ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
λουλούδια για μπαλκόνι
Αν κατοικείς σε διαμέρισμα, ειδικά σε μεγάλη πόλη, πιθανώς γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα ανθισμένο μπαλκόνι. Οι μεγάλες πόλεις δε φημίζονται για την ύπαρξη πράσινου σε κάθε γειτονιά. Ωστόσο, τα φυτά και τα λουλούδια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για
το σπίτι. Πέρα από το να ομορφαίνουν το χώρο, τα αληθινά φυτά βοηθούν ενισχύοντας την ηρεμία και την ισορροπία του πνεύματος. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι, για τους οποίους θεωρούμε πως αξίζει να αναζητήσεις ποια είναι τα ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι για να απογειώσουν το χώρο σου.
Όμως, πώς διαχωρίζουμε τα λουλούδια για μπαλκόνι, από τα λουλούδια για κήπους; Ένας βασικός παράγοντας είναι η ύπαρξη αρκετού χώρου για να αναπτυχθούν τα λουλούδια. Αν έχεις ένα σχετικά μικρό μπαλκόνι, δύσκολα θα αποφασίσεις να φυτέψεις θαμνώδη φυτά, ή δέντρα. Αντιθέτως, ένας κήπος ενδείκνυται για τη φύτευση τους, αλλά μπορεί να δεχτεί και λουλούδια σε γλάστρες και παρτέρια. Συνεπώς, αξίζει να εστιάσουμε σε σχετικά μικρά φυτά που μπορούν να τοποθετηθούν σε γλάστρες και να προσφέρουν τη χάρη τους στο μπαλκόνι σου. Ας δούμε μερικές όμορφες και οικονομικές ιδέες για να εμπνευστείς.

8 ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι που ανθίζει όλο το χρόνο!

Χρυσάνθεμο

Το χρυσάνθεμο είναι ένα από τα λίγα φθινοπωρινά λουλούδια που έχουμε στη χώρα μας. Είναι γνωστό για το γεγονός ότι ανθίζει το φθινόπωρο και το χειμώνα, προσφέροντας σου έτσι ένα ανθισμένο μπαλκόνι, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρυσάνθεμου, σε πολλά χρώματα. Για το μπαλκόνι σου, θα μπορούσαμε να σου συστήσουμε να διαλέξεις μια ποικιλία με χαμηλά χρυσάνθεμα με μεγάλα λουλούδια. Τα φυτά αυτά μπορείς να τα φυτέψεις σε μικρές γλάστρες στο μπαλκόνι σου για να προσφέρουν όμορφα χρώματα στο χώρο. Για να βοηθήσεις να αναπτυχθούν σωστά, μπορείς να τους προσφέρεις μια ηλιόλουστη θέση. Επίσης, χρειάζονται πότισμα 2 φορές την εβδομάδα το χειμώνα και 4 το καλοκαίρι. Έτσι, θα παραμείνουν υγιή για πολύ καιρό.
χρυσάνθεμα

Καλέντουλα

Γνώριζες ότι υπάρχουν και λουλούδια για μπαλκόνι με φαρμακευτικές ιδιότητες; Ένα από τα λουλούδια αυτά είναι η καλέντουλα, η οποία μελετάται για τις ευεργετικές ιδιότητες της από την αρχαιότητα. Πράγματι, η καλέντουλα χρησιμοποιείται για την παρασκευή ελαίων και κρεμών που προστατεύουν το δέρμα μέχρι και σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να φυτευτεί στο μπαλκόνι, καθώς έχει πολύ χαμηλό ύψος και χωράει στις γλάστρες σου. Τα άνθη της είναι κίτρινα, ή πορτοκαλί και έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με τα φύλλα. Η καλέντουλα μπορεί να ευδοκιμήσει σε διάφορα εδάφη σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, όπως η χώρα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι αρκετό φως από τον ήλιο, προστασία από τον παγετό και τον καύσωνα και λίγο πότισμα. Το χειμώνα, αρκεί να την ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, το καλοκαίρι έχει αυξημένες ανάγκες, οπότε σου προτείνουμε να της προσφέρεις λίγο νερό 3- 4 φορές την εβδομάδα.
καλέντουλα

Φρέζια

Ψάχνεις για λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο; Αν ναι, τότε η φρέζια είναι μια κατάλληλη επιλογή για το μπαλκόνι σου. Οι φρέζιες είναι πολύχρωμα μικρά λουλούδια με διακριτικό, αλλά πανέμορφο άρωμα. Ανθίζουν, κατά κύριο λόγο, το χειμώνα και συχνά πωλούνται ως έτοιμες ανθοδέσμες, ακριβώς επειδή είναι πολύ όμορφες. Φυσικά, μπορείς να τις φυτέψεις και νωρίς την άνοιξη, ώστε να ανθίσει ως το καλοκαίρι. Για να ευδοκιμήσουν, χρειάζονται χώμα με πολύ καλή στράγγιση και αρκετό πότισμα. Κατά την ανθοφορία τους, πρέπει οπωσδήποτε να ποτίζονται 2- 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, είναι καλό να θυμάσαι πως χρειάζονται προστασία από τον αέρα. Για το λόγο αυτό, προσπάθησε να τις τοποθετήσεις σε ένα σημείο, όπου είναι προφυλαγμένες.
φρέζια

