ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Οι τάρανδοι εμφανίζονται σε χριστουγεννιάτικες κάρτες και ταινίες σε όλο τον κόσμο αυτή την εποχή του έτους, καλπάζοντας κατά μήκος του ουρανού με το έλκηθρο του Άι-Βασίλη. Αλλά στις παρυφές της βόρειας Ευρώπης, τα μεταναστευτικά θηλαστικά αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής όλο τον χρόνο, καθώς περιφέρονται στη Λαπωνία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τα βορειοδυτικά της Ρωσίας. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζατε για τους ταράνδους.
Γρήγοροι και περιπλανώμενοι
Φυσικά ο τάρανδος δεν μπορεί να πετάξει, αλλά μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλες αποστάσεις. Ο τάρανδος είναι γρήγορος, αλλά όχι τόσο γρήγορος όσο ένα άλογο. Μπορεί εύκολα να ταξιδέψει 40 με 50 χιλιόμετρα (24 έως 31 μίλια) σε μία ημέρα, αν χρειαστεί.
Τα μεταναστευτικά ζώα μπορούν να κάνουν 200 χιλιόμετρα ή περισσότερο την άνοιξη για να γεννήσουν ψηλά στα βουνά.
Στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού μεταναστεύουν κάθετα… μέχρι να φτάσουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, στη συνέχεια επιστρέφουν στις κοιλάδες, για να βοσκήσουν.
Ζεστοί  και τριχωτοί
Οι τάρανδοι είναι επίσης προσαρμοσμένοι για να επιβιώσουν στους σκληρούς χειμώνες της Λαπωνίας, εξηγεί η Mari Heikkila, διευθύντρια του Ranua Wildlife Park στη Φινλανδία.
«Μεταξύ των τριχών του ταράνδου δεν υπάρχουν κενά, ενώ το χειμωνιάτικο παλτό τους είναι πραγματικά παχύ» σημειώνει η Heikkila. Έτσι, έχουν μία σούπερ μόνωση, ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Sami κάνουν πάντα τα ρούχα τους από δέρματα ταράνδων.
Οι τάρανδοι έχουν επίσης μεγάλες οπλές σε σύγκριση με τα ελάφια. Όταν το χιόνι είναι βαθύ, απλώνουν τα νύχια τους και δεν βυθίζονται.
Μάτια που αλλάζουν χρώμα
Τα μάτια των ταράνδων αλλάζουν χρώμα μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα για να προσαρμοστούν στα πολύ διαφορετικά επίπεδα φωτός.
«Η αντανάκλαση των ματιών των ταράνδων είναι κίτρινο-πράσινο το καλοκαίρι, αλλά βαθύ μπλε το χειμώνα» λέει ο Karl-Arne Stokkan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Tromsoe στη Νορβηγία, μέρος μιας επιστημονικής ομάδας που ανακάλυψε φέτος γιατί συμβαίνει αυτό.
Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου φωτός κατά τον βόρειο χειμώνα, τα μάτια ταράνδου είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο φως σε σχέση με το καλοκαίρι. Το μπλε χρώμα κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών μηνών του έτους βοηθά να διασκορπίσει περισσότερο εισερχόμενο φως και οδηγεί σε καλύτερη όραση, σύμφωνα με τον Stokkan.
Νόστιμο και υγιεινό κρέας
Το κρέας του ταράνδου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλη τη Λαπωνία. Στη Φινλανδία, η ζήτηση σε λιπαρά κρέατα χαμηλής περιεκτικότητας ξεπερνά την προσφορά, γι' αυτό εισάγει κρέας ταράνδου από τη Ρωσία.
Παραδοσιακά, οι Sami έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα μέρη του ταράνδου κάνοντας πιάτα, όπως λουκάνικο ταράνδων ή γεμιστό στομάχι ταράνδων. Στο εστιατόριο Kaunispaan Huippu στη βόρεια φινλανδική πόλη Saariselka, τα χαρακτηριστικά μενού είναι το καπνιστό μους ταράνδου με σάλτσα φραγκοστάφυλου και τάρανδος με λαπωνικό τυρί.
Οι τάρανδοι σφάζονται στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα, αλλά το κρέας τους μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη και να χρησιμοποιηθεί όλο τον χρόνο.
Ποιος τους είδε να πετάνε;
Οκτώ ιπτάμενοι τάρανδοι σέρνουν το έλκηθρο του Άι-Βασίλη, καθώς ο ίδιος παραδίδει δώρα στα παιδιά σε όλο τον κόσμο την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτό το σενάριο περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1820 από τον Αμερικανό ποιητή Clement Clarke Moore.
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιπτάμενου ταράνδου, και μερικοί έχουν εναποθέσει στους ταράνδους το πέταγμα καθώς οι Sami έτρωγαν παραισθησιογόνα μανιτάρια.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top