ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Η προσπάθεια μείωσης του λογαριασμού του ρεύματος, χωρίς την την καταναγκαστική ανοχή του κρύου είναι ένα πρόβλημα που όλοι μας
ερχόμαστε αντιμέτωποι κατά τους χειμερινούς μήνες. Γνώριζες όμως ότι περίπου 60% των χρημάτων που δαπανούμε για τους λογαριασμούς ρεύματος οφείλεται στο λέβητα; Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Υπάρχουν πολλοί λόγοι , αλλά ο πιο συνηθισμένος είναι η ότι δεν είναι ρυθμισμένη η σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα. Έτσι, λοιπόν, είναι πάντοτε στην ίδια θερμοκρασία ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκείνη την δεδομένη ημέρα. Το αποτέλεσμα φυσικά, είναι η σπατάλη ενέργειας και καυσίμων.
Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχει κεντρική θέρμανση στο κτήριο, τα σώματα θερμαίνουν το χώρο μόνο συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, ακόμα κι αν δεν είσαι στο σπίτι. Κατ’αυτό τον τρόπο δαπανάται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί ο χώρος λόγω της μεγάλης απόκλισης εσωτερικής θερμοκρασίας και εσύ δεν απολαμβάνεις τη ζεστασιά που προσφέρεται.

3+1 Χρήσιμες Συμβουλές για τη Σωστή Ρύθμιση Θερμοκρασίας Λέβητα Νερού

1. Προσάρμοσε χειροκίνητα την θερμοκρασία.   

Όταν δεν είναι ρυθμισμένη η σωστή θερμοκρασία λέβητα νερού και παραμένει σταθερή, σπαταλάται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καυσίμου. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα αν τα σώματα θέρμανσης είναι ενεργά μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά έχει κρύο και την ημέρα. Για να πετύχεις τη μέγιστη δυνατή οικονομία καυσίμων, προσάρμοσε τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.
Ένας γενικός οδηγός που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τη σωστή θερμοκρασία νερού  λέβητα  ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία είναι ο εξής :
  1. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 5°C ή μεγαλύτερη τότε, η  σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 55°C.
  2. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0°C ή μεγαλύτερη τότε, η  θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 60°C.
  3. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -5°C ή μεγαλύτερη τότε, η σωστή θερμοκρασία νερού λέβητα, αντιστοιχεί σε 65°C.
  4. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -10°C ή μεγαλύτερη τότε, η θερμοκρασία νερού  λέβητα, αντιστοιχεί σε 68°C.
  5. Αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -15°C ή μεγαλύτερη τότε, η σωστή θερμοκρασία νερού  λέβητα, αντιστοιχεί σε 75°C.

2. Η συσκευή αντιστάθμισης θα σε σώσει.

Ανήκεις στη κατηγορία ανθρώπων που η πολυκατοικία τους έχει κεντρική θέρμανση; Η κεντρική θέρμανση μπαίνει συνήθως σε λειτουργία συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, κυρίως κάποιες ώρες το βράδυ. Το σπίτι, όμως, κατά τη διάρκεια της ημέρας κρυώνει και χρειάζεται περισσότερη ώρα για να ξαναζεσταθεί αλλά και υψηλότερη θερμοκρασία. Καταναλώνει, συνεπώς, περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον η  θέρμανση λειτουργεί κάθε μέρα τις ίδιες ώρες, ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι εκεί .Τι γίνεται, όμως, αν όταν γυρίσεις στο σπίτι, είναι πάλι κρύο;
Μπορείς πολύ εύκολα να αποκτήσεις αυτόνομη θέρμανση, να εκμεταλλευτείς τη συσκευή αντιστάθμισης και να αλλάξει η ζωή σου.  Η συσκευή αντιστάθμισης ελέγχει τις καιρικές συνθήκες καθώς και την θερμοκρασία νερού του λέβητα και προγραμματίζει αυτόματα τη λειτουργία της θέρμανσης. Επιπλέον, αυξάνει ή μειώνει αυτόματα τη θερμοκρασία ώστε να επιτευχθεί η ιδανική θερμοκρασία νερού λέβητα. Με αυτό τον τρόπο, διατηρείται η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σου σταθερή χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, μπαίνει σε λειτουργία λοιπόν μόνο όταν η θερμοκρασία μειώνεται περισσότερο από το όριο που εσύ έχεις επιλέξει. Συνεπώς, εξοικονομείς καύσιμα και το σπίτι είναι πάντα σε σταθερή θερμοκρασία.

