ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Ακόμα ένα άρθρο ύμνος για το νησί και τις ομορφιές της Λευκάδας απο το
mygreekholdαy.gr

Περιτριγυρισμένη από 24 νησάκια, μεταξύ των οποίων και ο περίφημος Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση, η Λευκάδα συνδέεται με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω πλωτής γέφυρας (μήκους 50 μ.), γεγονός που την καθιστά εύκολα προσβάσιμη στους επισκέπτες της. Διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, εκκλησίες και μονές, γραφικούς οικισμούς, πυκνή βλάστηση, εντυπωσιακούς όρμους με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, οργανωμένες και ερημικές παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς, υψηλή πολιτιστική παράδοση και φιλόξενους κατοίκους.



Η πόλη της Λευκάδας

Πρωτεύουσα και λιμάνι ταυτόχρονα, η πόλη της Λευκάδας χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερο πολεοδομικό ιστό που θυμίζει «ψαροκόκαλο». Όμορφα σοκάκια, μικρές πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι συνθέτουν τον χαρακτήρα της πόλης. Η Λευκάδα περιβάλλεται από τον δίαυλο και τη λιμνοθάλασσα, ενώ βορειότερα βρίσκεται η λεπτή κυκλική γραμμή της αμμουδιάς της Γύρας με τα λιγοστά δέντρα της και τους μύλους.



Περίπατος στην πόλη…

Στη λιμνοθάλασσα, έναν από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου, που προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας. Στην περιοχή λειτουργεί αιωνόβιο ιχθυοτροφείο (ιβάρι).
Στο φρούριο της Αγίας Μαύρας, στην είσοδο της πόλης, που κατασκευάστηκε από τον Σικελό Ιωάννη Ορσίνι το 1300.
Στο πάρκο Μποσκέτο, με τις προτομές λογίων προσωπικοτήτων του νησιού.
Στον παραλιακό πεζόδρομο με τα νεανικά στέκια.
Στην κεντρική πλατεία με πολλά εστιατόρια και καφέ, όπου βρίσκεται η εκκλησία Άγιος Σπυρίδωνας (τέλη 17ου αι.) με ενδιαφέρον τέμπλο και εικόνες. Από εδώ ξεκινά και ο πεζοδρομημένος κεντρικός εμπορικός δρόμος (οδός Μελά) της πόλης.


Στην περιοχή Κουζούντελη (ή Κουζούμπεη), με τα αιωνόβια πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία που σερβίρουν φρεσκοκομμένο καφέ και σουμάδα φτιαγμένη από αρωματικά αμύγδαλα.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ. από ταφικούς τύμβους στο Νυδρί, νεκροταφεία της αρχαίας πόλης της Λευκάδας κ.ά.
Στη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει μεγάλο αριθμό εντύπων και πλουσιότατη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, επτανησιακής κυρίως τεχνοτροπίας, όπως των Επτανησίων αγιογράφων Δοξαρά, Ρούσσου κ.α.
Στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, γκραβούρες και χάρτες, ενώ στεγάζει και αίθουσα τέχνης, όπου πραγματοποιούνται σύγχρονες εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Η συλλογή έχει περιληφθεί στο βιβλίο Γκίνες.
Στο Λαογραφικό Μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» που περιλαμβάνει πολλά αξιόλογα και σπάνια εκθέματα, καθώς και μια πλούσια συλλογή από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων.
Στο Μουσείο Φωνογράφου-Παλιών Ενθυμημάτων, όπου μεταξύ άλλων εκτίθενται παλιοί φωνογράφοι, παλιοί δίσκοι, διακοσμητικά αντικείμενα-αντίκες, παλιά χαρτονομίσματα κ.α.
Στον Ελαιώνα με τις υπεραιωνόβιες ελιές.
Στους υδροβιοτόπους Μεγάλος και Μικρός Αυλαίμονας, δύο φυσικά ιχθυοτροφεία κοντά στην πόλη.
Στους ανεμόμυλους στη Γύρα.







  http://aromalefkadas.gr


Πηγή: https://ift.tt/2hWqqBA
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top