ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

Διάσημος βιολόγος απαντά.
Μία θεωρία που πάντα γοητεύει. Ο Θεός είχε επιλογή όταν δημιούργησε το σύμπαν; Ο εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς αλλάζει το διάσημο ερώτημα του Αϊνστάιν ως εξής: Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για την ύπαρξη του σύμπαντος; Και πηγαίνοντας ακόμα παρακάτω, αναρωτιέται: «Είναι η ζωή που γνωρίζουμε στη γη, η μόνη ζωή που υπάρχει ή στις δυσθεώρητες αποστάσεις του διαστήματος μπορεί κανείς να ανακαλύψει ποικιλομορφία ζωής;». Ο Ντόκινς κάνει τις δικές του υποθέσεις και κρίνει το πόσο βάσιμα μπορεί να είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.



Ο διάσημος βιολόγος Ντόκινς που έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πολλές φορές για τις απόψεις και το έργο του γράφει «εκλαϊκευμένη» επιστήμη και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να φέρει κοντά του ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό πέρα απ' τους επιστημονικούς κύκλους.

Έγινε γνωστός με το βιβλίο “Το εγωιστικό γονίδιο” το 1976. Ακόμα και αυτοί που διαφωνούν με τον Ντόκινς σίγουρα αναγνωρίζουν έναν άνθρωπο ο οποίος διέπεται από πάθος για την επιστήμη και τις απόψεις του, καθώς και όραμα για το μέλλον και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Έχοντας τον τρόπο να εξηγεί σύνθετα προβλήματα με τρόπο απλό και κατανοητό, ίσως είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για την πιθανότητα ζωής σε μακρινούς γαλαξίες.

Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία ανέκαθεν βασάνιζαν το ανθρώπινο νου και δεν έχουν εύκολη απάντηση ή καλύτερα κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως έχει τις απαντήσεις. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Υπάρχουν άλλα νοήμονα όντα που έχουν αναπτύξει πολιτισμό;

Όπως λέει ο Ντόκινς, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αν έρθουμε ποτέ σε επαφή με εξωγήινη ζωή εκτός του ηλιακού μας συστήματος θα είναι ένας πολιτισμός με προηγμένη τεχνολογία και ευφυία.

Αυτό είναι ένα ασφαλές συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες αποστάσεις του αχανούς διαστήματος που χωρίζουν τον ένα γαλαξία απ' τον άλλο.

Αλλά η νοημοσύνη ίσως να είναι το μόνο κοινό που θα έχουμε με τους εξωγήινους. Η ζωή στη γη βασίζεται στον άνθρακα, όμως σύμφωνα με το Ντόκινς δεν είναι απίθανο η ζωή σε άλλους πλανήτες να βασίζεται σε τελείως διαφορετικούς κανόνες. Αν και οι εξωγήινοι μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με εμάς, ένα είναι το μόνο σίγουρο όπως λέει και ο Ντόκινς, η επαφή μαζί τους θα αλλάξει συθέμελα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν στο οποίο ζούμε.

Πηγή 
loading...
 
Top