ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναικολόγος σήμερα σε κάποιο σημείο του κόσμου; Κι όμως, στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανύπαρκτα, το να είσαι γυναικολόγος δεν είναι μόνο δύσκολο, αλλά ενίοτε και επικίνδυνο. Μια γυναίκα, η δόκτωρ Λίμα, -που έδωσε συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, για ευνόητους λόγους- περιγράφει πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμά της.
Η γιατρός Λίμα λέει στο βρετανικό περιοδικό New Statesman ότι αρχικά ήταν αποφασισμένη να μη κάνει εκτρώσεις στις γυναίκες που την επισκέπτονταν στο ιατρείο της, αφού απαγορεύονται στη χώρα.

Η απόφαση της άλλαξε μετά από ένα γεγονός που συνέβη το 2006: «Με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου μια 17χρονη κοπέλα και μου ζήτησε να της κάνω έκτρωση, επειδή είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου. Εγώ αρνήθηκα και η κοπέλα πήγε σπίτι της. Όταν το έμαθαν οι γονείς της, άρχισαν να της δίνουν λίγο λίγο ένα φάρμακο για να την αποδυναμώσουν και στο τέλος, έτσι αδύναμη όπως ήταν, την σκότωσαν, πνίγοντάς την με ένα μαξιλάρι! Κάπως έτσι αποφάσισα στο μέλλον να βοηθάω όλες τις περιπτώσεις όπως αυτή».

Η γιατρός αποφάσισε να κάνει κρυφά αμβλώσεις σε γυναίκες που, είτε η εγκυμοσύνη τους είναι εκτός γάμου, λόγω βιασμού, είτε έχουν

βιαστεί από τον ίδιο τον σύζυγό τους, ένα φαινόμενο συχνό στο Αφγανιστάν, όπως εξηγεί η ίδια. Η δόκτωρ Λίμα επίσης δίνει συμβουλές αντισύλληψης στα κρυφά, αλλά και αντισυλληπτικά σε Αφγανές που έχουν ήδη πολλά παιδιά όμως οι σύζυγοί τους θέλουν περισσότερα. Κατόπιν, εξηγεί στους ίδιους τους συζύγους ότι η γυναίκα τους δεν μένει ξανά έγκυος, επειδή χρειάζεται ένα... εύλογο χρονικό περιθώριο ενός ή δύο ετών για να δυναμώσει.

Μια άλλη γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών, την κλείδωσε ο άντρας της σε μια καλύβα μαζί με τα ζώα. Ο σύζυγος της στο μεταξύ παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα, την οποία επίσης κακομεταχειριζόταν. Εκείνη ήρθε σε επαφή με την μητέρα των έξι παιδιών και της ζήτησε βοήθεια για να έρθει σε

επαφή με το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων της χώρας. Τελικά, μετά από δικαστικές διαμάχες που κράτησαν αρκετούς μήνες, η άμοιρη γυναίκα κατάφερε και πήρε το πολυπόθητο διαζύγιο που επιθυμούσε.

«Στο Αφγανιστάν ένας άντρας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» υπενθυμίζει η Λίμα. Η ίδια κατοικεί σε μια περιοχή του Αφγανιστάν, όπου έχουν μεγάλη επιρροή οι Ταλιμπάν και έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή της οικογένειάς της.

Το 2009, ο τότε 11χρονος γιος της τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια του από χειροβομβίδα, που πέταξαν οι Ταλιμπάν έξω από το σπίτι της. Έξι μήνες μετά, ο 22χρονος αδελφός της σκοτώθηκε μετά από παρόμοια επίθεση στην κλινική όπου εργαζόταν -η ίδια μόλις είχε προλάβει να βγει από εκεί.

«Μπορεί ο γιος μου να τραυματίστηκε και ο αδελφός μου να είναι νεκρός εξαιτίας της δουλειάς μου, αλλά εγώ δεν θα σταματήσω να κάνω ό,τι κάνω. Τέτοιου είδους επαγγέλματα και δραστηριότητες ενέχουν πάντα έναν κίνδυνο κάποια στιγμή να υποφέρεις εξαιτίας τους. Και στο Αφγανιστάν, όλες οι γυναίκες υποφέρουν» καταλήγει με νόημα η Λίμα.
tromaktiko
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top