Πετούνια

Η πετούνια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που ταιριάζει σε κάθε μπαλκόνι. Το ύψος της είναι πολύ χαμηλό και δεν αυξάνεται πολύ σε όγκο, με αποτέλεσμα να μπορεί να φυτευτεί στις γλάστρες σου χωρίς πρόβλημα. Τα άνθη της έχουν πάρα πολλά χρώματα και μπορείς να διαλέξεις εκείνα που σε εκφράζουν περισσότερο. Η ανθοφορία της διαρκεί από την άνοιξη, ως το φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει, πως η ιδανική εποχή για να φυτεύσεις μια πετούνια είναι στα τέλη του χειμώνα. Θα αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα, ειδικά αν της προσφέρεις λίγο νερό 1- 2 φορές την εβδομάδα. Επίσης, οι πετούνιες είναι κατάλληλες για κρεμαστές γλάστρες. Αν ο χώρος στο μπαλκόνι σου είναι περιορισμένος, μπορείς να εκμεταλλευτείς και τον εναέριο χώρο, τοποθετώντας μερικές κρεμαστές γλάστρες με πετούνιες για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
πετούνια

Αναρριχώμενη τριανταφυλλιά

Αφού μιλήσαμε για λουλούδια για μπαλκόνι σε κρεμαστές γλάστρες, ας δούμε και κάποιο δείγμα από αναρριχώμενα φυτά. Η τριανταφυλλιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά στη χώρα μας. Το άρωμα και η μορφή των ανθών της είναι βασικά χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο αγαπητή. Ήξερες, όμως, ότι υπάρχουν και είδη τριανταφυλλιάς που μπορούν να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα του μπαλκονιού σου; Πραγματικά, αν επιθυμείς να έχεις ένα ολάνθιστο μπαλκόνι και να κρύψεις ακόμα και τα κάγκελα, η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά θα σταθεί σύμμαχος σου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να να της δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Χρειάζεται μια ηλιόλουστη θέση και αρκετό νερό για να μπορεί να ευδοκιμήσει. Πότιζε την 3- 4 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της ανθοφορίας για να έχεις θετικά αποτελέσματα. Επίσης, χρειάζεται κλάδεμα κοντά στη βάση, πριν την περίοδο της ανθοφορίας, αλλά και λίπασμα 1- 2 φορές το χρόνο.
τριανταφυλλιά

Γιασεμί

Ας δούμε άλλο ένα από τα πιο κλασικά αναρριχώμενα λουλούδια για μπαλκόνι. Το γιασεμί είναι ένα πολύ αγαπημένο φυτό στη χώρα μας. Έχει μικρά και διακριτικά λευκά άνθη, τα οποία έχουν υπέροχο άρωμα. Φυσικά, αν επιθυμείς να δεις το γιασεμί να εξελίσσεται με το σχήμα που θέλεις και μάλιστα αρκετά γρήγορα, χρειάζεται φροντίδα. Το γιασεμί έχει ανάγκη από χώμα με καλή αποστράγγιση. Για το λόγο αυτό, στη βάση της γλάστρας του μπορείς να βάλεις μια στρώση από χαλίκια. Όσο για το πότισμα, τους χειμερινούς μήνες δε χρειάζεται πάνω από 1 φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι, φυσικά, χρειάζεται πιο εντατικό πότισμα. Επίσης, την εποχή της ανθοφορίας του χρειάζεται λίπανση 1- 2 φορές το μήνα για να αναπτύσσεται ομαλά. Μετά το πέρας της ανθοφορίας, αλλά και πριν την επόμενη ανθοφορία, είναι καλό να κλαδεύεται, ώστε το φυτό να παραμένει υγιές.
γιασεμί

Ασφόδελος

Ο ασφόδελος, ή νάρκισσος, θεωρείται ως μελισσοκομικό φυτό. Η ιδιότητα αυτή αναφέρεται στο γεγονός ότι περιέχει αρκετή γύρη και νέκταρ, τα οποία είναι απαραίτητα για τις μέλισσες. Αν υποψιάζεσαι πως έχεις αλλεργία στη γύρη, ίσως ο ασφόδελος δεν είναι το καταλληλότερο λουλούδι για το μπαλκόνι σου. Αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αξίζει να εξετάσεις την επιλογή. Ο νάρκισσος είναι λουλούδι που δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να αναπτυχθεί. Τα άνθη του είναι, συνήθως, κίτρινα, πορτοκαλί, ή λευκά. Μπορείς να τον φυτέψεις το φθινόπωρο, έτσι ώστε να ανθίσει το χειμώνα. Μπορείς να του προσφέρεις μια ηλιόλουστη θέση και χώμα με καλή αποστράγγιση, ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα. Όσο για το πότισμα, 1- 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για το συγκεκριμένο φυτό.
ασφόδελος

Γεράνι

Το γεράνι μπορεί να το συναντήσεις και με την ονομασία “μολόχα”. Συγκαταλέγεται στα ιδανικότερα λουλούδια για μπαλκόνι, λόγω του ότι μπορεί άνετα να αναπτυχθεί σε μια γλάστρα. Επίσης, ανήκει στα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι, λόγω του ότι ανθίζει κάθε εποχή, εκτός από 1- 2 μήνες το χειμώνα. Τα άνθη του είναι ροζ, κόκκινα και σε διάφορες αποχρώσεις των χρωμάτων αυτών. Η αγορά της πρώτης ρίζας είναι πολύ οικονομική και στη συνέχεια μπορείς να αποκτήσεις κι άλλα γεράνια, μεταφυτεύοντας βλαστούς από την πρώτη ρίζα. Καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα φυτό που δε θα επιβαρύνει καθόλου την τσέπη σου. Όσο για την απαραίτητη φροντίδα του, ούτε εκεί θα πρέπει να έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα. Το γεράνι χρειάζεται ελάχιστο πότισμα, περίπου μια φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, χρειάζονται μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σου για να αναπτύσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

γεράνι
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top