3.Έχεις θερμαντικά σώματα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών ;

Εκτός από τα θερμαντικά σώματα υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν και χαμηλών θερμοκρασιών αντίστοιχα. Τα σώματα χαμηλών θερμοκρασιών εγκαθίστανται, όπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, θέρμανσης τοίχου, η fan coils.  Σε περίπτωση που έχεις υψηλής θερμοκρασίας θερμαντικά σώματα, η καλύτερη λύση είναι να είναι ανοιχτά μόνο τις ώρες που έχει πολύ κρύο. Φυσικά, σπουδαίο ρόλο έχει και κατά πόσο χάνεται η θερμότητα. Αν το σπίτι σου είναι καλά μεμονωμένο, θα είναι πιο αποδοτικό να ρυθμίζεται αυτόματα, καθώς θα χρειάζεται λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να ζεσταθεί.
Αντίθετα, το θερμαντικό σώμα χαμηλών θερμοκρασιών, εξασφαλίζει μειωμένες θερμικές απώλειες, μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου του συστήματος και προσφέρει ευελιξία. Γι’ αυτό, θα ήταν πιο χρήσιμο, να προγραμματίζεται αυτόματα η λειτουργία θέρμανσης και να αλλάζει η θερμοκρασία νερού του λέβητα, όποτε χρειάζεται. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα θερμαντικού σώματος χαμηλών θερμοκρασιών  είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση.

Extra tip: Πώς να κάνεις το σύστημα θέρμανσης σου πιο αποδοτικό;

Ο βαθμός απόδοσης του σώματος είναι η θερμότητα που παράγεται και χρησιμοποιούμε για την θέρμανση των  χώρων του σπιτιού και του ζεστού νερού. Η απώλεια της ενέργειας που εκπέμπεται από το λέβητα στο περιβάλλον και η απώλεια διακοπής λειτουργίας εγκατάστασης είναι κάποιες μόνο από τις αιτίες. Για να αυξήσεις το βαθμό απόδοσης :
  1. Προτίμησε μικρής περιεκτικότητας  λέβητα νερού. 
  2. Βεβαιώσου ότι λέβητας και οι  σωληνώσεις είναι μονωμένες.
  3. Φρόντισε για τη συντήρηση του καυστήρα από πιστοποιημένο τεχνικό, τον  καθαρισμό και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας νερού του λέβητα.
  4. Σε περίπτωση που δεν είναι ήδη εγκατεστημένος, τοποθέτησε σύστημα αντιστάθμισης.
  5. Αντικατέστησε τον παλαιό λέβητα με έναν καινούργιο. Οι παλαιοί λέβητες έχουν απόδοση περίπου 75-80% ,σε αντίθεση με τους καινούργιους που ξεπερνούν το 90%. Ακόμα λοιπόν κι αν ο λέβητας λειτουργεί σωστά αλλά δεν σου επιτρέπει να τροποποιήσεις τον προγραμματισμό ή τη θερμοκρασία νερού, καλό θα ήταν να αντικατασταθεί. Έτσι  ο λέβητας  δεν θα ανάβει-σβήνει συνέχεια και  θα μπορείς να προσαρμόσεις τη θερμοκρασία νερού του λέβητα ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Τέλος, θα μειώσεις τη σπατάλη ενέργειας έως 20% και θα εξοικονομήσεις χρήματα.
  6. Ενημερώσου από ένα ειδικό για δυνατότητα υδραυλικής εξισορρόπησης. Αν έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί σε κάποια δωμάτια ή όροφοι στη πολυκατοικία έχουν μεγαλύτερη θερμική απώλεια, αυτή είναι η λύση για σένα.
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top