ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
 Σοκ: Οδηγός ταξί βίασε και στραγγάλισε φοιτήτρια
Η φρικτή δολοφονία της
Μάρα, μιας φοιτήτριας 19 ετών, από τον οδηγό μιας ιδιωτικής εταιρείας ταξί στο Μεξικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των γυναικών στη χώρα αυτή, μετά και τη δημοσίευση στατιστικών στοιχείων για τις γυναικοκτονίες τη Δευτέρα (18/09).

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις γυναικοκτονίες, η Μάρα είναι η 82η γυναίκα θύμα φόνου από την αρχή του έτους μόνο στην Πολιτεία Πουέμπλα στο κεντρικό Μεξικό, όπου εντοπίστηκε το πτώμα της την Παρασκευή.

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη του Μεξικού και άλλες δέκα περίπου Πολιτείες της χώρας ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μάρα και όλες τις γυναίκες. «Σταματήστε να μας σκοτώνετε», «Ούτε μία ακόμη», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτριών.

«Ζούμε με τον φόβο και αυτή είναι η αλήθεια», δήλωσε η Πίξι μια καθηγήτρια 27 ετών.

Το πτώμα της Μάρα Καστίγια εντοπίστηκε την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της. Τελευταία φορά εθεάθη όταν μπήκε σε ένα ταξί της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Cabify για να επιστρέψει σπίτι της έπειτα από μια βραδινή έξοδο με φίλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός του ταξί οδήγησε τη νεαρή γυναίκα σε ένα ξενοδοχείο όπου της επιτέθηκε σεξουαλικά και στη συνέχεια την στραγγάλισε.

Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης ο Αλεχάντρο Σισνιέγκα, διευθυντής της Cabify στο Μεξικό, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία του ζητεί το ποινικό μητρώο των υποψήφιων εργαζομένων προτού τους προσλάβει, ενώ πρόσθεσε ότι ο δολοφόνος της Μάρα, που προσελήφθη πριν περίπου ένα μήνα, «δεν είχε προηγούμενα προβλήματα με τον νόμο».

Ωστόσο χθες Δευτέρα οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή της λειτουργίας του Cabify στην Πολιτεία Πουέμπλα «για παρατυπίες στο πρωτόκολλο ασφαλείας», επειδή δεν είχε ζητήσει το ποινικό μητρώο του δράστη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Razon, ο άνδρας αυτός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν για ληστεία, ενώ είχε απολυθεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ταξί Uber «για κακή συμπεριφορά», όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πολιτείας Πουέμπλα Ντιοντόρο Καράσκο.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσω του hashtag #Micasaestucasa (Το σπίτι μου είναι και δικό σου), πολλές νεαρές Μεξικανές έθεσαν χθες το σπίτι τους στη διάθεση όσων γυναικών φοβούνται να γυρίσουν αργά το βράδυ σπίτι τους.

Οι γυναικοκτονίες και η σεξιστική βία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Λατινική Αμερική, με πολλά φρικτά περιστατικά να έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να είσαι γυναίκα στη Λατινική Αμερική», είχε υπογραμμίσει η Αριάντνα Εστέβες, ερευνήτρια στο εθνικό πανεπιστήμιο του Μεξικού, τον Νοέμβριο του 2016.

Από τις 25 χώρες σε όλο τον κόσμο όπου καταγράφονται τα περισσότερα σεξιστικά εγκλήματα οι μισές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, εξηγεί από την πλευρά της η Λάκσμι Πούρι αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του ΟΗΕ Γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: http://ift.tt/2xlcj1U
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top