ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Αυξήσεις σημαντικές στα διόδια της Εγνατίας Οδού λόγω της
ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου του Ιουνίου 2018 και μικρότερες στους υπόλοιπους οδικούς άξονες λόγω πληθωρισμού φέρνει η νέα χρόνια.  Από την πλευρά της, ενόψει και εθνικών εκλογών, κυβέρνηση και υπουργείο Υποδομών δίνουν έμφαση στο “δικαιότερο σε σχέση με τις αναλογικές χρεώσεις”, ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων που θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, να λειτουργεί το 2019.

Αυξήσεις-φωτιά στην Εγνατία

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Χρήστος Σπίρτζης, από την 1η Ιανουαρίου 2019 τα διόδια στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Ηγουμενίτσα με τους Κήπους Έβρου θα αυξηθούν από 0,03 ευρώ (με ΦΠΑ) σε 0,05 ευρώ (με ΦΠΑ), ανά χιλιόμετρο, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Η αναπροσαρμογή αυτή συνεπάγεται αυξήσεις από 66% έως 150% στα διόδια της Εγνατίας Οδού. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν ο σταθμός Μαλγάρων Θεσσαλονίκης όπου τα διόδια θα αυξηθούν από 1,20 ευρώ, σε 3 ευρώ, όπως και ο σταθμός όπου τα διόδια θα αυξηθούν σε 1,98 ευρώ από 1,20 ευρώ σήμερα.
Αναπροσαρμογή βάσει τιμάριθμου

Αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένεται να δουν οι οδηγοί και στα διόδια των πέντε εθνικών οδών, καθώς ο πληθωρισμός, σε ετήσια βάση, τον Νοέμβριο του 2018, διαμορφώθηκε σε 1,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Ως εκ τούτου, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, οι τιμές των διοδίων στους πέντε αυτοκινητοδρόμους αναμένεται να αυξηθούν βάσει του τιμάριθμου.

Αν και η ενίσχυση του πληθωρισμού συνδέεται με αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία οδηγεί σε αύξηση των τιμών, εν προκειμένω, η αύξηση των τιμών των προϊόντων και του πετρελαίου, έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Εξάλλου, παρά τη σχετική ανάκαμψη της οικονομίας, ο πληθωρισμός, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν αυξήθηκε το 2018 (στοιχεία μέχρι και τον Νοέμβριο), έναντι του 2017 (1,1%). Κι αυτό επειδή η εσωτερική ζήτηση παραμένει χαμηλή, ενώ μεγάλο τμήμα του διαθέσιμου εισοδήματος κατευθύνεται σε φόρους.

Πάντως, την τελευταία φορά που οι τιμές των διοδίων υποχώρησαν από 0,05 έως 0,10 ευρώ (ανά διέλευση σε συγκεκριμένους σταθμούς) λόγω αρνητικού πληθωρισμού ήταν το 2017, καθώς το 2016 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε σε -0,8%.

Αργούν τα ηλεκτρονικά διόδια

Στις αυξήσεις τιμών στην Εγνατία Οδό, το υπουργείο Υποδομών αντιπαραθέτει το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, με τον Χρ.Σπίρτζη να δηλώνει, πρόσφατα, ότι ο ανάδοχος για το έργο αρχικού προϋπολογισμού της τάξης των 400 εκατ. ευρώ θα ανακηρυχθεί τον Απρίλιο. Βέβαια, ο ίδιος είχε αναφέρει πριν από περίπου ένα χρόνο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων “θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό”.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό για τα e-διόδια τo “παρών” έχουν δώσει μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.


Πηγή: http://bit.ly/2LwBW5o
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top