ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Τα πάνω κάτω φέρνουν στο άθλημα ο Έλληνας αστέρας και η ομάδα του! Ετοιμάζονται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα με νέους νόμους που θα προκαλέσουν αίσθηση!



Ξεχάστε το μπάσκετ που γνωρίζατε! Οι Μιλγουόκι Μπακς ετοιμάζονται να παρουσιάσουν του χρόνου σχήμα με περιφερειακούς που θα έχουν μέσο όρο ύψους... 2.13 με τον Αντετοκούνμπο και τον «κλώνο» του!

Μπορείτε να φανταστείτε μια ομάδα μπάσκετ να διαθέτει δύο παίκτες στην περιφέρεια με μέσο όρο ύψους... 2.13; Προφανώς και όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την ίδια τη φύση του αθλήματος, όπως τη γνωρίζουμε τουλάχιστον εδώ και πολλές δεκαετίες.

Κι όμως! Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φαίνεται ότι εκτός από ένας ιδιαίτερα ελπιδοφόρος αθλητής, τείνει να εξελιχθεί και στον παίκτη που θα διαφοροποιήσει τους νόμους της καλαθοσφαίρισης! Επενδύοντας στην απόλυτα πετυχημένη μετατόπιση του Γιάννη σε θέση «1», οι Μιλγουόκι Μπακς ετοιμάζονται να λανσάρουν του χρόνου σχήμα στο οποίο δίπλα στον ύψους 2.11 Έλληνα άσο θα βρίσκεται ένας παίκτης με ύψος... 2.16!  

Σε ένα Draft χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις και ανατροπές, δύο ήταν τα ονόματα από τις πρώτες επιλογές των ομάδων του «μαγικού κόσμου». Ο δικός μας, Γιώργος Παπαγιάννης, που επιλέχθηκε στην 13η θέση από τους Σακραμέντο Κινγκς, και ο Θον Μέικερ, που από την επόμενη αγωνιστική σεζόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουούκι Μπακς.

Και αν ο Έλληνας σέντερ ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό των ΗΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο και για τον Μέικερ. Ένα 19χρονο παιδί, που θεωρητικά μπορεί να αγωνιστεί στην θέση του πάουερ φόργουορντ αλλά και του σέντερ, όμως έχει στοιχεία και ικανότητες περιφερειακού.

Ναι, αν σας θυμίζει κάτι, ο Μέικερ έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Αντετοκούνμπο. Βλέποντας τον κόσμο από τα 216 εκατοστά, ο Σουδανοαυστραλός άσος μπορεί να δημιουργήσει ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον Γιάννη, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του μπάσκετ.

Με τον «Greek Freak» να έχει ήδη πάρει την σκυτάλη στον οργανωτικό τομέα των Μπακς -παρά το πολύ μεγάλο ύψος του (2.11 μ)-, και τους Κρις Μίντλετον (2,03 μ), Τζαμπάρι Πάρκερ (2,03 μ) και Τζον Χένσον (2.11 μ) να αποτελούν αναπόσπαστα μέλη της ομάδας,  ο Μέικερ έχει την ευκαιρία να γίνει το κομμάτι που λείπει από τα «Ελάφια», ώστε αυτά να φτάσουν την ελίτ του ΝΒΑ.

Αν φανταστεί κάποιος μία πεντάδα με τους συγκεκριμένους παίκτες,στην οποία ο καθένας θα μπορεί να αγωνιστεί σε παραπάνω από μία θέση και όπου ο μέσος όρος ύψους θα είναι τα 2,09 μέτρα (!), τότε εύλογα μπορεί να καταλάβει το σκεπτικό της επιλογής των Μπακς. Ένα περιφερειακό δίδυμο με τον Γιάννη και τον Θον, αλλάζει αυτόματα όλες τις ισορροπίες και όλα όσα γνωρίζαμε για το μπάσκετ. 

Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε «κοντούς» και «ψηλούς» ίσως πάει... περίπατο, ενώ αναμφίβολα θα διαδραματιστούν γρηγορότερα οι εξελίξεις στο παγκόσμιο μπάσκετ, το οποίο θα μπει σε μία νέα εποχή.

Ο οργανισμός του Μιλγουόκι επένδυσε στον Μέικερ, όμως το βασικό ζήτημα είναι αν μπορεί ο νεαρός άσος να δικαιώσει τις προσδοκίες  των διοικούντων της νέας του ομάδας.

