ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Εμπρηστικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή μέσα στον αστικό ιστό αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα που οι ιδιοκτήτες...
τους δεν έχουν φροντίσει να τα καθαρίσουν από τα ξερά χόρτα.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε κρούσματα, που προκάλεσαν ανησυχία για εκτεταμένες καταστροφές που αποφεύχθηκαν. Αλλά και πάλι, το πράγμα αφέθηκε στην τύχη του.

Μολονότι ο υδράργυρος είχε προκαλέσει συνθήκες ξηρασίες στον περιαστικό χώρο, με 40αρια για μεγάλο διάστημα, ελάχιστοι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν προνοήσει για ενδεχόμενες αναφλέξεις, αποψιλώνοντας τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα, πολλά από τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μικρές, επικίνδυνες ζούγκλες, γεμάτα με σκουπίδια, τις περισσότερες φορές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε επισημάνει από τις αρχές Απριλίου την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων, μιας και οι προβλέψεις έλεγαν ότι το φετινό καλοκαίρι θα ήταν από τα θερμότερα της δεκαετίας. Παρόλα αυτά, καμία πρωτοβουλία δεν ελήφθη, όπως διαπιστώνουν τα στελέχη του Πυροσβεστικου Σώματος στις καθημερινές περιπολίες τους, με αποτέλεσμα δεκάδες εκτάσεις, διάσπαρτες στο κέντρο της Πάτρας να αποτελούν δυνητικές εστίες πυρκαγιάς. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η φωτιά που είχε σημειωθεί την περασμένη Τρίτη σε καλαμιές και σκουπίδια σε έκταση στην οδό Ευβοίας και Γλαύκου, με αποτέλεσμα οι καπνοί να είναι ορατοί από πολλά σημεία της Πάτρας, λόγω της πρώτης ύλης που καιγόταν.

Και είναι ζήτημα χρόνου πότε θα ξεσπάσει η επόμενη.

«Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων να τα καθαρίζουν, ειδικά αυτό το καλοκαίρι που είναι από τα θερμότερα. Eχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα σε διάφορα σημεία που θα πρέπει να καθαριστούν». Σε πολλούς προέδρους κοινοτήτων δηλώνω ξεκάθαρα ότι «εάν καθαρίσετε το οικόπεδό σας, προστατεύετε την περιουσία σας»» αναφέρει στην «Π» ο Νίκος Ρουμελιώτης, διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την κατάσταση που έχει διαμορφθωθεί έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και η οικονομική κρίση, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν χρήματα για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Καθημερινά οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δέχονται καταγγελίες για ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα χωρίς να μπορούν να παρέμβουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, αλλά στα Ζαρουχλέικα και σε άλλες περιοχές υπάρχουν οικοπεδικές εκτάσεις που μια σπίθα αρκεί για να γίνουν παρανάλωμα. Και είναι αρκετά εύκολη αυτή η σπίθα, αφού η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι πυκνή, και πολλές φορές χωρίς να συνδυάζεται και με μεγάλη επίγνωση.

Ο ΔΗΜΟΣ

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων απευθύνει πολύ συχνά παραινέσεις προς ιδιοκτήτες για αποψίλωση. Ομως, η παρότρυνση είναι γενική και όχι εντοπισμένη. Δεν οχλείται, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης, αρμοδίως, προκειμένου να συμμορφωθεί. Επίσης, οι αμελείς δεν αντιμετωπίζουν κάποια συνέπεια.

Σημαντικό βήμα για την Πυροσβεστική αποτελούν οι πρωτοβουλίες για ανανέωση του στόλου της. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εκπονήσει πρόγραμμα, που αφορά στην προμήθεια συνολικά 29 πυροσβεστικών οχημάτων (28 υδροφόρες και 1 βυτιοφόρο), συνολικού προϋπολογισμού του κόστους πράξης 6.997.000 ευρώ.

Τα περισσότερα θα διατεθούν στις υπηρεσίες της Πάτρας, ενώ εκτιμάται ότι ο εξοπλισμός θα είναι διαθέσιμος εντός του 1ου εξαμήνου του 2018.



Πηγή: http://ift.tt/2u3GCXB
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top