ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε! Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν ασπίδα για τον οργανισμό μας. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνονται ακόμα πιο απαραίτητα γι’αυτό πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας.
ΜΕΤΑΛΛΑ
Το ποτάσιο
Βρίσκεται στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα. Το ποτάσιο εμποδίζει την εξόδο του νερού από τα κύτταρα. Η έλλειψή του προκαλεί κράμπες και καρδιακά προβλήματα. Ένα γραμμάριο την ημέρα είναι η ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Το σόδιο
Βρίσκεται στο μαγειρικό αλάτι, τις ζωικές πρωτεΐνες και σε ορισμένα λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασολάκια, το σπανάκι, το λάχανο, στο ψωμί, σε φρυγανιές καθώς και σε ροφήματα ή το μεταλλικό νερό. Ο οργανισμός μας χρειάζεται 1-2 γραμμάρια σοδίου καθημερινώς. Το σόδιο συντελεί στη ρύθμιση του όγκου του αίματος αλλά και της καρδιακής και της νευρομυϊκής λειτουργίας.
Το κάλσιο
Βρίσκεται στο γάλα, το τυρί, τα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα. Ο ανθρώπινος οργανισμός απαιτεί 800 γραμμάρια ημερησίως (για έναν ενήλικο). Το κάλσιο βοηθάει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα του σκελετού, είναι το πιο βασικό συστατικό των οστών, βρίσκεται σε όλο το ανθρώπινο σώμα και ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Η βιταμίνη D βοηθάει ιδιαίτερα στην απορρόφησή του από το έντερο.
Ο φώσφορος
Βρίσκεται στο γάλα, το κρέας, τα ψάρια, τα αβγά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τη σοκολάτα και τις ελαιώδεις τροφές. Οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού καλύπτονται με ένα γραμμάριο ημερησίως. Ο φώσφορος βοηθάει στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και τη μυική ενέργεια. Επιπλέον, συνδυάζεται με το κάλσιο για την οστεοποίηση του σκελετού.
Το μαγνήσιο
Βρίσκεται στη σοκολάτα, τα όσπρια, τις ελαιώδεις τροφές, τα δημητριακά και τα οστρακόδερμα. Η έλλειψη σε μαγνήσιο προκαλεί νευρομϋική υπερδιέγερση. H δράση του είναι πολλαπλή. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένου και του καρδιακού μυ. Επιπλέον, συχνά αναφέρεται ως το μέταλλο "κατά του στρες", λόγω του ρόλου του στη μυϊκή χαλάρωση. Επίσης, είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση και διατήρηση των σωματικών κυττάρων και ιστών, καθώς αποτελεί συμπαράγοντα στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο σίδηρος
Βρίσκεται στη σοκολάτα, το συκώτι, τα εντόσθια, το κρέας, τα αβγά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το μαϊντανό, τα στρείδια, τα μύδια και το σπανάκι. Η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει ένας ενήλικος άντρας είναι 10-15mgr. Στις γυναίκες όμως απαιτείται μεγαλύτερη. Ο σίδηρος είναι το πιο βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς.
Το ιώδιο
Βρίσκεται στα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φρούτα και τα πράσινα λαχανικά. Ο οργανισμός μας χρειάζεται 0,2-0,5mgr ημερησίως. Το ιώδιο βρίσκεται στις ορμόνες του θυρεοειδούς που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα του μεταβολισμού.
Το φθόριο
Βρίσκεται στο τσάι, τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα δημητριακά και είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών. Επιπλέον, προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.
Ο ψευδάργυρος
Βρίσκεται στο κρέας, τα δημητριακά, τα όστρακα και τις ελαιώδεις τροφές. Η έλλειψη σε ψευδάργυρο καθιστά τον οργανισμό εξαιρετικά ευάλωτο σε μολύνσεις. Η ποσότητα των 10mgr ημερησίως κρίνεται ως η καταλληλότερη.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top