Πώς γίνεται όμως να μην απομακρύνονται τα πτηνά όταν βλέπουν ένα γιγάντιο, θορυβώδες αντικείμενο να πλησιάζει;
Τα πουλιά αδυνατούν να υπολογίσουν την ταχύτητα του εισερχόμενου αντικειμένου και περιορίζονται σε μετρήσεις της απόστασης, αποκαλύπτει πείραμα στις ΗΠΑ.
Το φαινόμενο είναι δύσκολο να μελετηθεί σε πραγματικές συνθήκες χωρίς να σκοτωθούν τα πειραματόζωα, οπότε οι ερευνητές προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν σύστημα εικονικής πραγματικότητας.
Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, πουλιά του αμερικανικού είδους Molothrus ater, τοποθετήθηκαν σε έναν κλειστό θάλαμο όπου έβλεπαν βίντεο με φορτηγά που πλησίαζαν με ταχύτητα από 60 έως 360 χιλιόμετρα την ώρα.
Το πείραμα έδειξε ότι τα πουλιά δεν παρακολουθούσαν την ταχύτητα του φορτηγού αλλά μόνο την απόστασή του: σε όλες τις περιπτώσεις προσπάθησαν να απομακρυνθούν όταν το όχημα έφτασε στην απόσταση των 30 μέτρων.
Στη φύση, η τακτική αυτή θα επέτρεπε στα πτηνά να γλιτώσουν από αρπακτικά όπως τα γεράκια. Όταν όμως η ταχύτητα του εισερχόμενου αντικειμένου υπερβαίνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, η σύγκρουση είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Ένα αεροπλάνο που απογειώνεται με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα θα χρειαζόταν εξάλλου μόλις μισό δευτερόλεπτο για να διανύσει απόσταση 30 μέτρων.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη τους στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B, οι ερευνητές ζητούν μελέτες σε περισσότερα είδη πτηνών.
Πιστεύουν πάντως ότι η χρήση ειδικών φώτων στα αεροπλάνα θα επέτρεπε στα πτηνά να απομακρύνονται έγκαιρα.
in.gr
loading...