ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού , μάλλον δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα , παρά δίνει κάποιες από τις απαντήσεις που περιμέναμε, όσο θα προχωρούσε η ανασκαφή.

Ένας σκελετός εξάλλου από μόνος του δεν μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις, ειδικά όταν βρίσκεται τελείως μόνος του, χωρίς κτερίσματα και άλλ στοιχεία. Με μία πρώτη ανάγνωση θα λέγαμε ότι ενώ ο σκελετός είναι ένα σημαντικό εύρημα, το «τέλος» του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, είναι πολύ «φτωχό» σε σχέση με όσα είχαμε δει μέχρι τώρα, αφού και ο τέταρτος χώρος που ήταν ουσιαστικά ο χώρος σφράγισης του κιβωτιόσχημου τάφου, δεν είχε τίποτα να μας «πει» , όπως οι προηγούμενοι χώροι.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

1)ΕΥΡΗΜΑΤΑ: Γιατί δεν υπάρχουν στο τελικό στάδιο ευρήματα που να «δικαιολογούν» όλο το προηγούμενο «πολύ ακριβό» κομμάτι του τάφου; Η σύληση είναι φυσικά η απάντηση, αλλά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, που είναι κάτι παραπάνω από εμφανής , πάντα υπάρχουν «μικρά» αντικείμενα που ξεφεύγουν από τους τυμβωρύχους. Δεν βρέθηκε τίποτα από όλα αυτά. Ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκαν

2) ΠΛΑΚΕΣ: Ο «σημαντικός στρατηγός» στις πλάκες στο πάνω μέρους του τάφου του δεν θα έπρεπε να έχει κάποια σύμβολα; Οι ρόδακες που συναντήσαμε σε προηγούμενους θαλάμους ήταν ένα σημαντικό σύμβολο, που στο σημείο που βρέθηκε «προιδέαζε» για την συνέχεια. Από την στιγμή που υπήρχαν στους προθάλαμους , είναι περίεργο ότι δεν υπήρχε κανένα αντίστοιχο σύμβολο ούτε στον τέταρτο χώρο που ήταν τελικά και αυτός «προθάλαμος» (έστω και από πάνω) , ούτε στον υπόγειο τάφο. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα σύμβολα ούτε στους τοίχους. Και παρεπιπτόντως αυτά δεν θα τα πείραζαν οι τυμβωρύχοι, που πήραν μόνο τα πολύτιμα αντικείμενα. Άρα ο τέταρτος χώρος και το υπόγειο είναι υπερβολικά "φτωχοί"



3)ΞΥΛΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ: Πως είναι δυνατόν ο πολύ υψηλός νεκρός, ο «οικουμενικός» όπως λέει η κυρία Περιστέρη, να καταλήγει να έχει ξύλινο φέρετρο;

4) ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΥΣΗ: Βρέθηκε σκελετός , όταν το μακεδονικό έθιμο ήταν η καύση του νεκρού. Και ειδικά το βασιλικό έθιμο, όπως δείχνει ο τάφος της Βεργίνας. Εκτός αν και ο νεκρός που βρέθηκε δεν είναι… μακεδόνας ή δεν ανήκει στην βασιλική δυναστεία, όπως μας είχε προιδεάσει το μέχρι τώρα μνημείο, με τις πολλές και χαρακτηριστικές βασιλικές ενδείξεις.

5) ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΣ: Γιατί αφού συλήθηκε ξανασκεπάστηκε; Εκτός αν η εικόνα που είδαμε , είναι όπως το βρήκαν. Σε αυτή την περίπτωση τότε επανερχόμαστε στο ερώτημα 2. Που είναι οι υπόλοιπες πλάκες; Οι τυμβωρύχοι πλάκες δεν παίρνουν πάντως.

6) ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ, ΛΙΓΟ ΕΞΩ: Πως ο νεκρός βρέθηκε λίγο μέσα , λίγο έξω; Από τους τυμβωρύχους θα απαντήσει κάποιος, που τον έκαναν άνω- κάτω για να πάρουν τα πολύτιμα αντικείμενα και τον άφησαν εκεί. Το βάθος του τάφου είναι τουλάχιστον ένα μέτρο . Πως μέρη του σκελετού βρέθηκαν έξω; Αν δεχτούμε ότι είναι από τους τυμβωρύχους, εκείνος που σφράγισε τον τάφο γιατί τα άφησε έξω;

7) ΚΕΦΑΛΙ ΣΦΙΓΓΑΣ: Που είναι το άλλο κεφάλι της Σφίγγας; Εκτός αν οι τυμβωρύχοι επέλεξαν να μεταφέρουν μόνο το ένα κεφάλι προς τα μέσα και το άλλο το... πήραν μαζί τους.

9) ΠΑΤΩΜΑ ΤΑΦΟΥ: Στην φωτογραφία κάτω από το πάτωμα του τάφου, φαίνεται ένα άνοιγμα, σαν ο τάφος να μην έχει πάτωμα. Τι είναι αυτό;


 

πηγή Σ. Π
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top