ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Τα capital controls που επιβλήθηκαν στις ελληνικές τράπεζες ήταν αναπόφευκτα και δεν...

πρόκειται να αρθούν πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, τόνισε ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργικόπουλος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EurActiv Greece.

Ο κ. Γεωργικόπουλος, επισκέπτης καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ερευνητής χρηματοοικονομικών στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), είπε συγκεκριμένα ότι θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι ο τραπεζικός κλάδος να μπορέσει να αρχίσει να ξαναλειτουργεί και πάλι κανονικά και να παράσχει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, τόνισε, είναι η Ελλάδα να παραμείνει πλήρες και αδιαμφισβήτητο μέλος της Ευρωζώνης και να εφαρμοστεί πλήρως το νέο μνημόνιο, ακολουθώντας αυστηρά το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να περιοριστεί η πολιτική αβεβαιότητα, αν και ο ίδιος φοβάται ότι οι εκλογές και ο χρόνος που χρειάζεται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να εντείνει την αστάθεια στην ελληνική χρηματοοικονομική αγορά και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό και πριν από το τέλος του έτους, ενώ πρέπει να βρεθεί δραστική λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επισημαίνει, τέλος, ότι τα capital controls θα πρέπει να καταργηθούν προοδευτικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες, κάτι που θα φανεί από την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
 
loading...
 
Top