Την 1η Αυγούστου 2014 τα ξημερώματα πραγματοποιείται στην Αττική το δεύτερο «περιοχικό» switch – off του αναλογικού σήματος όπου 11 κέντρα εκπομπής, μεταξύ των οποίων και η «Πάρνηθα», που εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια περνούν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, τα κέντρα εκπομπής «Υμηττός» και η «Αίγινα», που μεταδίδουν ήδη ψηφιακά τηλεοπτικό πρόγραμμα, θα εκπέμπουν σε νέες συχνότητες.
Ποιοι τηλεθεατές θα έχουν σε αυτό το «περιοχικό» switch – off πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό σήμα;
Το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα θα πάψει να εκπέμπεται στις τηλεοράσεις του νομού Αττικής, του Αργοσαρωνικού, της κεντρικής και νότιας Εύβοιας και των βορειοδυτικών ακτών των Κυκλάδων.
Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τους τηλεθεατές που λαμβάνουν σήμα από τα κέντρα εκπομπής:
Υμηττός,
Πάρνηθα,
Αίγινα,
Ανάβυσσος,
Οχθωνία,
Πράσινο,
Χαλκίδα,
Αυλώνας,
Βάρη,
Στύρα,
Λαύριο,
Σούνιο,
Νέα Μάκρη.
Στο www.digea.gr υπάρχει ένα εργαλείο που ενημερώνει τους τηλεθεατές για τα κέντρα από τα οποία μπορεί να γίνει λήψη του νέου επίγειου ψηφιακού σήματος ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκονται.
Δείτε από ποιο κέντρο εκπομπής λαμβάνετε ψηφιακό σήμα
Αν κάποιος βλέπει ήδη ψηφιακά, χρειάζεται να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια;
Ναι, όλοι οι τηλεθεατές συμμετέχουν σε αυτή τη μετάβαση, ακόμα και αυτοί που βλέπουν ήδη ψηφιακά. Πλέον η εκπομπή σήματος θα γίνεται στις τελικές συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από το κράτος. Συνεπώς χρειάζεται και αυτοί να πραγματοποιήσουν την 1η Αυγούστου «αυτόματο συντονισμό» στην τηλεόραση ή τον αποκωδικοποιητή τους.
Στο www.digea.gr δημοσιεύονται οδηγίες για την διαδικασία του αυτόματου επανασυντονισμού.
Ποιες είναι οι τελικές συχνότητες;
Για το δίκτυο εκπομπής "20" που αφορά στα κέντρα εκπομπής από τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, την Ανάβυσσο, την Οχθωνία, το Πράσινο, την Χαλκίδα, την Αυλώνα, και την Βάρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αντίστοιχα, τα περιφερειακά κανάλια πρέπει να τα αναζητήσετε στις συχνότητες 45, 52 και 54.
Ομοίως, για το δίκτυο εκπομπής "21" με κέντρα εκπομπής σε Στύρα, Λαύριο, Σούνιο και την Νέα Μάκρη οι τελικές συχνότητες είναι οι 24, και 31 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι συχνότητες 38, 49 και 50 για τα περιφερειακά κανάλια.
Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;
Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.
Στο www.digea.gr υπάρχουν οδηγίες για την διαδικασία σύνδεσης ενός αποκωδικοποιητή στην τηλεόραση.
Τι ισχύει με τις κεραίες;
Για να γίνεται λήψη επίγειου ψηφιακού σήματος χρειάζεται μία εγκατάσταση να διαθέτει κεραία. Δεν χρειάζεται αλλαγή ή αντικατάσταση κεραίας καθώς αυτή που διαθέτουν ήδη μπορεί να κάνει λήψη και επίγειου ψηφιακού σήματος. Αν μία εγκατάσταση διαθέτει εσωτερική κεραία τότε προτείνεται αυτή να τοποθετηθεί σε κάποιο υψηλό σημείο, για παράδειγμα σε μία βιβλιοθήκη, για να πραγματοποιείται όσο το δυνατό καλύτερη λήψη. Σημειώνεται πως η λήψη βελτιώνεται σημαντικά με τη χρήση εξωτερικής κεραίας.
In.gr Τεχνολογία
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.