Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το πιο πιθανό είναι να οφείλονται στις τροφές που καταναλώνετε, ειδικά αν πάσχετε από κάποια διαταραχή του πεπτικού συστήματος.
Δείτε ποιες τροφές είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σας σύστημα.
Επεξεργασμένες τροφές
Αυτή η κατηγορία τροφών είναι δυνατόν να πυροδοτήσει φούσκωμα, κράμπες και άλλα πεπτικά προβλήματα, καθώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα πατατάκια, αλλά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά, κινούνται γρήγορα μέσα στο πεπτικό σύστημα. Καλό θα είναι να καταναλώνετε τις συγκεκριμένες τροφές σε συνδυασμό με άλλες που χωνεύονται αργά, όπως η άπαχη πρωτεΐνη, όπως στήθος κοτόπουλου ή κάποιο υγιές λίπος όπως το αβοκάντο.
Πικάντικα φαγητά
Οι τροφές αυτές, αν καταναλώνονται πριν τον ύπνο, μπορεί να ευθύνονται για έντονες καούρες. Συνδυάστε τα με τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, για να «καταπραΰνετε» το έντονο αίσθημα καψίματος.
Σοκολάτα
Όσο γλυκιά και αν είναι, μπορεί να ευθύνεται τόσο για τα κιλά που παίρνετε, όσο και για τις ενοχλήσεις στο στομάχι σας. Σύμφωνα με έρευνες, η καφεΐνη που περιέχεται στη σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καούρας και συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, σε άτομα επιρρεπή σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Όπως και ο καφές, έχει διουρητική δράση και μπορεί να προκαλέσει χαλαρές κενώσεις ή διάρροια. Αν είστε επιρρεπείς σε τέτοιου είδους συμπτώματα, τότε καλό θα είναι να επιλέγετε τη μαύρη σοκολάτα, καθώς περιέχει πολυφαινόλες, που επιβραδύνουν τη γαστρεντερική λειτουργία και να αυξήσουν την απορρόφηση του νερού για την πρόληψη της διάρροιας.
Παράλληλα το κακάο που περιέχει, είναι καλή πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν την υγιή πέψη.
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Σίγουρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε στον οργανισμό σας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, σε άτομα με ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα, η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα κατά την πέψη.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλά ποσά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες κινούνται γρήγορα μέσω του εντερικού σωλήνα και μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρές κενώσεις, διάρροια, αέρια και φούσκωμα.
Επίσης, πολλά όξινα φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα γκρέιπ φρουτ και οι ντομάτες, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λόγω της οξύτητάς τους.
Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, καλό θα είναι να μαγειρεύετε τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε.
Λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα
Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά, όπως οι τηγανητές πατάτες και το παγωτό δυσκολεύουν την πέψη, αυξάνοντας τις πιθανότητες γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Επίσης, αν πρόκειται να καταναλώσετε κάποιο γεύμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αποφύγετε το αλκοόλ, ενώ προτιμάτε να μαγειρεύετε το φαγητό σας σε φυτικά λίπη, όπως το ελαιόλαδο.
Πηγή: onmed.gr
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.