ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
ygieines mpares dhmhtriakwn
Photo source: www.bigstockphoto.com
Ξεκινώντας η νέα τηλεοπτική σεζόν, με την εκπομπή υγείας του ΑΝΤ1, «Υγεία πάνω από όλα» να κάνει τον 6ο κύκλο της, η
παρουσιάστρια κ. Φωτεινή Γεωργίου, θέλησε να ασχοληθούμε με ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ, τις μπάρες δημητριακών. Ως καλεσμένος, κλήθηκα να απαντήσω σε ερωτήματα που αφορούσαν στο κατά πόσο είναι υγιεινές οι μπάρες αυτές, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πως θα έπρεπε να εντάσσονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Έτσι, μου δόθηκε η ευκαιρία να εστιάσω στα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να περιέχει μια μπάρα δημητριακών προκειμένου να έχει υψηλή θρεπτική αξία.
Αρχικά, επισημάνθηκε ότι η θερμιδική αξία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 100-200 θερμίδες για μια μπάρα δημητριακών που το βάρος της κυμαίνεται στα 20-25gr. Αν παρόλα αυτά το βάρος της είναι πολύ μεγαλύτερο και έχουμε μια μπάρα φορτωμένη σε υλικά (π.χ. ζάχαρη, ταχίνι, μέλι, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα), όπως συμβαίνει σε αυτές των αρτοποιείων ή αυτές που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, τότε το θερμιδικό της περιεχόμενο μπορεί να αγγίξει τις θερμίδες μιας σοκολάτας, δηλαδή 500kcal περίπου, που ισοδυναμεί και με τις θερμίδες ενός κανονικού γεύματος! Συγκριτικά με τη σοκολάτα ωστόσο, η μπάρα δημητριακών έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία λόγω των συστατικών που περιέχονται σε αυτή.
Αναφερθήκαμε επίσης και σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως είναι αθλητές, παιδιά, οι οποίες λόγω αυξημένων θερμιδικών αναγκών μπορούν να καταναλώνουν μεγαλύτερες σε όγκο μπάρες δημητριακών που κυκλοφορούν πλέον και στο εμπόριο.

Ποια είναι τα συστατικά μίας «υγιεινής» μπάρας δημητριακών;

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, μια μπάρα δημητριακών για να χαρακτηριστεί «υγιεινή» θα πρέπει να είναι χαμηλή σε σάκχαρα (όπως δηλαδή κρύβεται η ζάχαρη στις ετικέτες τροφίμων), πλούσια σε φυτικές ίνες (> 4 γρ / 100γρ μπάρας από το σιτάρι και τη βρώμη ολικής άλεσης), χαμηλή σε λίπος (< 3γρ κορεσμένα λιπαρά/ 20γρ μπάρας) και χαμηλή σε αλάτι.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες που περιέχονται στην μπάρα βοηθούν στη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας και το μεγαλύτερο κορεσμό στον οργανισμό, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το σύγχρονο, γρήγορο και απαιτητικό τρόπο ζωής.

Μια νέα πρόταση για να την καταναλώνετε

Η δική μας πρόταση για την κατανάλωση της μπάρας δημητριακών ως ελαφρύ βραδινό περιελάμβανε μια μπάρα 20-25γρ σε συνδυασμό με ένα γαλακτοκομικό προϊόν με χαμηλά λιπαρά (π.χ. γάλα ή γιαούρτι) και ένα μικρό σε μέγεθος φρούτο εποχής.
Πράγματι αυτός ο συνδυασμός προσφέρει στον οργανισμό ένα μικρό θερμιδικό φορτίο αλλά και υψηλή θρεπτική αξία εφόσον περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής άλεσης), χαμηλά σάκχαρα, λιπαρά και αλάτι και πολλές φυτικές ίνες.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή, στο video που ακολουθεί!

  • Παναγιωτης Βαραγιαννης Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sc , PhD c
    Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή ενώ σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΓΠΑ με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.

Πηγή
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top