ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
ντεκουπάζ σε ξύλο
Το ντεκουπάζ είναι μία πολύ δημοφιλής τεχνική, η οποία παίρνει την ονομασία της από το γαλλικό ρήμα “découper”. Découper σημαίνει κόβω και αποκαλύπτει την κύρια δραστηριότητα της τεχνικής του ντεκουπάζ. Χρησιμοποιώντας κομμάτια από εικόνες, εφημερίδες ή και υφάσματα μπορείς δημιουργήσεις σχέδια και εφέ επάνω σε κάθε λογής επιφάνεια. Σήμερα θα μάθουμε περισσότερα για το ντεκουπάζ σε ξύλο.
Πρόκειται για μία πολύ αγαπημένη τεχνική στη διακόσμηση που έχει τις ρίζες της στα πολύ παλιά χρόνια. Από τη Βικτωριανή εποχή, οι γυναίκες αφιέρωναν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους σε χειροτεχνίες αλλά και στη ζωγραφική. Το ξύλο, αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης σπιτιού, τραβούσε πάντοτε το ενδιαφέρον και αποτελούσε τον αγαπημένο καμβά για τέτοιου είδους χειροτεχνίες. Οι μπιζουτιέρες, τα κομοδίνα και τα τραπεζάκια των σαλονιών ήταν και είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα επάνω στα οποία μπορείς να εφαρμόσεις το ντεκουπάζ σε ξύλο.

Πώς θα εφαρμόσεις το ντεκουπάζ σε ξύλο;

ντεκουπάζ σε ξύλο

1. Προετοίμασε την ξύλινη επιφάνεια για το ντεκουπάζ

Όπως προαναφέραμε η τεχνική του ντεκουπάζ βασίζεται στην επικόλληση εικόνων και σχεδίων επάνω σε μία επιφάνεια. Σε αντίθεση με το ντεκουπάζ σε γυαλί ή πλαστικό, το ξύλο έχει ορισμένες παραπάνω ιδιαιτερότητες. Η επιφάνεια του – τις περισσότερες φορές- είναι τραχεία και αρκετά ανώμαλη. Για να επικολλήσεις, λοιπόν, οποιοδήποτε κομμάτι επάνω της είναι απαραίτητο να τη λειάνεις. Πώς θα καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα; Πριν ξεκινήσεις να κόβεις τα κομμάτια, τρίψε το ξύλο με ένα ρυζόχαρτο. Έτσι η επιφάνεια του θα γίνει λεία και επίπεδη.
Ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία θα επιλέξεις να εφαρμόσεις το ντεκουπάζ σε ξύλο ίσως χρειαστεί να κάνεις λιγότερη ή περισσότερη δουλειά. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τη δική σου επιλογή! Αν δεν θέλεις να εφαρμόσεις την τεχνική σε κάποιο έπιπλο μέσα στο σπίτι, μπορείς να αγοράσεις έτοιμα κομμάτια ξύλου από κάποιο πολυκατάστημα με είδη για το σπίτι. Αυτό θα σε διευκολύνει αρκετά, τουλάχιστον για τις πρώτες απόπειρες.

2. Καθάρισε την ξύλινη επιφάνεια μετά το τρίψιμο

Για να δείχνει υπέροχο το αποτέλεσμα το ξύλο θα πρέπει πρώτα να λειανθεί. Ειδικά σε παλιά έπιπλα που έχουν φθαρεί ή έχουν ρωγμές στην επιφάνεια τους, η προετοιμασία για το ντεκουπάζ σε ξύλο θα πρέπει να γίνει με ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στη λεπτομέρεια. Αν είσαι ήδη εξοικειωμένος/-η με τέτοιου είδους χειροτεχνίες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα παλμικό τριβείο για ταχύτερο αποτέλεσμα.
Μόλις ολοκληρώσεις το τρίψιμο του ξύλου, είναι απαραίτητο να καθαρίσεις την επιφάνεια προτού κολλήσεις το σχέδιο της επιλογής σου. Με ένα υγρό πανί καθάρισε τα μικρά κομματάκια του ξύλου που δημιουργήθηκαν κατά την τριβή. Ακόμα και μία πολύ μικρή αιχμηρή γωνία μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες στο ξύλο, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.

