ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Ο Κώστας Σωτηρίου «σκαλίζει» όλα τα ιατρικά και αγωνιστικά
θέματα που απασχολούν την Εθνική, η οποία μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας (για να μην πούμε του Προολυμπιακού Τουρνουά) δεν θα μπορεί να ξέρει την οριστική σύνθεσή της.

Με τον ρυθμό που «φυτρώνουν» τα προβλήματα για την Εθνική Ανδρών, ενδέχεται να παρουσιαστεί εξίσου αποδεκατισμένη όπως στο Ευρωμπάσκετ 2011. Με τη διαφορά ότι εκείνη η ομάδα, με μπροστάρηδες τις «παλιοσειρές» Ζήση, Μπουρούση και Φώτση, είχε κάνει υπερπροσπάθεια εκπληρώνοντας τον στόχο της πρόκρισης (μέσω της 6ης θέσης) στο Προολυμπιακό του Καράκας, ενώ ο φετινός στόχος είναι η πρωτιά στο Τορίνο αφήνοντας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων την οικοδέσποινα Ιταλία, την Κροατία, για να μην πούμε και το Μεξικό…

Ας ξεκινήσουμε από την περιφερειακή γραμμή για να έχουμε μια εικόνα. Η πρώτη, κομβική απουσία σχετίζεται με την απόφαση του Βασίλη Σπανούλη να αποχωρήσει από την Εθνική μετά τον τελευταίο αγώνα του περυσινού Ευρωμπάσκετ με αντίπαλο την Λετονία. Για τους insiders είναι μια εξέλιξη, που αποσοβεί νέα σύγκρουση δύο ετερόκλητων μπασκετικών κόσμων, του pick and roll και του μπάσκετ του Αντετοκούνμπο, συνεπώς βάζει ένα λιγότερο πρόβλημα στον Φώτη Κατσικάρη. Από την άλλη, η Εθνική χάνει τον ηγέτη, που θα αναλάβει το τελευταίο σουτ ή θα ξεχαρβαλώσει μια ολόκληρη άμυνα, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 24 Μαΐου, ο Νίκος Ζήσης απλώς επισημοποίησε την ειλημμένη (από πολύ καιρό) απόφασή του να αποχωρήσει κι αυτός από την Εθνική έπειτα από 18 χρόνια ανελλιπούς προσφοράς. Παίζοντας στην Εθνική από 14 ετών και ένδεκα μηνών, ο Ζήσης απετέλεσε σημείο αναφοράς στην περιφερειακή γραμμή της και κάθε προπονητής γνώριζε ότι μπορούσε να στηριχτεί πάνω του αναθέτοντάς του ποικιλόμορφους ρόλους, που εκείνος έφερνε εις πέρας.

Πάμε στον Κώστα Σλούκα, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν ταλαιπωρείται από το «αγκάθι», που λέγεται πελματιαία απονεύρωση. Στην αναμέτρηση της Φενέρμπαχτσε με την Τσεντεβίτα υπέστη μερική ρήξη και έκανε αγώνα δρόμου, με απανωτά ταξίδια στο κέντρο φυσικοθεραπείας του Δημήτρη Σκορδή και έχοντας δίπλα του εξειδικευμένο συνεργάτη του, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη (!), ώστε να προλάβει το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου. Επειτα από ενδελεχή έρευνα, το συμπέρασμα είναι ότι ο Σλούκας θα είναι διαθέσιμος για την Εθνική, εφόσον δεν πονάει στο πέλμα. Ουσιαστικά, στην περίπτωσή του, είναι ό,τι του πουν οι ιατροί. Ο ίδιος θέλει να παίξει, αλλά δεν θα διακινδυνεύσει έπειτα από όσα έχει περάσει και είναι λογικό…

Υπό αυτές τις συνθήκες, η γραμμή των γκαρντ θα συγκροτείται από τους Νικ Καλάθη, Κώστα Σλούκα (με μικρό ερωτηματικό) και Βαγγέλη Μάντζαρη, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχουμε συλλέξει, στην προετοιμασία της Εθνικής -ένα βήμα δηλαδή μετά την προεπιλογή των 24- θα συμμετάσχει ο 20χρονος γκαρντ των Ορεγκον Ντακς Τάιλερ Ντόρσεϊ. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για έναν χαρισματικό σκόρερ, που αγωνίστηκε στην Εθνική U-19 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κρήτης και έχει πλέον σύνδεση με τις Εθνικές Ομάδες. Ερχεται η ώρα του και για την Ανδρών. Και φυσικά, στην περιφερειακή γραμμή, θα ανήκει το υπερ-όπλο, που ακούει στο όνομα Γιάννης Αντετοκούνμπο, τον οποίο ο Κατσικάρης προορίζει και στη θέση «2», να παίρνει δηλαδή συχνά την μπάλα και να «οργώνει» το γήπεδο, όπως κάνει στο ΝΒΑ.

