ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες μυστικών ή κρυμμένων περιουσιών που θάφτηκαν βαθιά στη διάρκεια κάποιου πολέμου ή κάποιας αναταραχής. Παρόλο που έμειναν κρυμμένα για δεκαετίες η ανεύρεσή τους είναι πάντα συναρπαστική.

Ένας άνδρας επέστρεψε στο σπίτι που ζούσε κάποτε ο πατέρας του με την οικογένεια του πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα, με σκοπό να ψάξει την κρυμμένη περιουσία που είχαν αφήσει.

Ο πατέρας του, του είχε διδάξει έναν ιδιαίτερο τρόπο για να βρίσκει κρυμμένα αντικείμενα, όμως δεν ήταν εύκολο να τα ανακτήσει. Η τελευταία φορά που τα είδε ήταν πριν από επτά δεκαετίες και ήταν δύσκολο να πει αν τα αντικείμενα είχαν παραμείνει σώα και ασφαλή με την πάροδο των χρόνων.

Ευτυχώς, τα αντικείμενα, τα οποία είχαν παραμείνει ανέγγιχτα στα τα χρόνια που πέρασαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνελέγησαν και βρέθηκαν ανέπαφα.


Ακριβώς μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Rudi Schlattner και η οικογένεια του εγκατέλειψαν το σπίτι τους στην Τσεχοσλοβακία. Αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το σπίτι τους καθώς η κυβέρνηση της Τσεχίας διέταξε την μαζική εκδίωξη των Γερμανικών εθνικοτήτων.

Ο Schlattner, ο οποίος διανύει πλέον τη δεκαετία των 80, ήθελε να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι. Είχε έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Libouch, ενός χωριού της βορειοδυτικής Τσέχικης Δημοκρατίας, στο οποίο το παλιό του σπίτι χρησιμοποιείται έκτοτε ως νηπιαγωγείο.


Ο κύριος Schlattner αποκάλυψε κάτι απίστευτο στο παιδικό του σπίτι. Ενώ βρισκόταν στη σοφίτα, είδε ένα μικρό κομμάτι σπάγκου να κρέμεται ανάμεσα στα ξύλινα σανίδια. Μόλις το τράβηξε, μια σειρά από ράφια ξεδιπλώθηκε.

Μέσα σε αυτά τα  μυστικά ράφια υπήρχε μια ολόκληρη συλλογή παλιών αντικειμένων.


Αυτοί ήταν οι θησαυροί που είχε κρύψει ο πατέρας του Schlattner πριν εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Με την πάροδο των ετών ο Schlattner, φοβόταν πως τα υπάρχοντα του θα είχαν ανακαλυφθεί ή καταστραφεί, καθώς η σκεπή του σπιτιού είχε υποστεί πολλές επισκευές.


Ο πατέρας του Schlattner είχε κρύψει συνολικά 70 πακέτα στη σοφίτα και τα έκρυψε πάρα πολύ καλά. Σύμφωνα με τον Tomas Okura, ο οποίος είναι διευθυντής μουσείου και ήταν παρών στην ανεύρεση των αντικειμένων, ο Schlattner χτύπησε τις σανίδες με ένα μικρό σφυρί για εντοπίσει τα κρυμμένα υπάρχοντα.

«Όλα είχαν τον ίδιο ήχο», λέει ο Okura. «Έπειτα, προσπάθησε να βρει το σχοινί που υποτίθεται πως θα άνοιγε τις σανίδες, το σύστημα αυτό είχε φτιαχτεί από τον πατέρα του.»


Κάποια από τα πακέτα, ήταν τυλιγμένα με καφέ χαρτί. Άλλα αντικείμενα δεν ήταν τυλιγμένα όπως κάποια καπέλα, κρεμάστρες ρούχων, εφημερίδες, πίνακες ζωγραφικής ακόμη και πέδιλα του σκι.

Μέσα στα πακέτα φαινόταν πως υπήρχαν ομπρέλες, στυλό, κλειστά πακέτα τσιγάρων, κονκάρδες, βιβλία, κάλτσες και σετ ραπτικής. Όλα έδειχναν να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση.


Ο πατέρας του Schlattner έχτισε αυτό το σπίτι μεταξύ 1928 και 1929. Μετά την εγκατάλειψη του σπιτιού τους, ευχόταν πάντα να επιστρέψει εκεί μια ημέρα για να πάρει πίσω τα υπάρχοντα τους.

Τα αντικείμενα θα φυλαχτούν σε κάποιο μουσείο στην πόλη Ούστι ναντ Λάμπεμ της Τσεχίας. Η πολιτεία μπορεί να κρατήσει νόμιμα κάθε Γερμανική ιδιοκτησία που έμεινε πίσω μετά τον πόλεμο.

Για την ώρα, όλα τα πακέτα έχουν μεταφερθεί στο μουσείου όπου αναλύονται.


Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις υπό τις οποίες βρέθηκαν τα αντικείμενα, τους έχει απονεμηθεί μεγάλη ιστορική αξία. «Τα πακέτα ήταν πολύ επιδέξια κρυμμένα στο θησαυροφυλάκιο του φεγγίτη», πρόσθεσε ο Okura.

«Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα τόσο μικρό χώρο. Μας πήρε πάνω από μια ώρα για να βγάλουμε τα πάντα έξω.»


Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου ο οποίος ανέλυσε τους θησαυρούς, μια τέτοια ανακάλυψη κρυμμένης «Γερμανικής ιδιοκτησίας» στην περιοχή είναι πολύ σπάνια.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη σε ποιο μουσείο θα πάνε τελικά τα αντικείμενα, όμως ο Schlattner έχει αποδεχτεί το γεγονός πως δεν θα μπορέσει να τα κρατήσει ο ίδιος.

Παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας του, συμφώνησε να βοηθήσει με την αναγνώριση των αντικειμένων.


Στη διάρκεια της απέλασης των Γερμανικών εθνικοτήτων μετά τον πόλεμο, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων εγκαταστάθηκε στην Αμερικάνικη ζώνη της Δυτικής Γερμανίας. Ενώ οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν στη μεταπολεμική Σοβιετική ζώνη.


Ο Schlattner και η οικογένεια του εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά είχαν αρκετό χρόνο για να κρύψουν τα υπάρχοντά τους πριν φύγουν.

«Πιστεύαμε πως κάποια μέρα θα επιστρέφαμε και πως θα βρίσκαμε τα υπάρχοντά μας εκεί», λέει ο Schlattner.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε την εκπληκτική αυτή ανακάλυψη!

loading...
 
Top