ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Έχουν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 70 χρόνια από 30 που πιστευόταν μέχρι σήμερα
Οι λευκοί καρχαρίες ζουν διπλάσια χρόνια από όσο νομίζαμε
Είναι ο φόβος και ο τρόμος των ωκεανών (αδίκως τις περισσότερες φορές). Αλλά φαίνεται πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτούς και πόσο παρεξηγημένοι είναι ως είδος.
Ο λόγος για τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα θηλαστικά των θαλασσών ζουν περίπου 20 με 30 χρόνια. Όμως νέα έρευνα έδειξε ότι ζουν τουλάχιστον 70 χρόνια. Ενώ μεγαλώνουν με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ότι πιστεύαμε.
Το γεγονός αυτό καθιστά τον λευκό καρχαρία (Carcharodon carcharias) ένα από τα πιο μακρόβια εξελιγμένα θαλάσσια πλάσματα.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", χρησιμοποίησαν τα ραδιενεργά κατάλοιπα από τις πυρηνικές δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου των δεκαετιών του ’50 και του ’60, τα οποία έχουν απορροφηθεί από τους καρχαρίες και έχουν ενσωματωθεί πια στον σκελετό τους. Με αυτό το επιστημονικό "κόλπο" -και γνωρίζοντας τον χρόνο διάσπασης των ισοτόπων του ραδιενεργού άνθρακα- προέκυψε για πρώτη φορά μια πολύ καλύτερη εκτίμηση για την ηλικία των καρχαριών.
Η νέα εκτίμηση είναι ότι οι αρσενικοί ζουν γύρω στα 70 χρόνια (βρέθηκε κι ένας 73 ετών), ενώ οι θηλυκοί περίπου 40 χρόνια. Αυτά τα αυξημένα προσδόκιμα ζωής σημαίνουν πως οι λευκοί καρχαρίες φθάνουν πιο αργά στη σεξουαλική ωριμότητά τους, από ό,τι θεωρούσαν ως τώρα οι θαλάσσιοι βιολόγοι.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η νέα γνώση θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία του συγκεκριμένου είδους, που ενώ θεωρείται απειλητικό στην πραγματικότητα είναι το ίδιο που απειλείται από το κυνήγι των αλιέων και από άλλες φυσικές περιβαλλοντικές πιέσεις.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top