ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος δηλητηριώδους φιδιού, το οποίο ονόμασαν «θανατηφόρα οχιά του Κίμπερλι». Το ιδιαίτερο φίδι ανήκει στην οικογένεια της θανατηφόρας οχιάς, που αποτελεί ένα από τα πιο δηλητηριώδη είδη, που βρίσκονται στην Αυστραλία. Το κεφάλι του είναι τριγωνικό, το κορμί του χοντρό και σχετικά κοντό, ενώ το δηλητήριο του, η νευροτοξίνη, προκαλεί παράλυση και συχνά θάνατο.
Το φίδι πήρε την ονομασία του από την περιοχή «Κίμπερλι», ένα απομακρυσμένο μέρος της Δυτικής Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν το ερπετό, παρατήρησαν πως η οχιά του Κίμπερλι διαφέρει από τις υπόλοιπες οχιές της Αυστραλίας, καθώς την συνέκριναν με δώδεκα φίδια της ίδιας οικογενείας (Acanthophis cryptamydros), από ολόκληρη την βορειοδυτική Αυστραλία. Όπως, μάλιστα, δήλωσε στη «The Guardian» ο Πολ Ντόουτι, επιμελητής Ερπετολογίας στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας κι ένας από τους ερευνητές: «Ήταν ιδιαίτερη έκπληξη για εμάς, όταν είδαμε ότι το Κίμπερλι είχε την δική του θανατηφόρα οχιά, η οποία εμφανίζει συγγενικά στοιχεία με τις οχιές της ερήμου».
Το μήκος της οχιάς του Κίμπερλι φτάνει τα 50 εκατοστά κι έχει τριγωνικό κεφάλι. Τα φίδια αυτά συνηθίζουν να περιμένουν καμουφλαρισμένα για τη λεία τους, πριν επιτεθούν. Τα συνηθισμένα θύματά τους είναι πουλιά, σαύρες και μικρά θηλαστικά.

«Αυτά τα φίδια είναι ειδικοί στο καμουφλάζ. Συνήθως έχουν την όψη πέτρας ή ενός σωρού από φύλλα. Δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορα. Επίσης, χρησιμοποιούν την ουρά τους σαν δέλεαρ, καθώς την κουνούν ενώ είναι κρυμμένα, μέχρι να πλησιάσει κάποιο ζώο και μπορέσουν να επιτεθούν», δήλωσε ο Ντόουτι. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως: «Είναι σίγουρα μέσα στα δέκα πιο δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία, η οχιά του Κίμπερλι θεωρείται είδος προς εξαφάνιση. Όπως, μάλιστα, σχολίασε ο Πολ Ντόουτι όλα τα χρόνια που μελετά τα φίδια της περιοχής, έχει συναντήσει μόνο μια φορά το συγκεκριμένο είδος.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Zootaxa».

Πηγή: protothema.gr
loading...
 
Top