί και ο ερωτικός σύντροφος.
Η σύγχρονη μέθοδος αφαίρεσης των κονδυλωμάτων με χειρουργικό laser CO2 εγγυάται την άμεση και μόνιμη εξάχνωση των βλαβών, ενώ οπωσδήποτε πραγματοποιείται το HPV DNA test έτσι ώστε να γίνει ταυτοποίηση του ιού HPV. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οριστεί ο τύπος του ιού και να διαπιστωθεί αν είναι ένας από τους υπεύθυνους τύπους για καρκινογένεση. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, για αυτό εκτός από την ετήσια δερματολογική εξέταση, είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού σε όλες τις σεξουαλικές επαφές, όχι μόνο για τη μετάδοση του HPV αλλά και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων.
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top