ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Όλοι κάνουμε σχέδια για το μέλλον αλλά πόσοι έχουμε αναρωτηθεί για το ποιες θα είναι οι συνθήκες διαβίωσης στη γη για παράδειγμα το 2050. Ο αέρας που αναπνέουμε θα είναι «καθαρός» ή θα κυκλοφορούμε με μάσκες όπως στο Πεκίνο;
Θα έχουμε τη δυνατότητα να και την ίδια ευκολία να αντιμετωπίσουμε ασθένειες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν το κατάλοιπό άλλων εποχών; Η θερμοκρασία του πλανήτη θα είναι ανεκτή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μήπως θα είναι όλο και πιο έντονα;

Απαντήσεις σε όλα αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα, επιχειρεί να δώσει το businessinsider.com, βασιζόμενο σε μελέτες διεθνών οργανισμών. Η εικόνα που συνθέτει όμως είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστη.
1.Ο πληθυσμός του πλανήτη θα τριπλασιαστεί
Σήμερα περίπου 4δισεκ. άνθρωποι - δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός της γης - ζουν στις πόλεις και στα μέσα αυτού του αιώνα ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 6,3δισεκ. Εκτός από τον συνωστισμό, η εκτίναξη του πληθυσμού θα προκαλέσει πιθανότατα την ταχύτερη εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών και των ιών, τα αποθέματα νερού θα μειωθούν, η αποχέτευση θα είναι ανεπαρκής ενώ θα αυξηθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις αλλά και η ρύπανση του περιβάλλοντος. Ο αέρας μπορεί να καταστεί τοξικός, όπως συμβαίνει σήμερα στο Πεκίνο.
2.Αρκετά από τα ψάρια που καταναλώνουμε μπορεί να εξαφανιστούν
Αν συνεχίσουμε την αλιεία με τους σημερινούς ρυθμούς, τα αποθέματα ψαριών εκτιμάται πως θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2050, όπως άλλωστε προβλέπει και σχετική έκθεση του 2010 από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Γι' αυτό και ο Οργανισμός όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν να θέσουν περιορισμούς στην αλίευση αρκετών ειδών. Ακόμη δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο οικοσύστημα η εξαφάνιση συγκεκριμένων ειδών ψαριών ή πως μπορεί επηρεαστεί η ανθρωπότητα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 3εκατ. άνθρωποι ανά τον πλανήτη λαμβάνουν των 1/5 των πρωτεϊνών τους από την κατανάλωση ψαριών καθιστώντας αυτά πιο σημαντική πηγή από το βόειο κρέας. Επίσης αρκετά ψάρια χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή μεγάλου αριθμού φαρμάκων. Ένα 10% με 12% του πληθυσμού εξαρτάται από την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια για την επιβίωσή του, συμβάλλοντας με περίπου 129δισεκ. δολάρια σε παγκόσμιες εξαγωγές, περίπου το ήμισυ των οποίων προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνολικά, οι ωκεανοί «παράγουν» κάθε χρόνο εμπόρευμα αξίας περίπου 3τρισεκ. Δολάρια.
3.Μεγάλος αριθμός του πληθυσμού μπορεί να μην έχει δυνατότητα σίτισης
Κάθε δεκαετία, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μειώνει τον όγκο των τροφίμων που παράγονται κατά περίπου 2%. Έτσι, τα επόμενα δέκα χρόνια μπορεί να «χάσουμε» 4.440.000 μετρικούς τόνους τροφίμων. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος: ένας τόνος ζυγίζει λίγο πάνω από 2.200 κιλά. Όπως εκτιμάται, παράσιτα και παθογόνες ουσίες θα εξαπλωθούν σε θερμότερες περιοχές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλημα. Το μεγαλύτερα προβλήματα θα εντοπιστούν σε Αφρική και Νότια Ασία, όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού θα μειωθεί, ακόμη και κατά 10% έως το 2050. Η αύξηση του πληθυσμού όμως θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζήτηση έως και 14%. Έτσι, οι τιμές του ρυζιού και του καλαμποκιού εκτιμάται πως μπορεί ακόμη και να διπλασιαστούν. Φυσικά η μη σωστή διατροφή θα επηρεάσει πρωτίστως τα παιδιά εμποδίζοντας τη σωστή ανάπτυξη. Δεν αποκλείεται να επηρεαστούν ακόμη και 3,6εκατ. παιδιά ανά τον κόσμο.
4.Πιθανή ολική καταστροφή των τροπικών δασών
Κάθε χρόνο, καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών, από όπου μάλιστα οι άνθρωποι εξαρτόμαστε για να λάβουμε αρκετά, «σωτήρια» για εμάς, φάρμακα. Φυσικά αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η αποψίλωση, εξαιτίας της υλοτομίας και της κτηνοτροφίας. Με τους σημερινούς ρυθμούς το 1/3 ή ακόμη και το 1/2 των τροπικών δασών, εκτιμάται πως μπορεί εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Ο «αφανισμός», των δασών, των ζώων και των βιοτόπων θα προκαλέσει και την παράλληλη εξαφάνιση των πηγών άντλησης απαραίτητων στοιχείων και ουσιών για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος.
