ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ανέλυσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 η Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.



«Αν δεν πληρώσουμε την δόση θα δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών και αν σε αυτό το διάστημα η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τότε θα περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά.
Η κα Ξαφά επεσήμανε ότι λήγουν μέσα στον Ιούνιο και άλλες 4 πληρωμές προς το ταμείο. «Αν δεν πληρώσουμε και δεν κλείσει η συμφωνία, τότε άλλοι πιστωτές μπορούν να καταστήσουν τις υποχρεώσεις τους άμεσα απαιτητές. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και προς άλλους πιστωτές και θα μπει στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε η οποία δεν έχει πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το ταμείο.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για τον έλεγχο κεφαλαίων όπως την Κϋπρο είπε: 
«Αν υπάρξει χρεοκοπία ανοικτή προς το ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Επομένως, τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση γιατι η ΕΚΤ δεν θα δεχθει να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπο αυτές τις συνθήκες. Θα είναι πια ένα πιστωτικό γεγονός που το βλέπεις να συμβαίνει. Δεν θα περιμένουν στις 5 Ιουλιου να κηρυχθεί χρεοκοπία».

Η κα Ξαφά πρόσθεσε ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος αλλά και έλεγχος αναλήψεων. Αυτό είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001. Είπε ακόμα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση όπως την ονομάζουν κρατάει 4 μήνες και το μόνο που έχει καταφέρει είναι να ονομάσει την τρόικα - θεσμούς και το νεο μνημόνιο συμφωνία. 

Η κα Ξαφά είπε ακόμα ότι αν σταματήσει να μας χρηματοδοτεί η ΕΚΤ θα πρέπει να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. 

Νωρίτερα, η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο πρωινό ΑΝΤ1 ανέφερε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, φοβάται ότι το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες, το λεγόμενο capital control, όπως συνέβη και στην Κύπρο.

Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη τόνισε την ανάγκη άμεσης συμφωνίας καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να τη φέρει στη Βουλή ώστε όπως χαρακτηριστικά είπε “να την ψηφίσουμε όλοι οι άλλοι”. 

“Σήμερα είμαστε κολλημένοι στον τοίχο” είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, “θα έχουμε μια κακή συμφωνία, θα ήθελα την τέλεια αλλά δεν θα την έχουμε” συμπλήρωσε η πρώην υπουργός.

Η κ. Μπακογιάννη πάντως δήλωσε ότι πιστεύει πως ως την Παρασκευή θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.
loading...
 
Top