ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Ετος ανομβρίας το 2018 για την Κρήτη -Αναμένονται προβλήματα κατά τη θερινή περίοδο

Ως έτος ανομβρίας χαρακτηρίζεται το 2018 για τη Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στα Χανιά, που είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα υπάρξουν στο νησί κατά τη θερινή περίοδο και αφορούν στην
έλλειψη νερού.
Παρά την επισήμανση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνου Κριτσωτάκη, ότι «φέτος, αν γίνει σωστή διαχείριση δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα», στη σύσκεψη τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης και να εφαρμοστούν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα, με βάση έγγραφο που έχει αποσταλεί από τα τέλη Φεβρουαρίου προς όλους τους φορείς του νησιού που σχετίζονται με τη διαχείρισή του.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης από τον κ. Κριτσωτάκη, από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα στην Κρήτη «έπεσαν» 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Με βάση ενδεικτικά στοιχεία που έχουν καταγράψει οι 95 σταθμοί μέτρησης την περίοδο 1989-1990, που θεωρήθηκε ξηρά περίοδος, στο νησί «έπεσαν» 4,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και το 2003, 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η μέση ετήσια τιμή των βροχοπτώσεων στο νησί τα τελευταία 40 χρόνια ήταν 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.
Προληπτικά μέτρα
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα, στα προληπτικά μέτρα προτείνονται, μεταξύ άλλων: Η επιτάχυνση των υδραυλικών έργων, η παρακολούθηση των δικτύων, ο εντοπισμός διαρροών, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης, η μείωση της σπατάλης, η ενημέρωση των χρηστών νερού, ο έλεγχος της στάθμης υπόγειων και επιφανειακών νερών και ο περιορισμός των εποχικών υδροβόρων καλλιεργειών.
Κατασταλτικά μέτρα
Στα κατασταλτικά μέτρα προτείνονται η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών, η απαγόρευση του ποτίσματος όταν υπάρχει ένταση των ανέμων, οι περιοδικές διακοπές ανά τομείς, η υπό όρους ανόρυξη μικρών γεωτρήσεων, η παροχή κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης, η επιβολή προστίμων καθώς και η καθιέρωση κλιμακωτού τιμολογίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης, Απόστολος Βουλγαράκης, παρατήρησε ότι με βάση τα στοιχεία, σε ποσοστό περίπου 80% η κατανάλωση νερού αφορά της αρδεύσεις. Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί 4.395 γεωτρήσεις, 5.548 πηγάδια 667 πηγές, 12 φράγματα, μία λίμνη και 52 υδρομαστευτικά έργα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top