ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Του Κώστα Αλεξίου
Πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να μη γνωρίζει τον Μπάμπι, είναι όμως ακόμα πιο δύσκολο να ...

βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι ο Μπάμπι.

* Ο Μπάμπι δεν είναι «του Ντίσνεϊ» αλλά του Αυστριακού συγγραφέα Φίλιξ Ζάλτεν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1923, σχεδόν 20 χρόνια πριν από την ταινία, η οποία αλλοίωσε αρκετά την ιστορία του βιβλίου. Ο εβραϊκής καταγωγής δημιουργός του Μπάμπι, ήταν μέλος του Κύκλου της Βιέννης.

* Ο «ΜΠΑΜΠΙ Η ιστορία μιας ζωής μέσα στο δάσος» (εκδόσεις Κυαναυγή) δεν είναι παιδικό βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο σκληρότητα και βία, μέσα στο οποίο κυριαρχεί ο θάνατος και απευθύνεται σε ώριμο ηλικιακά κοινό. Αν και η ωραία ταινία του Ντίσνεϊ πρόσφατα ψηφίστηκε ανάμεσα στις 25 πιο τρομαχτικές ταινίες του προηγούμενου αιώνα, σε σύγκριση με το βιβλίο η ταινία είναι μάλλον χαρούμενη.

* Ο Θάμπερ και η Φλάουερ, οι φίλοι του Μπάμπι στην ταινία, δεν υπάρχουν. Ο Μπάμπι γενικότερα δεν έχει φίλους και είναι μοναχικός.

* Ο Μπάμπι είναι ένα αντικυνηγετικό βιβλίο. Για την ακρίβεια, ιστορικά έχει αποδειχτεί πως είναι ο σημαντικότερος αντίπαλος που έχουν και είχαν ποτέ οι κυνηγοί, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι. Στην Αμερική εδώ και δεκαετίες έχει καθιερωθεί ο όρος «φαινόμενο Μπάμπι».

* Μέσα στο βιβλίο περιέχονται μεταφορές για την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων Εβραίων στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ όλο το βιβλίο έχει δεχτεί ερμηνείες ως μια αλληγορία στο σύνολό του.

* Όταν οι Ναζί πήραν την εξουσία στη Γερμανία, ο Μπάμπι απαγορεύτηκε και κάηκε μαζί με τα υπόλοιπα «αντιδραστικά» βιβλία. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου πλέον θεωρείται πολύ σπάνια.

* Η μετάφραση του Μπάμπι από τα Γερμανικά στα Αγγλικά, έγινε από τον διάσημο κομμουνιστή κατάσκοπο της Ρωσίας στην Αμερική Γουίτακερ Τσάμπερς. (Αργότερα ο Τσάμπερς μεταστράφηκε πλήρως ιδεολογικά).

* Εκτός από την κλασική ταινία του Ντίσνεϊ (1942), ο Μπάμπι έχει γίνει μίνι σειρά στη Ρωσία, θεατρικό έργο και μπαλέτο.

* Ο Μπάμπι κατά πάσα πιθανότητα είναι το πρώτο περιβαλλοντικό μυθιστόρημα.

* Ο Μπάμπι μετράει συνολικά πάνω από 200 εκδόσεις και πάνω από 30 μεταφράσεις.

*Ο Κώστας Αλεξίου είναι μεταφραστής και συντονιστής των Εκδόσεων Κυαναυγή.

Πηγή


Πηγή: http://ift.tt/2taSk1q
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top