Άλλωστε, η γραμμή ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία είναι πολύ λεπτή σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως το γεγονός πως ο Μέικερ κατάφερε να φτάσει μέχρι το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, συνιστά από μόνο ένα σπουδαίο επίτευγμα.
Το Σουδάν, η Αυστραλία και τα πρώτα βήματα

Ο ύψους 2,16 άσος αντιμετώπισε από πολύ μικρή ηλικία αρκετά προβλήματα και συνθήκες που δύσκολα μπορεί έστω να φανταστεί κανείς. Γεννήθηκε σε ένα χωρίο του (σημερινού) Νότιου Σουδάν, όμως ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος της αφρικανικής χώρας ανάγκασε τον ίδιο, τον αδερφό του και τον θείο του να φύγουν για την Ουγκάντα, και από εκεί για την Αυστραλία, ως πρόσφυγες. 

Για αρκετές μέρες ο Μέικερ έβλεπε να περνούν σφαίρες πάνω από το κεφάλι του, ενώ η σίτιση του ήταν ελλιπέστατη. Παρόλα αυτά, κατάφερε να διαφύγει μέχρι την χώρα των Καγκουρό, όπου, το 2011, τον ανακάλυψε ο Έντουαρντ Σμιθ, ένας ευκατάστατος άνθρωπος του αθλητισμού, που βοηθούσε παιδιά μεταναστών να αποκτήσουν ευκαιρίες σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σμιθ διέκρινε αμέσως τα απίστευτα φυσικά προσόντα του Μέικερ, και τον πήρε μαζί του στο Σίδνεϊ. Με δικά του έξοδα και φροντίδα, «έβαλε» στον έφηβο τότε Θον το μικρόβιο του μπάσκετ, και εκείνος αμέσως κυριάρχησε!

Έκανε... πλάκα στα άλλα παιδιά της Αυστραλίας και δεν άργησε να μεταβεί στις ΗΠΑ. Πρώτα στην Λουζιάνα και μετά στην πολιτεία της Βιρτζίνια και το Carlisle School. Εκεί, ο Μέικερ έδειξε αμέσως το μοναδικό του ταλέντο, μετρώντας την πρώτη χρονιά 22.2 πόντους, 13.1 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 4,.5 τάπες μέσο όρο, ενώ, παράλληλα, ηγήθηκε των συμπαικτών του στην κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος, την αμέσως επόμενη χρονιά.

Το όνομά του είχε ήδη ξεκινήσει να ακούγεται σε όλους τους scouter, προτού ο Μέικερ αποφασίσει να μετακομίσει μαζί με τον αδερφό του στον Καναδά. Εκεί, αγωνίστηκε στο Αθλητικό Ινστιτούτο του Οντάριο, ενώ, παράλληλα, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Orangeville District Secondary School. 

Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί στο ΝΒΑ χωρίς το πτυχίο του από το High School. Από την αρχή, άλλωστε αυτός ήταν ο μεγάλος του στόχος: το ΝΒΑ. Απέρριψε όλες τις προτάσεις από τα κορυφαία κολέγια που τον κυνήγησαν για δύο χρόνια (όπως το Κεντάκι, το Κάνσας, το Φλόριντα Στέιτ και το Αριζόνα Στέιτ) και, ολοκληρώνοντας τις σπουδές  του, δήλωσε συμμετοχή για το φετινό Draft.
Η επιλογή και οι προοπτικές των Μπακς

Στην αρχή, λίγες ήταν οι ομάδες που ενδιαφέρθηκαν να «τσεκάρουν» από κοντά τον Μέικερ. Αρκετά μέσα αναπαρήγαγαν φήμες που ήθελαν τον 19χρονο άσο να δηλώνει ψεύτικη ηλικία και να έχει γεννηθεί πολύ πριν το 1997, κάτι που έσπειρε αμφιβολίες στους ιθύνοντες των περισσότερων οργανισμών του «μαγικού κόσμου». 

Παράλληλα, το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε ποτέ στο NCAA, αλλά και το πολύ λεπτό του κορμί, απέτρεψαν αρκετές ομάδες από το να τον δοκιμάσουν στα workouts τους, δείχνοντας πως προτιμούσαν έναν πιο έτοιμο παίκτη, που η επιλογή του δεν θα είχε τόσο ρίσκο.

Όχι όμως οι Μιλγουόκι Μπακς. Τα «Ελάφια», όπως και στην περίπτωση του δικού μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, αποφάσισαν να επενδύσουν στο ταλέντο και τις μοναδικές προοπτικές του Μέικερ, και, προσπερνώντας μερικούς πολύ καλούς παίκτες, τον επέλεξαν στην δέκατη θέση του φετινού Draft.