5.Ιοί θα μπορούσαν να «σκοτώνουν» ακόμη και 10εκατ. ανθρώπους το χρόνο
Λοιμώξεις οι οποίες είναι πλέον ανθεκτικές στα φάρμακα σκοτώνουν 700.000 ανθρώπους το χρόνο. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει σε 10εκατ. θανάτους το χρόνο. Το πρόβλημα των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της ελεύθερης χορήγησης από γιατρούς και φαρμακοποιούς αλλά και την ανεξέλεγκτη χρήση από αγρότες και κτηνοτρόφους σε καλλιέργειες και σε ζώα. Έτσι τα αντιβιοτικά υπάρχουν παντού. Στο χώμα και στο νερό...
6.Πιθανότητα εύκολης μετάδοσης των ασθενειών
Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας διευρύνει το «φάσμα» των παρασίτων που μεταφέρουν θανατηφόρες ασθένειες ενώ εκτιμάται πως οι άνθρωποι που επηρεάζονται θα έχουν περιορισμένη ανοσία. Άρα και οι ασθένειες θα είναι πιο θανατηφόρες από ποτέ. Πρόκειται κυρίως για ασθένειες όπως η ελονοσία -από την αναμένεται να πεθαίνουν κάθε χρόνο 60.000 περισσότερα άτομα μέχρι το 2030 ενώ πέρυσι πέθαναν συνολικά 63.000 άνθρωποι- το δάγκειο ή κίτρινο πυρετό από τον οποίο εκτιμάται πως θα απειλούνται 4,6δισεκ. άνθρωποι μέχρι το 2050 και το χολέρα η οποία ευδοκιμεί σε υψηλές θερμοκρασίες και σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 100.000-130.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο.
7.Μπορεί να υπάρξει έως και τριπλασιασμός του πληθυσμού που θα παρουσιάσει άνοια
Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, θα αυξάνει και ο αριθμός όσων θα νοσούν από τις χαρακτηριζόμενες ως ασθένειες γήρανσης του πληθυσμού. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που θα ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115εκατ., σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ. Περισσότεροι από τους μισούς από όσους πάσχουν σήμερα- των οποίων τα συμπτώματα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά- ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες. Μέχρι το 2050, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πιθανότατα στο 70%. Σημειώνεται πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιο- αν όχι το μεγαλύτερο- για την θεραπεία της άνοιας σε πολλές χώρες με χαμηλά εισοδήματα, είναι η έγκαιρη διάγνωση.
8.Οι τυφώνες μπορεί να είναι πιο συχνοί και σφοδροί
Η αλλαγή του κλίματος εκτιμάται πως μπορεί να καταστήσει πολύ πιο «δυνατές» τις καταιγίδες. Καθώς η Γη θερμαίνεται, όλο και περισσότεροι υδρατμοί - που είναι και το «καύσιμο» των καταιγίδων- θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα. Αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να προκαλέσει τυφώνες έως και 300 % πιο ισχυρούς από το 2100, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Στο μεταξύ, καθώς θα αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας και τα παγόβουνα στις βόρειες θάλασσες θα λιώνουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβαίνει και οι πλημμύρες θα είναι όλο και πιο συχνές. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα μπορεί να «πνίγουν» ολόκληρες πόλεις.
9.Αυξημένοι κίνδυνοι για επαναλαμβανόμενα και μεγάλης κλίμακας blackouts
Τα υψηλότερα επίπεδα του νερού, οι πιο ισχυρές τροπικές καταιγίδες και η διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειες ανά τον κόσμο θα οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στις ΗΠΑ, οι συνέπειες εκτιμάται πως θα είναι χειρότερες σε πολυσύχναστες, βορειοανατολικές πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια.
10.«Θυσιάζοντας» την ιδιωτική ζωή για την ασφάλεια και την άνεση
Αν και υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών ανά τον πλανήτη που ανησυχεί για τη χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων και τον περιορισμό της ιδιωτικής ζωής, εκτιμάται πως η διαρκής ανάπτυξη θα συνδυαστεί και από μια «απαίτηση» για μεγαλύτερη διαφάνεια στη...σχέση μεταξύ των χρηστών διαφόρων τεχνολογικών επιτευγμάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούν. Η εξυπηρέτηση όμως αυτής της απαίτησης εκτιμάται πως θα κοστίσει στους ανθρώπους και το τίμημα θα είναι «λιγότερη ιδιωτική ζωή». Παράλληλα εκτιμάται πως υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν και οι κυβερνοεπιθέσεις.
11.Απαγορευτική η τιμή του πετρελαίου
Αύξηση του πληθυσμού σημαίνει και μεγαλύτερη κατανάλωση ενεργειακών πόρων. Σύμφωνα με μια έκθεση της HSBC, εάν η παγκόσμια κατανάλωση συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, τότε το 2050 θα έχουμε:
- αύξηση 110% της ζήτησης πετρελαίου, σε περισσότερα από 190 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα
-διπλασιασμό της συνολικής ενεργειακής ζήτησης
-διπλασιασμό του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και άρα εκτίναξη σε μη ασφαλή πλέον επίπεδα.
Ο δε ΟΠΕΚ έχει προβλέψει πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα 200 δολάρια το βαρέλι.
loading...
 
Top