ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Όλοι γνωρίζουμε πόσο εύκολο είναι να «εκτροχιαστούν» τα έξοδά μας όσο βρισκόμαστε σε διακοπές ή ολιγοήμερες αποδράσεις στο εξωτερικό. Η διάθεσή μας είναι χαλαρή, οι αντιστάσεις μας κάμπτονται και συνήθως υποκύπτουμε στον πειρασμό να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσα είχαμε υπολογίσει.
Όμως οι ποιοτικές διακοπές δεν σημαίνουν απαραίτητα μεγάλα έξοδα. Αντίστοιχα, η εξοικονόμηση χρημάτων δεν σημαίνει πως θα είμαστε περιορισμένοι ή ότι δεν θα περάσουμε καλά.
Δείτε πώς θα περάσετε φανταστικά ξοδεύοντας τα λιγότερα.
Νοικιάστε διαμέρισμα ή σπίτι
Όταν μπορείς με τα ίδια χρήματα που θα έδινες για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου να νοικιάσεις ένα ολόκληρο διαμέρισμα στο AirBnB, ο πειρασμός είναι μεγάλος. Επιπλέον, μένεις σε εξοπλισμένο σπίτι με όλες τις ανέσεις (καναπέ, σαλόνι, Wi-Fi, τηλεόραση, κουζίνα, ένα, δύο ή τρία υπνοδωμάτια, όσα σε εξυπηρετούν), συνήθως μακριά από το θορυβώδες κέντρο και σχεδόν πάντα δίπλα σε μικρά καταστήματα από όπου μπορείς να αγοράσεις τρόφιμα και ό,τι άλλο θέλεις.
Το yelp είναι φίλος σας
Ανάλογα με την ποιότητα και την εμπειρία στο εστιατόριο, το φαγητό μπορεί να φτιάξει ή να καταστρέψει τη μέρα σας. Και στο ταξίδι δεν έχετε πολλές. Το Yelp δεν σας ενημερώνει απλώς για το ποια εστιατόρια και τι είδους υπάρχουν κοντά σας, αλλά και για το πώς αξιολογούνται από άλλους χρήστες. Μπορείτε να «φιλτράρετε» τα αποτελέσματα ανάλογα με το μπάτζετ και το γευστικό γούστο σας. Και τα tips των χρηστών είναι σχεδόν πάντα θησαυρός.
Ενεργοποιήστε την ημερήσια χρέωση roaming
Οι εποχές που πληρώναμε στο εξωτερικό 7 € το megabyte από το κινητό μας έχουν τελειώσει (χάρη στη νομοθεσία της ΕΕ) και πλέον έχουμε την επιλογή με 5 € την ημέρα να χρησιμοποιούμε τον χρόνο ομιλίας και τα data μας. Ελάχιστο τίμημα αν σκεφτείτε πως έτσι μπορούμε να έχουμε το 3G ανοιχτό όλη την ημέρα, να μιλάμε ακατάπαυστα χωρίς καμία άλλη χρέωση -πάντα όσο είμαστε εντός του πακέτου μας, εννοείται- ή να χρησιμοποιούμε Viber, Facebook ή κάποια εφαρμογή chat.
Χρησιμοποιήστε συγκοινωνία
Πολλές φορές προτιμούμε ταξί έχοντας στο μυαλό μας ότι δεν θέλουμε να ταλαιπωρηθούμε. Όμως τα ταξί στην Ευρώπη είναι ακριβότερα από όσο στην Ελλάδα και με την κίνηση στο δρόμο μπορεί να καταλήξουμε να πληρώσουμε δεκάδες ευρώ έχοντας χάσει και κάμποση ώρα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις το δίκτυο ΜΜΜ είναι υποδειγματικό και οι ημερήσιες κάρτες σας δίνουν την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε όποτε θέλετε έχοντας πληρώσει μόνο μία φορά.
Περπατήστε
Ακούγεται φυσικό, αλλά για τους περισσότερους δεν είναι. Σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Βερολίνο, η Βιέννη κ.ά., κάθε διαδρομή είναι ένα ταξίδι στο χρόνο καθώς παρατηρείς τα υπέροχα ιστορικά κτίρια και τα μνημεία ενώ είσαι στο δρόμο για το εστιατόριο, το μουσείο ή το ξενοδοχείο σου. Αφήστε το μετρό για τις μεγάλες διαδρομές και περπατήστε σε όλες τις μικρές και μεσαίες.
Το φιλοδώρημα είναι προαιρετικό
Κάθε φορά που στα εστιατόρια ή τα μπαρ της Ευρώπης βλέπουν μεγάλο φιλοδώρημα ξέρουν αμέσως πως αυτός που το άφησε είναι ή Αμερικανός ή Έλληνας. Ο πρώτος επειδή το 15-20% tip είναι καθιερωμένο στην αγορά του (οι υπάλληλοι ζουν από αυτό) και ο δεύτερος επειδή έτσι έχει συνηθίσει. Μην αφήνετε πάνω από 1-2 € για ένα γεύμα, και απλώς στρογγυλέψτε στο επόμενο ευρώ για έναν καφέ με γλυκό ή στο μπαρ.
Φάτε από τα "καροτσάκια"
Όπως στην Αθήνα το λέμε «βρώμικο» και το λατρεύουμε, έτσι το λατρεύουν και σε πόλεις όπως το Βερολίνο ή η Ρώμη. Φάτε καταπληκτικά λουκάνικα ή υπέροχη πίτσα από τους πλανόδιους πωλητές για ελάχιστα ευρώ και, αν βρεθείτε στο Παρίσι, οπωσδήποτε μια κρέπα με πραλίνα φουντουκιού. Απόλαυση παντού και πολύ οικονομική.
Υπέροχο κρασί σε υπέροχη τιμή
Όπως και στην Αθήνα, στα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ βρίσκει κανείς εξαιρετικά κρασιά σε τιμές ακόμα και κάτω από 5 €. Εντάξει, δεν θα είναι Grand Cru, αλλά θα είναι αξιοπρεπέστατο και ποιοτικό. Ό,τι πρέπει για μια βραδιά στο σαλόνι του σπιτιού σας στην ξένη πόλη.
Φτιάξτε μόνοι σας το πρωινό και το γεύμα σας
Αφού μένετε σε σπίτι και το μίνι μάρκετ είναι στη γωνία, γιατί να μην φτιάξετε το δικό σας πρωινό ή γεύμα, που σε άλλη περίπτωση θα το πληρώνατε είτε στο ξενοδοχείο είτε σε κάποιο εστιατόριο; Αγοράζετε τα υλικά, χρησιμοποιείτε την κουζίνα, ψυγείο υπάρχει για να φυλάξετε τα τρόφιμα για την επόμενη μέρα.
Ψάξτε για τις δωρεάν ξεναγήσεις
Πολλά τουριστικά γραφεία προσφέρουν κάποιου είδους δωρεάν ξεναγήσεις και βόλτες προκειμένου να σας δελεάσουν να αγοράσετε μία από τις πληρωμένες. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «γνωριστείτε» με μια πόλη που δεν ξέρετε καθόλου χωρίς να πληρώσετε το παραμικρό.
loading...
 
Top