Η σκέψη στο μυαλό των διοικούντων της ομάδας, είναι πολύ απλή. Με τον «Greek Freak» να εξελίσσεται στον σταρ και τον πιο πολυσύνθετο παίκτη των Μπακς, ο Μέικερ έχει την ευκαιρία να μετατραπεί στο ιδανικό του συμπλήρωμα.

Το Μιλγουόκι, εκτός του πανύψηλου Γιάννη (2,11 μ), έχει επίσης στις τάξεις του παίκτες με μεγάλο μέγεθος, όπως ο Κρις Μίντλετον (2,03 μ), ο Τζαμπάρι Πάρκερ (2,03 μ), ο Τζον Χένσον (2,11 μ) και ο Γκρεγκ Μονρό (2.11 μ),

Έτσι, με την προσθήκη του Μέικερ (2,16 μ), δημιουργούν μία τρομερή εξάδα, που θα αποτελεί αμυντικό φόβητρο για οποιαδήποτε ομάδα. Μία πεντάδα που θα αποτελείται από τους Αντετοκούνμπο, Μίντλετον, Πάρκερ, Μέικερ και Χένσον είναι το απόλυτο όνειρο, όχι μόνο για τους Μπακς, αλλά και για του περισσότερους προπονητές. 

Απίστευτη αθλητικότητα και δύναμη, μικρή ηλικία και μέσος όρος ύψους τα 2.09 μέτρα (!), είναι στοιχεία τα οποία δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε ομάδα του ΝΒΑ, και που είναι ικανά να φέρουν διακρίσεις και πρωταθλήματα.

Παράλληλα, μία τέτοια ομάδα ίσως αποτελέσει τον προπομπό μίας νέας λογικής και εποχής στο μπάσκετ. Όσο περνούν τα χρόνια, οι «ψηλοί» γίνονται περισσότερο... τεχνίτες, αγωνίζονται συχνά μακριά από το καλάθι και πλέον, όπως δείχνει και ο Μέικερ, μπορούν εύκολα να αγωνιστούν και ως περιφερειακοί.
Οι ομοιότητες με τον Γιάννη

Με το που στάθηκε δίπλα στον Άνταμ Σίλβερ φορώντας το καπελάκι των Μιλγουόκι Μπακς, ο Θον Μέικερ θύμισε σε όλους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Απρόσμενη επιλογή και αυτός, μεγάλο ύψος και λεπτό κορμί, που δημιουργούσε περισσότερες αμφιβολίες παρά προσδοκίες.

Η λογική των Μπακς παραμένει η ίδια. Επέλεξαν ένα ακατέργαστο «διαμάντι», που με την κατάλληλη δουλειά και εμπειρία, μπορεί να αναδειχθεί και να βρεθεί στη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος.

Ο Γιάννης αποτελεί το μεγάλο πρότυπο του Μέικερ. Στο πρόσωπο του Έλληνα άσου, ο Σουδανοαυστραλός άσος βλέπει την ιδεατή αγωνιστική εικόνα του εαυτού του στα επόμενα χρόνια.

«Όταν ο Γιάννης επιλέχτηκε στο Draft, όλοι έλεγαν πως είναι πολύ λεπτός και πως δεν θα τα καταφέρει. Τώρα, όλοι τον κοιτούν και λένε πως είναι ο επόμενος σταρ του ΝΒΑ. Είναι τρομακτικά αυτά που μπορεί να κάνει με το μέγεθός του. Είναι απίστευτος ο χαρακτήρας και η νοοτροπία του, που τον έχουν οδηγήσει τόσο ψηλά», τονίζει χαρακτηριστικά ο Μέικερ, που ανυπομονεί να δουλέψει και να αγωνιστεί στο πλευρό του «Κούνμπο».

Παράλληλα, πολύ είναι οι ειδικοί που συγκρίνουν τον Μέικερ με τον Κέβιν Γκαρνέτ και τον Κέβιν Ντουράντ, λόγω των ομοιοτήτων στο σωματότυπο και της εξαιρετικής τεχνικής κατάρτισης.

Η αλήθεια είναι πάντως, πως ο 19χρονος άσος είναι κάτι το ξεχωριστό, κάτι το ιδιαίτερο. Με σωστή καθοδήγηση και προσοχή, ο Μέικερ έχει τις προοπτικές να οδηγήσει τους Μπάκς, μαζί με τον Αντετοκούνμπο και τον Πάρκερ, στην κορυφή του ΝΒΑ.

Και όχι μόνο αυτό. Ο Μέικερ έχει την ευκαιρία να αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο μπάσκετ και να αλλάξει πολλά από όσα γνωρίζαμε για το άθλημα. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα τα καταφέρει.



Πηγή: sdna.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top