ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΑΠΟ 10 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL ΣΤΟ frapedoypoli@windowslive.com

0
Την απάντηση ότι η πληθυσμιακή έκρηξη μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο «δεν δύναται να αντιμετωπιστεί άμεσα» για μια σειρά από ...

λόγους, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στην ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Κατσανιώτη (Αχαΐας) και Χρήστου Δήμα (Κορινθίας).Και αποδίδει στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις την όποια μείωση αλιευτικών αποθεμάτων πιθανολογείται.

Στην απάντηση του υπουργού οι λόγοι της μη -άμεσης- αντιμετώπισης συμπυκνώνονται στους εξής:

>Το φαινόμενο της εμφάνισης των μεδουσών στην περιοχή είναι διαχρονικό, με μέσο κύκλο επανάληψής του κάθε οκτώ με δέκα χρόνια.

>Η περίοδος διατήρησης του φαινομένου έχει διάρκεια ένα με δύο χρόνια.

>Η μετακίνηση των μεδουσών στις περιοχές εμφάνισης είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνες τους.

>Η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών δεν μπορεί να αποδοθεί μονοσήμαντα σε φαινόμενα μείωσης των θηρευτών τους, αφού για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή αύξηση ενοχοποιείται και η ρύπανση και γενικότερα η διατάραξη του περιβάλλοντος, ιδίως η διατάραξη της «πελαγικής τροφικής αλυσίδας».

Ο Β. Αποστόλου αναφέρει ότι η δομή, η λειτουργία και η απόδοση της αλιείας στον Κορινθιακό είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας, γεγονός που το αποδίδει στη γεωμορφολογία της περιοχής, αλλά και στα διαχειριστικά μέτρα «που επιτρέπουν την ύπαρξη προστατευόμενων περιοχών για τα ευαίσθητα στάδια του κύκλου της ζωής των ψαριών». Επισημαίνει ο υπουργός στην απάντησή του ότι η όποια μείωση αλιευτικών αποθεμάτων (ξιφίας, τόνος), που πιθανολογείται ότι επιδρά στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών, οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην καταστροφή της παράκτιας ζώνης από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. «Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η λήψη μέτρων για επιπλέον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας είναι αμφίβολο εάν θα έχει οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα» είναι η πεσιμιστική εκτίμηση του Β. Αποστόλου.

Ο υπουργός τονίζει ότι η επιβολή επιπλέον διαχειριστικών μέτρων της αλιείας, τα οποία έχουν εκτός από περιβαλλοντική σημασία και κοινωνικοοικονομική διάσταση, «θα πρέπει να στηρίζεται σε έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση».

Για την αλιευτική δραστηριότητα στον Κορινθιακό («που εκτείνεται από την διώρυγα της Κορίνθου ανατολικά έως το στενό Ρίου-Αντιρρίου δυτικά») ο Β. Αποστόλου αναφέρει ότι ισχύει μεγάλος αριθμός τοπικών και χρονικών απαγορεύσεων για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

Για τον τόνο, που είναι σημαντικός «κυνηγός» των μεδουσών, εφαρμόζεται από το 2008 σχέδιο αποκατάστασης, το οποίο με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, απέδωσε και το απόθεμα έχει ανακάμψει. Ο ξιφίας μπήκε πρόσφατα σε αντίστοιχο καθεστώς σχεδίου αποκατάστασης, ενώ οι υπόλοιποι «κυνηγοί» (π.χ. δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες κ.ά.) δεν αποτελούν αντικείμενο αλιευτικής διαχείρισης, αλλά γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Α. Κατσανιώτης: «...και η κυβέρνηση αρμενίζει»

Κανένα μέτρο για τις μέδουσες που κατακλύζουν φέτος τις παράκτιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου, με τάσεις επέκτασης και στον Πατραϊκό Κόλπο, δεν προτίθεται να λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αποτυπώνεται εμμέσως πλην σαφώς σε απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό, Β. Αποστόλου σε ερώτηση του Ανδρέα Κατσανιώτη.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση, το πρόβλημα των μεδουσών δεν είναι μονοσήμαντο και ενδεχόμενη απαγόρευση της αλίευσης δεν θα το επιλύσει. Επίσης, σημειώνεται ότι η δομή, η λειτουργία και η απόδοση της αλιείας στην περιοχή είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής και των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται (!).

«Δυστυχώς, το υπουργείο δείχνει πως ούτε κατανοεί το πρόβλημα, ούτε και μπορεί να κάνει τίποτα για να βοηθήσει μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά, ειδικά κατά τη φετινή παραθεριστική περίοδο» υπογραμμίζει ο κ. Κατσανιώτης, προσθέτοντας πως οι θεωρίες του υπουργείου περί «οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης» ή περί «περιοδικότητας του φαινομένου κάθε 8-10 χρόνια» δεν προσφέρουν τίποτα στους πολίτες και τους επαγγελματίες που βλέπουν τις θάλασσές τους «από μακριά».

«Σε ακόμα μία περίπτωση, η κυβέρνηση... απουσιάζει από την κοινωνία και τα προβλήματά της» καταλήγει ο βουλευτής Αχαΐας.



Πηγή: http://ift.tt/2uFKwc2
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Δεν διμοσιεύονται σχόλια υβριστικού περιεχομένου. Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές.

 
Top