Οι διαρροές και οι υγρασίες σε ένα σπίτι είναι ότι χειρότερο. Μπορεί να μας αλλάξει την διάθεση, ή και τα φώτα (κυριολεκτικά).
Ας δούμε πρώτα το σοβαρότατο θέμα των διαρροών
Οι διαρροές χωρίζονται στις εξής κατηγορίες
1. Διαρροή από το δίκτυο ύδρευσης Για να δούμε ότι έχουμε διαρροή από το δίκτυο ύδρευσης κλείνουμε όλες τις βρύσες του σπιτιού μας και πηγαίνουμε με τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ανά χείρας στον μετρητή της ΕΥΔΑΠ στο πεζοδρόμιο. Ανοίγουμε προσεκτικά το καπάκι και αν ο μετρητής γυρίζει τότε έχουμε διαρροή και φωνάζουμε υδραυλικό. Αλλιώς αν δεν γυρίζει το ρολόι τότε ψάχνουμε για διαρροή στο 2 ή το 3
2. Διαρροή από το δίκτυο καλοριφέρ Αν είναι χειμώνας ανάβουμε το καλοριφέρ. Αν το νερό που διαρρέει είναι ζεστό τότε έχουμε διαρροή στο δίκτυο σωληνώσεων του καλοριφέρ και φωνάζουμε επειγόντως υδραυλικό. Υπάρχει και η περίπτωση να έχει τρυπήσει το δίκτυο σωληνώσεων του ζεστού νερού χρήσης , αλλά θα πρέπει να έχει τρυπήσει και το boiler για έχουμε τέτοιου είδους διαρροή.
3. Διαρροή από αποχέτευση ακαθάρτων Απλά μυρίζει ασχημα και δεν έχει διαρκή ροή. Η διαρροή σε αποχέτευση ακαθάρτων μπορεί να οδηγήσει σε ανακατασκευή του λουτρού. Διαρροές σε δίκτυα ακαθάρτων συμβαίνουν ιδίως σε λουτρά με σωλήνες από μολύβι.
4. Διαρροή από δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων Θα την παρατηρήσουμε μόνον όταν βρέχει. Το συνηθέστερο είναι να υπάρχει διαρροή στο «ποτηράκι». Δηληαδή εκεί που αρχίζει η υδρορροή, ή στις γωνιές.
Οι διαρροές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, διότι μπορεί να μας πλημυρίσει το σπίτι μας , ή και του από κάτω διαμερίσματος, να μας φουσκώσουν τα πατώματα, να μας αποξηλωθούν τα πλακάκια, να μας κιτρινίσουν τα μάρμαρα ή και να μας προκληθούν βραχυκυκλώματα στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, οπότε θα μας αλλάξει τα φώτα!
Και τώρα οι υγρασίες
Οι υγρασίες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1. Στις μαύρες υγρασίες Οι μαύρες υγρασίες είναι υγρασίες που προκαλούνται από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το σπίτι. Παρατηρούνται σε κτήρια χωρίς θερμομόνωση, στα διαμερίσματα του Α ορόφου πάνω από αμόνωτη pilotis (στο σοβαντεπί), στα ρετιρέ με ανεπαρκή ή καθόλου θερμομόνωση (στα γύψινα οροφής), στα τυφλά ή κακώς αεριζόμενα λουτρά. Συνήθως δημιουργείται σε διαμερίσματα που δεν αερίζονται καλά κατά τους χειμερινούς μήνες (διαμερίσματα με νεογέννητα βρέφη). Η λύση είναι απλή. Καθαρίζουμε την υγρασία (μούχλα) με μια σπάτουλα. Περνάμε ένα αντιμουχλικό βερνίκι, και ξαναβάφουμε με το πλαστικό χρώμα της αρεσκείας μας. Φροντίζουμε να αερίζουμε επαρκώς το σπίτι μας. Αν παρουσιάζονται υγρασίες μάλλον το «επαρκώς» μας δεν είναι επαρκές.
2. Στις κιτρινοκαφέ υγρασίες Οι κιτρινοκαφέ υγρασίες είναι και οι πιο δύσκολες. Μπορεί να προέρχονται από μικρή διαρροή (οπότε πάμε στις περιπτώσεις που είδαμε ανωτέρω) ή από βλάβη στην υγρομόνωση. Αν υπάρχει βλάβη στην υγρομόνωση είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί οπότε θα ξανακάνουμε την υγρομόνωση εξ αρχής σαν να μην είχαμε ποτέ υγρομόνωση. Οι χειρότερες υγρασίες είναι αυτές που βρίσκονται στα ισόγεια σπίτια και είναι από το δάπεδο μέχρι και 90 εκατοστά ψηλά. Αυτές λέγονται ανιούσες υγρασίες και προέρχονται από την υγρασία του εδάφους. Η στεγανοποίηση είναι πολύ δύσκολή και δαπανηρή, οπότε η εύκολη λύση χωρίς πολλές εργασίες και βάσανα είναι να τοποθετήσουμε στον τοίχο άνθυγρη γυψοσανίδα σε οδηγούς και να φτιάξουμε έτσι έναν δεύτερο τοίχο που θα σφραγίσει τον πρώτο. Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε την ανιούσα υγρασία και εξωτερικά της οικίας μας στο ισόγειο, κάνουμε την ίδια λύση χρησιμοποιώντας τσιμεντοσανίδα.
Πηγή!
loading...