ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Η ηθοποιός Ζαν Μορό, ίνδαλμα του γαλλικού κινηματογράφου, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

Η πρωταγωνίστρια μαζί με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στο «Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απεβίωσε στο διαμέρισμα της, διευκρίνισε η Ζαν Οτεσέρ, δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με πληροφορία του περιοδικού Closer, η οικιακή της βοηθός βρήκε την Ζαν Μορό νεκρή όταν πήγε στις 7.30΄το πρωί στο σπίτι της οδού Φομπούρ Σεντ-Ονορέ για να αρχίσει τη δουλειά της.
Γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 1928 στο Παρίσι από πατέρα εστιάτορα και αγγλίδα μητέρα, χορεύτρια στο επάγγελμα, η αξέχαστη ερμηνεύτρια του τραγουδιού «Tourbillon» στην ταινία «Jules et Jim» (Ζιλ και Τζιμ») του Φρανσουά Τριφό, γύρισε περισσότερες από 130 ταινίες.
Η ηθοποιός με την αισθησιακή ομορφιά και την απαράμιλλη επιβλητική φωνή, γοήτευσε τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες στα 65 χρόνια της καριέρας της, ανάμεσά τους τον ‘Ορσον Γουέλς («Une histoire immortelle» /»Αθάνατη ιστορία»), τον Λουίς Μπουνιουέλ ( («Le Journal d’une femme de chambre»/ «Το ημερολόγιο μιας καμαριέρας»), τον Μικελάντζελο Αντονιόνι («La notte»/»Η νύχτα»), τον Τζόζεφ Λόουζι («Eva»‘/»Εύα»). Απέσπασε το 1992 το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία «La vieille qui marchait dans la mer» του Laurent Heynemann.
Η Μορό που τιμήθηκε το 1960 στις Κάννες για την ερμηνεία της στην ταινία «Moderato Cantabile» («Μοντεράτο Καντάμπιλε») του Πίτερ Μπρουκ, υπήρξε η μόνη ηθοποιός που προήδρευσε δύο φορές σε αυτό το κινηματογραφικό φεστιβάλ (το 1975 και το 1995). Επίσης ήταν επανειλημμένα η οικοδέσποινα της τελετής απονομής των βραβείων του φεστιβάλ στη Γαλλική Ριβιέρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποχαιρετά τη Ζαν Μορό
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής σε «μια φλογερή γυναίκα της αριστεράς», στην ηθοποιό Ζαν Μορό που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών,
«Ανήκει στις προσωπικότητες που από μόνες τους εκπροσωπούν την τέχνη τους. Η Ζαν Μορό υπήρξε μια από αυτές. Μαζί της χάνεται μια καλλιτέχνης που ενσάρκωνε τον κινηματογράφο στην πολυπλοκότητά του, τη μνήμη του», τονίζει ο αρχηγός του κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Θα λέγαμε, σε σχέση με την Ζαν Μορό, ότι ένα μέρος του θρύλου του κινηματογράφου χάνεται, αλλά όλη η δουλειά της ήταν ακριβώς να μην περιορίζει ποτέ την τέχνη της μέσα σε μια μυθολογία και να μην κλείνεται ποτέ στο σεβάσμιο καθεστώς της ‘μεγάλης ηθοποιού'».
Πηγή: AFP, με πληροφορίες από Europe 1
Πηγή 
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top