ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Κάθε δεκαετία στη ζωή ενός άνδρα αποτελεί ορόσημο. Στα 20 σπουδάζεις και προσανατολίζεσαι επαγγελματικά. Στα 30 γεμίζεις εμπειρίες και ξεκινάς να διατηρείς σταθερές ερωτικές σχέσεις. Στα 40 έχεις ήδη δημιουργήσει οικογένεια και στα 50 συντηρείς και προστατεύεις τη δουλειά, το σπίτι, τη φήμη και την... υστεροφημία σου.


Όλα αυτά -σπουδές, εργασία, λεφτά, παιδιά- απαιτούν θυσίες, κόπο και χρόνο. Και όσο μεγαλώνεις, τόσο βαθύτερα αναρωτιέσαι τι καλύτερο μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου, αν είχες λίγο περισσότερο χρόνο. Όπως, ας πούμε, να έχεις γυμναστεί λίγο ή πολύ παραπάνω.


Ας μη γελιόμαστε. Σε κάθε δεκαετία της ζωής του, ένας άνδρας θέλει να δείχνει ωραίος και ακμαίος, μέσα σε ένα άτρωτο σώμα. Στα 20 το θέλει για να προσελκύει κάθε θηλυκό που κυκλοφορεί. Στα 30, επίσης.Στα 40 το χρειάζεται για να αναπτερώσει το ηθικό του και τους δείκτες της υγείας του. Στα 50, το επιζητά διακαώς για άλλους λόγους: η βιολογική γήρανση είναι σε εξέλιξη.
Ποτέ δεν είναι αργά

Η επιστήμη λέει ότι στα 40 δεν είσαι καθόλου μεγάλος για να επωφεληθείς από μια συστηματική άσκηση. Κι αυτό είναι μια μεγάλη είδηση.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ωριμότεροι άνδρες ηλικίας 55-65, οι οποίοι είχαν αρχίσει ενασχόληση με κάποιου είδους προπόνηση αντοχής στη δεκαετία των 40, παρουσίαζαν όμοιες καρδιαγγειακές μετρήσεις με όσους γυμνάζονταν το ίδιο συστηματικά από την ηλικία των 30.
Συγκεκριμένα, η ομάδα μετά τα 40 και η ομάδα πριν τα 30 μετρήθηκαν αντίστοιχα με 58,1 και 56,8 παλμούς ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας και υψηλότερη πρόσληψη οξυγόνου (44,6 και 47,3 ml / min / kg αντίστοιχα). Οι συνομίληκοί τους που δεν είχαν γυμναστεί σχεδόν ποτέ μετρήθηκαν με 69,7 παλμούς ανά λεπτό και 33,0 ml / min / kg μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου.

Τα καρδιολογικά triplex tests έδειξαν ακόμη πιο σαφείς ιατρικές διαφορές: οι αθλούμενοι είχαν μεγαλύτερο καρδιακό κόλπο και αριστερή κοιλία, μαλακότερα τοιχώματα αγγείων, καλύτερη διαστολική λειτουργία και ισχυρότερο μυοκάρδιο από ό, τι οι μη αθλούμενοι.

«Παρά τις βιολογικές αλλαγές με την ηλικία, η καρδιά δείχνει να επιδέχεται ορατές βελτιώσεις με μια προπόνηση αντοχής, ακόμη και μετά την ηλικία των 40 ετών», λέει ο David Matelot, συντάκτης της μελέτης του Πανεπιστημίου της Rennes της Γαλλίας.
Φυσικά, σε τέτοιες ηλικίες, η εκκίνηση ακόμη και ενός ήπιου προγράμματος γυμαστικής πέντε ή επτά φορές την εβδομάδα προσδιορίζεται από κάποιους κανόνες ασφαλείας: καρδιολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος, ιατρικό ιστορικό, παρακολούθηση από εξειδικευμένο προπονητή ή/και φυσικοθεραπευτή.

«Αν προέρχεσαι από μια αρκετά καθιστική ζωή δεν υπάρχει καμία ανάγκη για υψηλού επιπέδου προπόνηση επί πολλές ώρες την εβδομάδα», λέει ο Matelot. «Χρησιμοποιώντας σκάλες αντί για ασανσέρ, τακτοποιώντας τον κήπο και καθαρίζοντας το σπίτι ή βαδίζοντας με ρυθμό επί μια ώρα, αποτελούν συνήθειες εξαιρετικά ευεργετικές».

Α, και για όσους από εσάς είστε κάτω από 40, τα παραπάνω ευρήματα δεν αποτελούν δικαιολογία για να καθίσετε στις δάφνες σας. Ο Matelot βεβαιώνει ότι είναι ακόμα καλύτερα να αρχίσετε τώρα μια τακτική άσκηση ρουτίνας, όχι μόνο για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή, αλλά και να βελτιώσετε την πυκνότητα των οστών και της μυϊκής μάζας σας σε νεανικά επίπεδα. Μακροπρόθεσμα, θα αποφύγετε και τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λόγω του οξειδωτικού στρες που προκαλείται στον οργανισμό εξαιτίας της βιολογικής γήρανσης.

Πηγή: 24wro
loading...
 
Top