ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
της Κατερίνας Ζερβού, παιδίατρος, medlabnews.gr
Οι βρεφικοί κολικοί δεν είναι ασθένεια. Χαρακτηρίζονται απο αιφνίδιο έντονο και συνεχές κλάμα, με έξαψη στο πρόσωπο, διογκωμένη και τεταμένη κοιλιά, ψυχρά άκρα και σφιγμένες γροθιές, Oι κολικοί λύονται προσωρινά όταν το βρέφος αποβάλλει αέρια. Εκδηλώνονται συνήθως σε βρέφη 2-3 βδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των τριών μηνών. Τα τυπικά επεισόδια εμφανίζονται αργά το απόγευμα ή το βράδυ αλλά είναι δυνατό να παρατηρούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.


Η αιτιολογία των κολικών είναι ασαφής, έχουν ενοχοποιηθεί παράγοντες όπως
  • η κατάποση αέρα κατά τη σίτιση(αν το μωρό δε ρευτεί η κοιλίτσα του γεμίζει αέρα και πρήζεται, κάτι που προκαλεί πόνο),άλλες αιτίες είναι
  • η αίσθηση πείνας,
  • η αυξημένη λήψη γάλακτος,
  • οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας και
  • το σχετικά ανώριμο έντερο του μωρού για την πέψη ορισμένων συστατικών γάλακτος (πρωτεΐνη , λακτόζη).

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ
1. Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά με τη κοιλίτσα του να ακουμπάει πάνω σας και περπατήστε πάνω-κάτω. Η κίνηση και η ζεστασιά του σώματός σας το ανακουφίζει.
2. Βοηθήστε το μωρό σας να ρευτεί μετά από κάθε γεύμα, κρατήστε το στον ώμο σας ,χτυπώντας του μαλακά την πλάτη.
3. Ξαπλώστε το μωρό ανάσκελα στο κρεβατάκι του και κάνετε με τα πόδια του  απαλές κυκλικές κινήσεις, πιέστε ελαφρά τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετε τα απαλά.
4. Ταΐζετε το μωρό σε ήρεμο, χαλαρό περιβάλλον με σωστό τρόπο, προσέχετε να πιάνει καλά τη θηλή ώστε να μην καταπίνει αέρα και δημιουργούνται αέρια στο έντερο του.
5. Βάλτε του απαλή μουσική, βάλτε ηλεκτρική σκούπα ή ανοίξτε τον απορροφητήρα της κουζίνας, η χρήση ενός συνεχούς μονότονου θορύβου μπορεί να βοηθήσει.
6. Κάνετε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις στη κοιλιά του μωρού σας και τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα στη κοιλιά του πάνω από τα ρουχαλάκια του. 
7. Κάνετε το μωρό ένα μπανάκι με ζεστό νερό και μετά τυλίξτε το σε μια κουβερτούλα(αν δεν κάνει ζέστη), συμβάλλει στη χαλάρωση και την ηρεμία του βρέφους.
8. Οι μαμάδες που θηλάζετε, βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες, αποφύγετε τροφές που προκαλούν παραγωγή αερίων ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας όπως κρεμμύδια, φασόλια, λάχανο, μπρόκολο, καυτερές τροφές, μπαχάρια, καφές.
9. Βάλτε το μωρό σε όρθιο ή ξαπλωτό μάρσιπο, πηγαίνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή το καρότσι.
10. Συνεχίζετε το θηλασμό, 
11. Επιβάλλεται να είστε ήρεμη και ψύχραιμη. 

Οι παραπάνω συμβουλές και ίσως κάποιες επιπλέον που θα συζητήσετε με τον παιδίατρο σας θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση η εξέταση του βρέφους που κλαίει είναι απαραίτητη από το παιδίατρο πριν καταλήξουμε στη διάγνωση των κολικών.

Παιδίατρος Κατερίνα Ζερβού
ιατρείο Γ.Μπουσίου 14-16 Αμπελόκηποι
(πλησίον μετρό Κατεχάκη)
τηλ :2106996860,κιν:6986261626
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top