3. Κόψε τα κομμάτια που θέλεις να κολλήσεις

Πριν ξεκινήσεις να απλώνεις την κόλλα με το πινέλο και να κόβεις τα κομμάτια, μέτρησε την επιφάνεια και το μέρος της εικόνας που θέλεις να κοσμήσει το ξύλο σου. Με ένα μολύβι μπορείς να σχεδιάσεις απαλά το κομμάτι πάνω στο ξύλο για να δεις πώς θα φαίνεται και πόσο χώρο θα καταλαμβάνει. Μην ξεχάσεις να επιλέξεις ένα αρκετά κοφτερό ψαλίδι για τις χειροτεχνίες σου, ώστε να μη δημιουργηθούν ατέλειες επάνω στην εικόνα.
Τι χαρτί να χρησιμοποιήσεις; Για την πρώτη φορά απόφυγε το πολύ λεπτό χαρτί, όπως για παράδειγμα εφημερίδας ή χαρτοπετσέτα. Υπάρχει κίνδυνος να κάνει ζάρες που δύσκολα θα μπορέσεις να διορθώσεις.  

4. Πέρασε την κόλλα στην ξύλινη επιφάνεια

Στην αγορά θα βρεις τα κατάλληλα υλικά για να εφαρμόσεις με επιτυχία την τεχνική ντεκουπάζ σε ξύλο. Αυτό που θα χρειαστείς τώρα είναι ένα πινέλο και μία ειδική κόλλα για ντεκουπάζ. Με το πινέλο πέρασε την κόλλα στην επιφάνεια όπου θέλεις να αποτυπωθεί το σχέδιο σου. Θα πρέπει να προσέξεις δύο σημεία. Πρώτον, πρόσεξε μην παίρνεις μεγάλη ποσότητα κόλλας καθώς απλώνεις το πινέλο διότι μπορεί να δημιουργηθούν φυσαλίδες. Δεύτερον το πινέλο σου θα πρέπει να ακολουθεί μία ορισμένη κατεύθυνση, αν θέλεις να είναι τέλειο το αποτέλεσμα.

5. Κόλλησε την εικόνα επάνω στην ξύλινη επιφάνεια

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η τεχνική του ντεκουπάζ σε ξύλο. Αφού κολλήσουν οι εικόνες, το ρυζόχαρτο, οι χαρτοπετσέτες ή ό,τι άλλο επιλέξεις για να στολίσεις την ξύλινη επιφάνεια, θα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιήσεις αλλαγές. Επάνω στο σημείο που έχεις ήδη σχεδιάσει τοποθέτησε την εικόνα σου, όσο η κόλλα είναι ακόμα υγρή. Χρησιμοποιώντας το πινέλο κάνε κυκλικές κινήσεις επάνω από το χαρτί. Έτσι θα στρώσει καλά και θα αποφύγεις τη δημιουργία φουσκωμάτων, επάνω στο ξύλο!

Ντεκουπάζ σε ξύλο : 3 Τips που πρέπει να γνωρίζεις!

1. Τι να κάνω, αν θέλω να βάψω το ξύλο;

Έστω ότι θέλεις η εικόνα που θα επιλέξεις να ταιριάζει απόλυτα με το background. Προτού βάψεις το ξύλο με χρώμα, θα το περάσεις με αστάρι και θα το αφήσεις να στεγνώσει. Το αστάρι λειτουργεί σαν υπόστρωμα το οποίο βοηθά να δένει άψογα η επιφάνεια με το χρώμα. Αφού βάψεις την επιφάνεια, ακολούθησε την τεχνική του ντεκουπάζ σε ξύλο, ξεκινώντας από το βήμα 3!

2. Πώς θα κάνω την επιφάνεια να γυαλίζει;

Θέλεις το αποτέλεσμα να δείχνει ακόμα πιο εντυπωσιακό; Αφού κολλήσεις τις εικόνες επάνω στο ξύλο, πέρασε την επιφάνεια με ένα βερνίκι. Η επιφάνεια θα γυαλίζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο την τεχνική του ντεκουπάζ σε ξύλο. Άφησε το να στεγνώσει και σε μερικές ώρες το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ενθουσιάσει!

3. Ποια υλικά είναι χρήσιμα στο ντεκουπάζ σε ξύλο;

Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά και ιδιαίτερα στο ντεκουπάζ σε έπιπλα, τα εργαλεία που θα επιλέξεις παίζουν το σημαντικότερο ρόλο. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα πολύ κοφτερό ψαλίδι. Το κόψιμο θα καθορίσει αν οι γωνίες του σχεδίου σου θα δείχνουν άψογες. Επίσης, ένα μαλακό σφουγγάρι θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις την περιττή κόλλα από το ξύλο, χωρίς να λερώσεις.  
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top