Είναι δυνατή η παραγωγή λιπασμάτων από οστά ζώων; Και ποια είναι τα πιθανά οφέλη για τη γεωργία και το περιβάλλον;
Η εκπομπή Futuris και το Euronews επισκέφθηκαν μία ερευνητική ομάδα στη Βουδαπέστη, η οποία έχει μελετά το πώς μπορεί να παραχθεί καλής ποιότητας λίπασμα από κόκαλα ζώων και πιο συγκεκριμένα χοίρων.
Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της πυρόλυσης τα κόκαλα μετατρέπονται σε βιο-κάρβουνα πλούσια σε στοιχεία όπως το φωσφορικό άλας και το φωσφορικό ασβέστιο κατάλληλα για τον εμπλουτισμών εδαφών που προορίζονται για γεωργική καλλιέργεια. Το κατάλοιπο της καύσης είναι ελεύθερο από βαρέα μέταλλα και άλλους υδρογονάνθρακες κάτι που το καθιστά κατάλληλο για λίπασμα. Η δε διαδικασία είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς κατά την καύση που γίνεται σε κενό αέρος, χωρίς οξυγόνο στους 600 βαθμούς Κελσίου, δεν εκλύονται αέρια.
Ερευνητές οι οποίοι μετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη Βουδαπέστη διαβεβαιώνουν πως τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Το ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η τελική του τιμή του προϊόντος ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του και να βγει στην αγορά είτε ως συμπλήρωμα είτε ως αυτοτελές λίπασμα.
Η εκπομπή Futuris και το Euronews επισκέφθηκαν μία ερευνητική ομάδα στη Βουδαπέστη, η οποία έχει μελετά το πώς μπορεί να παραχθεί καλής ποιότητας λίπασμα από κόκαλα ζώων και πιο συγκεκριμένα χοίρων.
Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της πυρόλυσης τα κόκαλα μετατρέπονται σε βιο-κάρβουνα πλούσια σε στοιχεία όπως το φωσφορικό άλας και το φωσφορικό ασβέστιο κατάλληλα για τον εμπλουτισμών εδαφών που προορίζονται για γεωργική καλλιέργεια. Το κατάλοιπο της καύσης είναι ελεύθερο από βαρέα μέταλλα και άλλους υδρογονάνθρακες κάτι που το καθιστά κατάλληλο για λίπασμα. Η δε διαδικασία είναι φιλική προς το περιβάλλον καθώς κατά την καύση που γίνεται σε κενό αέρος, χωρίς οξυγόνο στους 600 βαθμούς Κελσίου, δεν εκλύονται αέρια.
Ερευνητές οι οποίοι μετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στη Βουδαπέστη διαβεβαιώνουν πως τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Το ζητούμενο παραμένει ποια θα είναι η τελική του τιμή του προϊόντος ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά του και να βγει στην αγορά είτε ως συμπλήρωμα είτε ως αυτοτελές λίπασμα.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.