Με δύο απανωτές δημοσιεύσεις της...
στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, η κ. Κινγκ εκφράζει τον θαυμασμό της για τη συγκλονιστική ανακάλυψη, ενώ διερωτάται αν ο σκελετός ανήκει στην ίδια χρονική περίοδο με την κατασκευή του τάφου.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτά που αναφέρει για την αποτέφρωση, αλλά και για τον ένοικο του τάφου, που είναι άλλωστε και το μέγα μυστήριο. Αναφέρει, λοιπόν, πως η αποτέφρωση ήταν ο κανόνας για την αρχαία Μακεδονία, φέρνει το παράδειγμα της Βεργίνας, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι μόνο δύο πτώματα ταριχεύθηκαν προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα (σ.σ.: Μακεδονία): ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας».
Το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου προσελκύουν, επίσης, τα ευρήματα από τον διάκοσμο που βρέθηκε στον τάφο, για τον οποίο η ίδια σημειώνει ότι πιθανότατα πρόκειται για σαρκοφάγο, παρά για ένα «απλό κουτί με κόκαλα και τέφρα».
Η Ντόροθι Κινγκ λέει πως το γεγονός ότι βρέθηκαν οστά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νεκρός να είχε καεί στην πυρά, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η πυρά στην αρχαιότητα δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα όπως σήμερα κατά την καύση των νεκρών, οπότε παρέμεναν ορισμένα οστά ακέραια». Και συμπληρώνει: «Μου φαίνεται περισσότερο σαν σαρκοφάγος, παρά σαν λάρνακα»
Πηγή
loading...