ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης πυροδότησαν τις τελευταίες μέρες πόλεμο δηλώσεων μεταξύ του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στρ. Σιμόπουλου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οπως φαίνεται, τα παθήματα του Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν έχουν τέλος. Ο ανάδοχος της επέκτασης προς Καλαμαριά πήρε την πρώτη, οκτάμηνη παράταση πριν καν ξεκινήσει το έργο. Αιτία, η καθυστέρηση στις απαλλοτριώσεις, για τις οποίες πριν από δύο χρόνια η Αττικό Μετρό και ο δήμος Καλαμαριάς διαβεβαίωναν ότι ήταν «τελειωμένη υπόθεση». Εν τω μεταξύ τις δύο τελευταίες ημέρες διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ένας πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων με αφορμή την κατάσταση στη βασική γραμμή...

Η επέκταση προς Καλαμαριά έχει μήκος 4,78 χλμ. και περιλαμβάνει 5 σταθμούς: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα. Η σύμβαση με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ υπεγράφη μόλις πέρυσι και όμως, τα προβλήματα ήδη ξεκίνησαν. Με απόφαση, που υπεγράφη πριν από ένα μήνα (στις 17 Οκτωβρίου) η Αττικό Μετρό δέχθηκε το αίτημα του αναδόχου και ενέκρινε οκτάμηνη παράταση του έργου, μέχρι το τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση, «η παράδοση των χώρων για την κατασκευή των σταθμών "Αρετσού" και "Μίκρα" εκτιμάται ότι δεν δύναται να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από τις 15.7.2015, δηλαδή 262 ημέρες αργότερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία παράδοσης στο εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρεται. «Η εν λόγω καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί η μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων υποστήριξης του ΤΒΜ (σ.σ. μετροποντικών) στον σταθμό Αρετσού (...)».

Κι όμως, δύο έτη νωρίτερα (28.12.2012) τόσο η Αττικό Μετρό όσο και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θ. Μπακογλίδης ανέφεραν στην «Κ» ότι η επέκταση δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κύριας γραμμής. Οπως υποστήριζαν η διαδικασία απαλλοτρίωσης είχε προχωρήσει, αφού συνδεόταν με την εν εξελίξει διαδικασία διάνοιξης ενός δρόμου (οδός Πόντου). «Η προετοιμασία για τις απαλλοτριώσεις βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς ο δήμος σκόπευε να διανοίξει τη συνέχεια της οδού Πόντου. Γνωρίζουμε λοιπόν ποιοι είναι οι δικαιούχοι, έχουμε εκδώσει πράξεις εφαρμογής, σε κάποιες περιπτώσεις τα δικαστήρια έχουν ορίσει την τιμή μονάδας (σ.σ. το ύψος της απαλλοτρίωσης)», ανέφερε τότε ο κ. Μπακογλίδης. Πηγές της Αττικό Μετρό αποδίδουν τις καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, στις καθυστερήσεις των δικαστηρίων και όχι βέβαια στην (για ακόμα μια φορά) ελλιπή προετοιμασία του έργου πριν από τη δημοπράτησή του.

Δηλώσεις

Κατά τα λοιπά, από προχθές ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων ανταλλάσσουν φαρμακερές δηλώσεις. Αφορμή η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα σε 45 ημέρες, ζητώντας απόδοση ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Μετρό. «Γι’ αυτήν την απίστευτη τρύπα θα απολογηθεί κανείς; Για την καταστροφή των επιχειρήσεων και την ταλαιπωρία της πόλης θα απολογηθεί κανείς;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Σιμόπουλος κατηγόρησε τον περιφερειάρχη για «επικοινωνιακές φιέστες». «Φαντάζομαι ότι όταν θα πάει στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει κατά παντός υπευθύνου ξεκινώντας βέβαια από τους υπουργούς, τους πρωθυπουργούς, τους γενικούς γραμματείς από το 2006, όταν ήταν κυβερνητικός βουλευτής» σχολίασε ο κ. Σιμόπουλος, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμοί του έργου έχουν ανέβει.

Οι τόνοι ανέβηκαν χθες ακόμα περισσότερο, καθώς ανακοίνωση της Αττικό Μετρό κατηγόρησε τον κ. Τζιτζικώστα για παντελή έλλειψη κριτικής στον εργολάβο του έργου. «Οι ενέργειες που ζητήθηκε να γίνουν εντός 45 ημερών, επισημαίνουμε ότι είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο των Διαιτητικών Δικαστηρίων, σύμφωνα με τη νομοθεσία», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top