ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Μειωμένες οι πωλήσεις του κλάδου την τελευταία πενταετία, λόγω κρίσης. Πτωτικά κινήθηκε η αγορά των απορρυπαντικών και των σαπουνιών την τελευταία πενταετία, όπως τονίζεται σε έρευνα της ICAP, με το ποσοστό των απωλειών να ανέρχεται στο 4%.
Μάλιστα, εκτιμάται θα καταγραφεί πτώση στη συνολική αξία όλων των κατηγοριών απορρυπαντικών-σαπουνιών την προσεχή διετία, λόγω αύξησης των συνεχόμενων προσφορών. Ως θετικό στοιχείο θεωρείται πάντως η “επιστροφή” μέρους της παραγωγής απορρυπαντικών και η μικρή ανάκαμψη (2,8%) της εγχώριας παραγωγής.

Στα της έρευνας, η εγχώρια αγορά απορρυπαντικών-σαπουνιών παρουσίασε ανοδική τάση το χρονικό διάστημα 1990-2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,5%. Την τελευταία πενταετία, ωστόσο, το συνολικό μέγεθος αγοράς μειώθηκε, με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 4%. Η εισαγωγική διείσδυση ανήλθε σε 36,4% το 2013, ενώ οι εξαγωγές κάλυψαν το 36% της εγχώριας παραγωγής.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς καλύπτεται από τα απορρυπαντικά ρούχων και τα απορρυπαντικά οικιακού καθαρισμού, με μερίδιο 37,3% και 36,5% αντίστοιχα το 2013. Η συμμετοχή των μαλακτικών και των απορρυπαντικών πιάτων διαμορφώθηκε σχεδόν σε 11% για την κάθε κατηγορία. Η φαινομενική κατανάλωση των σαπουνιών κάλυψε περίπου το 5% της συνολικής αγοράς το ίδιο έτος.

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 14 αντιπροσωπευτικών επιχειρήσεων του κλάδου, το σύνολο του ενεργητικού το 2012 παρουσίασε μείωση 7,2% σε σχέση με το 2011. Τα ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 8,6% το ίδιο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος υποχώρησαν κατά 12,8% το 2012/11, ενώ το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 14,4%. Εξαιτίας των μειωμένων λοιπών λειτουργικών εξόδων, το λειτουργικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε (κατά 18,7%) το 2012/11. Ωστόσο, τα κέρδη (προ φόρων) περιορίστηκαν κατά 14,1%, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν 10,8%, το ίδιο έτος.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις, η συνολική κατανάλωση των απορρυπαντικών-σαπουνιών (σε ποσότητα) θα παρουσιάσει μικρή μείωση το 2014, ενώ για το 2015 προβλέπεται να κινηθεί μεταξύ στασιμότητας και μικρής αύξησης.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top