ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύθηκε απλώς μετατέθηκε...


Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Σε νέα έκθεση που δημοσιεύει, επισημαίνει πως το ελληνικό δράμα έχει κάνει μία στάση για ένα… διάλειμμα, επισημαίνοντας πως οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν εκ νέου το 2018 και αναπόφευκτα θα συνοδεύονται και από νέο μνημόνιο.

Όπως υπογραμμίζει, στις 15 Ιουνίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία οδηγεί στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. Οι διαπραγματεύσεις, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Goldman Sachs, κατέληξαν σε μία υποχώρηση των εντάσεων και όχι σε επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

«Η δήλωση της Eurogroup επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους όταν λήξει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα το 2018, ωστόσο, δεν συμφώνησε σχετικά με τις λεπτομέρειες των μέτρων. Σύμφωνα με τη δήλωση της Eurogroup, “η ακριβής ποσοτικοποίηση αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος “. Επιπλέον, το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2% στη συνέχεια. Το ΔΝΤ αντιτίθεται σε αυτούς τους στόχους (τους οποίους θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς) και αρνείται την παροχή χρηματοδότησης μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», αναφέρει η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας.

Η συμπερίληψη του ΔΝΤ στη συμφωνία είναι συνεπώς συμβολική και όχι σημαντική, δεδομένου ότι ο η εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM την περασμένη εβδομάδα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η συμφωνία, όπως τονίζει η GS, καθιερώνει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα του χρέους, όταν οι θεσμοί θα διαπραγματευθούν τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος κάνει την ένταξη… όνειρο!


Πηγή: http://ift.tt/2tIWVqW
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top