ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

του Αλέξανδρου Γιατζίδη
, M.D., medlabnews.gr
Όποιος δεν έχει ασχοληθεί και μένει στα ακούσματα αποφάσεων που μιλούν για ελάφρυνση των capital controls, νομίζει ότι τα πράγματα βαίνουν προς εξομάλυνση.
Όμως η πραγματικότητα σήμερα μέσα Οκτωβρίου και μετά από τέσσερις μήνες, από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι για τις εταιρίες τραγική.
Από το ρεπορταζ μάθαμε ότι μεγάλες εταιρίες, για εισαγωγές των 3 και 4 εκατομμυρίων, προκειμένου να εγκριθούν από τις αρμόδιες επιτροπές μπορεί να περάσουν τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρία υπέβαλε αίτημα στις 25 Σεπτεμβρίου για έμβασμα προς οίκους του εξωτερικού ποσού 4 εκατομμυρίων  Ευρώ και ακόμα και σήμερα δεν έχει εγκριθεί.
Αυτό σημαίνει, ότι για μικρές εταιρίες που ζούσαν με εισαγωγές των 1000 έως 5000 Ευρώ παρόλο που υποτίθεται υπάρχει ευχέρεια από τις τράπεζες και δεν έχουν ανάγκη για εγκρίσεις, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εταιρία εισαγωγής ιατρικών μηχανημάτων, που έχουν να κάνουν με πολύ σοβαρές παθήσεις, αδυνατούσε να κάνει οποιαδήποτε εισαγωγή μέχρι πριν λίγο καιρό, που απαιτείτο έγκριση, σήμερα που τόλμησε να προχωρήσει, διαδικασία εισαγωγής αντιμετώπισε απίστευτα προβλήματα.
Συγκεκριμένα η εταιρία τόλμησε και πήρε παραγγελία από πελάτη της για να παραδώσει μηχάνημα αξίας 700 Ευρώ. Το μηχάνημα ήταν απαραίτητο για ηλικιωμένο ασθενή, ο οποίος ήταν κλινήρης και υπέφερε. Η εταιρία μετά από την εντολή παραγγελίας, από τον πελάτη της, προχώρησε στη διαδικασία επικοινωνίας με την τράπεζα, που συνεργάζεται αρκετά χρόνια. Δεν μιλάμε για κάποιο μικρό κατάστημα τράπεζας, αλλά μιλάμε για ένα από τα κεντρικότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, μιας εκ των μεγαλύτερων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Η τράπεζα ενημέρωσε την εταιρία ότι θα χρειαστεί κάποια χαρτιά αιτήσεις κλπ και πώς τα έξοδα εισαγωγής θα είναι 20 Ευρώ. Η όλη διαδικασία θα κρατούσε 2 ημέρες, για να φύγει το έμβασμα στη Γερμανία, από όπου θα γινόταν η εισαγωγή. Μια κάποιες παραλήψεις στα προτιμολόγια, μια καποια έγγραφα που βρήκε η τράπεζα ότι έλλεπαν από τα νομιμοποιητικά έγραφα της εταιρίας, μια κάποια πιστοποιητικά που έπρεπε να προσκομιστούν για να περάσει η εισαγωγή από το σύστημα της τράπεζας, φαγώθηκε η μια εβδομάδα. Η εταιρία διαμαρτυρήθηκε ότι δεν της είχε γνωστοποιηθεί από την αρχή αυτό και πώς δεν θα ήταν δυνατόν να περιμένει ο πελάτης-ασθενής τόσες μέρες τη στιγμή που κινδυνεύει η ζωή του!!! Η εταιρία ενημερώνεται από την τράπεζα, ότι μέσα σε δύο ημέρες ο οίκος του εξωτερικού θα έχει τα χρήματα. Η εταιρία κατόπιν τούτου ενημερώνει τον οίκο του εξωτερικού προκειμένου να ξεκινήσει την διαδικασία αποστολής του μηχανήματος.
Μία μέρα μετά η τράπεζα παίρνει την εταιρεία και την ενημερώνει ότι θα χρειαστούν 100 Ευρώ προκειμένου να σταλεί το έμβασμα. Η εταιρία εξηγεί στην τράπεζα ότι τελικά ο ασθενής με όλη αυτήν την καθυστέρηση δεν θα έχει ανάγκη χρήσης του μηχανήματος, αφού μπορεί να έχει αποβιώσει. Επίσης ότι δεν μπρορεί για ένα μηχάνημα αξίας 700 Ευρώ να πληρώνει έξοδα αξίας 10%, στην τράπεζα και μάλιστα χωρίς να έχει γίνει καμιά ενημέρωση από την αρχή, οπότε να το ξέρει και ο πελάτης.
Με το ένα ή τον άλλο τρόπο τελικά, πέρασε χρόνος 2 εβδομάδων και η τράπεζα μια διαδικασία που γινόταν προ των capital  controls αυθημερόν, σε διάστημα 5 λεπτών για την εταιρία μέσω διαδικτύου, και με έξοδα το πολύ 1 Ευρώ, σήμερα, να απαιτείται διάστημα πλέον των 2 εβδομάδων και τα έξοδα που υπερβαίνουν το 10% καθώς και μια απιστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία που απαιτεί ανθρωποώρες χαμένες, που και αυτές θα πρέπει να προσμετρηθούν στο τελικό κόστος πώλησης του μηχανήματος.
Αυτήν τη στιγμή στην αγορά βλέπουμε ελλείψεις σε βασικά πράγματα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Μπαταρίες για το φορητό τηλέφωνο πας να πάρεις και σου λένε δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε λόγω των προβλημάτων των εισαγωγών. Τσιπάκια μνήμης για τον υπολογιστή δεν βρίσκεις και πολλά συσκευασμένα τρόφιμα, δεν υπάρχουν πλέον στα σούπερ μαρκετ. Το χειρότερο είναι ότι εταιρίες αδυνατώντας να δουλέψουν σε τέτοιες καταστάσεις και έχοντας ταλαιπωρηθεί αλύπητα τόσα χρόνια της κρίσης τελικά κλείνουν και αφήνουν σοβαρά κενά στην αγορά γιατί τα πράγματα που εισήγαγαν δεν τα φέρνουν άλλες.
Ας τα γνωρίζουν αυτά οι υπεύθυνοι και πολλοί από τους βουλευτές μας που βγαίνουν και λένε ότι τα προβλήματα στην αγορά σιγά σιγά λύνονται και ότι η αγορά βαίνει προς εξομάλυνση. Δυστυχώς μέρα με την μέρα όπως φαίνεται, επειδή η αγορά είναι ένα ντόμινο, τα πράγματα γίνονται χειρότερα και θα είναι πολύ πολύ δύσκολα να ανακάμψουν.
loading...
 
Top