ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Οι ετικέτες τροφίμων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να σας κατευθύνει ώστε να πραγματοποιήσετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές...

Είναι λοιπόν σημαντικό, ως καταναλωτές, να γνωρίζετε πώς να διαβάζετε και να αξιολογείτε τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Στις ετικέτες θα βρείτε πλήθος πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών που περιέχονται στο τρόφιμο, τα οποία αναγράφονται με φθίνουσα σειρά ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε αυτά, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική αξία του προϊόντος, δηλαδή την ενέργεια, τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και ενίοτε τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) συστατικά που προσφέρει.

Οι θερμίδες, αποτελούν συνήθως το πρώτο κι ενδεχομένως το μόνο στοιχείο που ελέγχει ο καταναλωτής σε ένα τρόφιμο. Ωστόσο, η πληροφορία αυτή δεν αποτελεί πάντα τον ιδανικό «οδηγό» για την επιλογή ενός τροφίμου, καθώς το ημερήσιο ισοζύγιο ενέργειας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Με λίγα λόγια, δεν είναι εύκολο ένα άτομο, ενώ στέκεται μπροστά στο ράφι του σουπερμάρκετ να αξιολογήσει τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη και ενεργειακή δαπάνη, ώστε να διαπιστώσει εάν το τρόφιμο που κρατά στα χέρια του «χωράει» μέσα στην ημέρα και σε τι ποσότητα.

Επιπλέον, το ζητούμενο δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία προέρχονται, καθώς η πρόσληψή τους σχετίζεται όχι μόνο με το βάρος αλλά και με την υγεία. Συνεπώς, είναι σημαντικό όταν διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων να μην περιορίζεστε μόνο στις θερμίδες, αλλά να αξιολογείτε και την περιεκτικότητα του τροφίμου σε άλλα συστατικά, των οποίων η κατανάλωση συνδέεται με την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα συστατικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων πιο «στοχευμένα»:

Αφιερώστε λοιπόν λίγο παραπάνω χρόνο στο σουπερμάρκετ προκειμένου να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες, ειδικότερα σε τρόφιμα που καταναλώνετε συστηματικά. Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα παραπάνω συστατικά και συγκρίνετε αντίστοιχα προϊόντα μεταξύ τους ώστε να καταλήξετε στην πιο «συμφέρουσα» για την υγεία σας επιλογή.

Πηγή
loading...
 
Top