Εκεί, όπου θα… κλάψουν μανούλες είναι η γραμμή των φόργουορντ και ειδικά η θέση «4». Ξεκινάμε από ΤΟ πρόβλημα. Ο Γιώργος Πρίντεζης υποφέρει από σοβαρό τραυματισμό. Παρ’ όλα αυτά, κρατήστε το αυτό, κουβαλάει απίστευτη τρέλα και θα κάνει τα πάντα για να προλάβει τον πέμπτο τελικό της Α1, εφ’ όσον χρειαστεί. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή του στην Εθνική. Κι αυτό γιατί η υποτροπή, που υπέστη στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, χρειάζεται 1,5 μήνα για να αποκατασταθεί. Δύσκολα βγαίνουν οι χρόνοι, με δεδομένο ότι το Προολυμπιακό Τουρνουά αρχίζει στις 4 Ιουλίου. Οπότε, η λογική λέει ότι η Εθνική θα αγωνιστεί χωρίς το βασικό της «4άρι», που πιθανώς είναι το καλύτερο στην Ευρώπη αυτή την περίοδο.

Και ποιος θα παίξει «4»; Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση στο γόνατο, συνεπώς βγήκε OFF. Ο Κώστας Καϊμακόγλου θα μπορούσε να είναι μια αξιόπιστη λύση, αλλά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή επαφή μαζί του και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα μας προκαλέσει τεράστια έκπληξη το να παίξει ένα ακόμη καλοκαίρι. Πάει και το δεύτερο κλασικό «4άρι» (ο Λουκάς είναι και «5»). Και Ο Στράτος Περπέρογλου, όμως, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να καλύψει τη θέση, λόγω της ευχέρειάς του στο post-up παιχνίδι, ταλαιπωρείται από ένα πρόβλημα στο γόνατο και σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA η Μπαρτσελόνα έχει εισηγηθεί εξειδικευμένη θεραπεία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Υπάρχει και η ανθρώπινη προσέγγιση. Στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ, ο Περπέρογλου δεν πέρασε καλά. Δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Η παρουσία του Greek Freak εκμηδένισε τον χρόνο του (5’, 6’, 0’, 8’, 14’, 5’, 3’, 0’) και αν κάποιος τον ρωτούσε στη Λιλ, θα ήταν 100% αρνητικός για μια ακόμη ψυχοφθόρα δοκιμασία. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, όμως, αντιλήφθηκε το λάθος του και προσέγγισε τον Περπέρογλου, με τον οποίο έχει μιλήσει πάνω από μια φορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Στράτος, αυτή τη στιγμή, που μιλάμε (γιατί τα πάντα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή), δεν είναι αρνητικός, έχει όμως το ζήτημα στο γόνατο και θεωρείται πιθανό να πρέπει να το διευθετήσει περνώντας το καλοκαίρι με την σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Φυσιολογικά, η θέση «4» θα καλυφθεί εκ των έσω, δηλαδή από τους σμολ φόργουορντ. Συγκεκριμένα, από τον Ιωάννη Παπαπέτρου, που (αναγκάζεται να) το κάνει και στον Ολυμπιακό, δεδομένης της απουσίας αξιόπιστου πάουερ φόργουορντ πίσω από τον Πρίντεζη. Ο Παπανικολάου θα παίξει κλασικό «3άρι» και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να προσφέρει και στο «4». Στη γραμμή των φόργουορντ, από πέρυσι θα μπορούσε να έχει θέση ο Βλάντο Γιάνκοβιτς, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναρρώνει έπειτα από επέμβαση στο μετακάρπιο του αριστερού χεριού και ουδείς γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμος, οπότε δίπλα στο όνομά του υπάρχει ερωτηματικό. Κάπου εδώ, ας έχουμε στο μυαλό μας και το όνομα του Θανάση Αντετοκούνμπο.

Στη γραμμή των ψηλών, η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη. Γιάννης Μπουρούσης, Κώστας Κουφός και ενδεχομένως (αυτή τη φορά) Γιώργος Μπόγρης, εκτός αν έχει κάτι άλλο στο μυαλό του ο Φώτης Κατσικάρης. Ο Μπουρούσης, μάλιστα, θα είναι και αρχηγός, καθώς πρόκειται για τον πιο παλιό παίκτη στο ρόστερ της Εθνικής. Συμπερασματικά, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Εθνική, με αποχωρήσεις βασικών στελεχών και τραυματισμών, που δυσχεραίνουν το έργο του τεχνικού επιτελείου. Και φυσικά, υπάρχει ένα θέμα, που αν προκύψει, θα πυροδοτήσει βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της Εθνικής: Να μην αφήσουν οι Μπακς τον Αντετοκούνμπο! Ούτε να το σκεφτόμαστε δεν θέλουμε…

Πηγή: sdna.gr
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top